SAĞLIK: Doğru bilinen yanlışlar

Sağlıklı bir cilde sahip olmak için, yaşam alışkanlıklarınıza dikkat etmeyi unutmamalısınız. Yeteri kadar özen gösterilmeyen ya da hatalı yapılan bakımların sonucu acı olabiliyor. Bu konuyla ilgili Acıbadem Bakırköy Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Yeşim Tekin, doğru ve yanlışları anlattı.

Yanlış: Cildim yağlı, nemlendirmesem de olur!
Doğru: Cildinizin yağlı olması yeterince nemli olduğu anlamına gelmez. Bu fazla yağdan kurtulmak için günde iki kereden fazla yıkamak cildi kurutur, tepkisel yağ salgısını arttırır ve nem kaybına yol açar. Cildiniz aşırı yağlı bile olsa günde sadece iki kez uygun ürünle temizledikten sonra yağsız bir nemlendiriciyle günlük bakım yapmayı ihmal etmeyin.

Doğru bilinen yanlışlar
Doğru bilinen yanlışlar

Yanlış: Cildimi sadece kuru hissettikçe nemlendirmeliyim.
Doğru: Cildinizi suyla temastan hemen sonra nemlendirmelisiniz. Ayrıca yüzünüz kadar boyun ve ellerinizin de günlük olarak nemlendirilmeye ihtiyacı var. Her el yıkama sonrasında ellerinizi, günde iki kez boynunuzu ve ihtiyaca göre günlük veya duş sonrasında vücudunuzu nemlendirmeyi ihmal etmeyin. Bu sırada su veya yağ bazlı losyonlar kullanmayı tercih edin.

Doğru bilinen yanlışlar
Doğru bilinen yanlışlar

Yanlış: Ellerimin derisi yüzüm kadar ince değil; hassas davranmama gerek yok!
Doğru: El derimiz yüz bölgesine göre daha dayanıklı olsa da yeterince korunmazsa yıpranır ve erken yaşlanır. Antibakteriyel sıvı sabunlar da elleri kurutan ve çatlatan irritan maddeler içeriyor. Bu sabunlardan özellikle dimetikon, silicon, fosforik asit gibi ph düzenleyicileri içerenleri kullanın. Soğuk havalarda mutlaka eldiven kullanın. Soğuk ve rüzgar cildi kuruttuğu gibi klimayla ısıtılan hava da cildi kurutur ve doğal nem dengesini bozar.

Doğru bilinen yanlışlar
Doğru bilinen yanlışlar

Yanlış: Güneş koruyucuyu tatildeyken sürmem yeterli.
Doğru: Cildin yaşlanmasının yüzde 80’inin nedeni güneş ışınlarıdır. Cildinizin yüz, boyun ve el gibi güneş alan bölgelerine 30 koruma faktörlü ve üstü bir ürünü havanın bulutlu / güneşli olduğuna bakmaksızın yılın 365 günü sürmeyi ihmal etmeyin. Cildinizi yaz-kış demeden çok iyi koruyun, tüm gün ofiste olsanız bile güneş kreminizi sürmeye devam edin.

Doğru bilinen yanlışlar
Doğru bilinen yanlışlar

Yanlış: Yüzümdeki siyah noktalardan ellerimin yardımıyla kurtulabilirim.
Doğru: Siyah noktaları sıkmak, ellerdeki bakterileri yüzünüze transfer ederek ikincil enfeksiyonlara neden olabilir. Bu sırada doğal iyileşme sürecini geciktirerek yüzünüzde leke ya da çukur şeklinde iz kalmasına da yol açabilir.

Doğru bilinen yanlışlar
Doğru bilinen yanlışlar

Kaynak: SÖZCÜ