DÜNYA: Suriye’deki ateşkes için üçlü mekanizma

Astana’da devam eden Suriye görüşmelerinde, çatışmaların durdurulması ve ateşkes ihlallerinin önlenmesi amacıyla Türkiye, Rusya ve İran arasında mutabakat sağlandığı iddia edildi. Suriyeli muhalifler, İran’ın garantör olmasına karşı çıkıyor.

Astana’daki Suriye görüşmelerinde ilerleme veya en azından ateşkesin ihlal edilmemesi umudu taslak da olsa bir belgeye dayandırılmak isteniyor. Müzakereleri süren ortak bildiride neler var? Taslak metine göre, Suriye’de ateşkesin kalıcı hale getirilmesi için üçlü mekanizma kurulması gündemde. Türkiye, İran ve Rusya’nın bu konuda uzlaştığı belirtiliyor. Ancak Suriyeli muhalifler İran’ın ateşkes için garantör olmasına karşı çıkıyor.

Türkiye, Rusya ve İran Suriye’de kalıcı ateşkes sağlanması için üçlü mekanizma kurmayı düşünüyor.

Suriye krizine çözüm için Kazakistan’ın başkenti Astana’da görüşmelerin ikinci ve son gününde “ortak bildiri” için müzakereler sürüyor.

Taslak bildiride “üç ülkenin ateşkesin tüm unsurlarını belirlemesi, provokasyonları önlemesi ve ateşkese uyumu gözlemleyecek bir mekanizma kuracak” ifadeleri yeralıyor.

Ancak Suriyeli muhaliflerin ateşkes veya bir uzlaşma konusunda İran’ın garantörlüğüne itirazı sürüyor.

Taslak bildiride ayrıca, “Türkiye, İran ve Rusya DAEŞ ve El Nusra’ya karşı ortak mücadele etme ve bunları diğer silahlı muhalif gruplardan ayırma kararlılıklarını yineler” ifadelerine de yer veriliyor.

Üç ülke Astana’da yüz yüze görüşmeyen Esad rejimi ve muhalifleri, BM kararlarına bağlı bir siyasi çözüm için müzakere sürecini başlatmaya davet ediyor.

Taslak bildiride, “8 Şubat’ta Cenevre’de yapılacak toplantılara katılmak isteyen silahlı muhalif grupların katılımını destekliyoruz” ifadelerine yer veriliyor.

Türkiye, Rusya ve İran heyetlerinin ortak bildiri için görüşmeleri sürerken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile telefonda görüştü.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un talebiyle gerçekleştirilen görüşmede Astana’daki görüşmeler ele alındı.

Kaynak: NTV