DÜNYA: İngiltere’de başarısız nükleer deneme

Trident sistemiyle fırlatılan füze başlığının Afrika yerine ABD’ye gittiği deneme, aynı sisteme 40 milyar dolarlık bütçe ayrılmasından hemen önce gerçekleşti. Başbakan May skandalı halktan gizlemekle suçlanıyor, The Times ise olayı bilen ABD’nin İngiltere’den denemeyi saklamasını istediğini yazdı.

Nükleer silah sistemi Trident’e sahip İngiltere’nin geçen yıl boş bir füzeyi başarısız bir şekilde Afrika kıyıları yerine ABD’ye doğru fırlattığının ortaya çıkması, ülkede depreme yol açtı. Başbakan Theresa May BBC’de katıldığı programda olayı bilip bilmediği yönündeki dört ayrı soruya yanıt veremedi. gazeteler, geçen yıl aynı günlerde Trident için 40 milyar dolarlık maliyeti olan öneriyi parlamentodan geçiren hükümetin, başarısız nükleer denemeyi halktan gizlediğini yazıyor. İngiliz basını, ayrıca ABD’nin de söz konusu olaydan haberi olduğunu ve Londra yönetiminden bilgiyi saklamasını istediğini aktarıyor.

Haberin ilk yayınlandığı gazete olan The Times, bugünkü sayısında başarısız füze denemesini bilen Washington’ın İngiliz hükümetinden bu bilgiyi açıklamamasını istediği iddiasını manşetten verdi.

Gazete, füze denemesinin başarısız olması ve hedefinden sapmasının ABD’li Lockheed Martin şirketi tarafından üretilen füzenin veri iletişim sistemindeki bir hatadan kaynaklandığını öne sürüyor.

Gazeteye konuşan İngiliz bir askeri kaynak, “Eski Başbakan David Cameron hükümetinden bu konuyla ilgili yorum yapmamasını isteyen Barack Obama yönetimiydi. ABD yönetimi, diğer füzelerde de benzer sorunlar olabileceğinden endişelenmiş olabilir. İngiliz denizaltısı, füzeyi başarılı bir şekilde fırlatma noktasına götürdü ve fırlatma işlemini gerçekleştirdi. Buradaki sorun ABD patentli teknolojiden kaynaklandı” diyor.

‘MAY BİLİYORDU…’

i gazetesi de İngiliz parlamenterlerin hükümeti olayı örtbas etmekle suçladıklarını ve Başbakanlık’tan yapılan açıklamayla Theresa May’in toplam maliyeti 40 milyar doları bulan Trident nükleer füze programının genişletilmesi teklifine destek istediği dönemde başarısız denemeden haberdar olduğunu kabul ettiğini bildiriyor.

Trident sistemi nedir?
Sistem, Margaret Thatcher hükümeti tarafından 1980’lerde, İngiltere’nin 1960’lardan itibaren kullandığı Polaris füze sistemine alternatif olarak geliştirilmeye başlandı.
Sistem 1990’larda kullanılabilir hale geldi.
Sistemin üç ayağı bulunuyor: Denizaltılar, füzeler ve savaş başlıkları.
Bütün bunların belli bir kullanım süresi bulunuyor.
Mevcut dört denizaltının 2020’lerin sonlarına kadar kullanılabir olduğu belirtiliyor.

AFRİKA YERİNE ABD’YE DOĞRU GİTTİ

Geçen yıl Haziran ayında yaşanan olayın hemen ardından füze sisteminin yenilenmiş olması nedeniyle muhalefet partileri, hükümeti konuyla ilgili açıklama yapmaya çağırıyor. İngiltere Başbakanı Theresa May ise BBC’de katıldığı bir programda, başarısız denemeden haberi olup olmadığına dair soruya net cevap vermedi.

Tartışma, Sunday Times gazetesinin başarısız deneme girişimini haberleştirmesiyle başladı. Habere göre, Haziran ayında Florida açıklarında bir nükleer denizaltıdan deneme amaçlı olarak fırlatılan boş bir Trident füzesi, Afrika’nın batı kıyısındaki hedefi yerine, ABD’ye doğru gitti.

Bu olaydan birkaç hafta sonra May’in girişimiyle İngiltere Parlamentosu’nda toplam maliyeti 40 milyar doları bulan ve Trident nükleer füze programının genişletilmesini öngören bir öneri kabul edilmişti.

O dönem parlamentodaki tartışmalar sırasında May, İngiltere’nin nükleer silahları terk etmesinin ‘büyük bir sorumsuzluk olacağını’ söylemişti.

Önerge 117’ye karşı 472 oyla kabul edilmişti. İskoç Ulusal Partisi’nden (SNP) 52, İşçi Partisi’ndense Jeremy Corby dahil 47 milletvekili ‘hayır’ oyu kullanmıştı.

MAY, DÖRT KEZ SORULAN SORUYA YANIT VERMEDİ
MAY, DÖRT KEZ SORULAN SORUYA YANIT VERMEDİ

MAY, DÖRT KEZ SORULAN SORUYA YANIT VERMEDİ

Pazar günü BBC’de gazeteci Andrew Marr’ın programına konuk olan May, Marr’ın başarısız deneme girişiminden haberi olup olmadığına dair dört kez sorduğu soruya net bir cevap vermedi.

Muhalefetteki İşçi Partisi ve SNP hükümete, konuyla ilgili milletvekillerine tam bir açıklamada bulunma çağrısı yaptı.

“Bir füzenin yanlış bir yöne gitmesi oldukça feci bir hatadır” diyen İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn bu haberlerin ciddi bir tartışmayı ihtiyaç haline getirdiğini söyledi.

SNP lideri Nicola Sturgeon ise, “Ne olduğu, yaşanını kimin ve ne zaman bildiği ve Avam Kamarası’na neden bilgi verilmediği tam olarak ortaya çıkarılmalı” dedi.

Kaynak: MİLLİYET