GÜNDEM: 4 KHK yayınlandı, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kuruldu

Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında dört yeni Kanun Hükmünde Kararname Pazar gecesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni KHK’lar kapsamında, 367 kamu görevlisi görevinden ihraç edildi. Daha önceki KHK’lar ile ihraç edilen 124 kişi ise görevlerine iade edildi.

Ayrıca, televizyon kanalları on4 TV ve Kanal 12 kapatıldı.
Yayınlanan bir diğer KHK ile OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kuruldu.
Komisyonun yapısı ve görevlerinin ayrıntıları
Yedi kişiden oluşması öngörülen bu komisyonun amacı, doğrudan KHK ile tahsis edilen işlemlere ilişkin başvuruları değerlendirmek ve karara bağlamak olarak tanımlandı.
Konuyla ilgili yayınlanan 685 sayılı KHK’da komisyonun değerlendirip karar alacağı başvuruların konuları şöyle sıralandı:
Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarma ya da ilişiğin kesilmesi
Öğrencilikle ilişiğin kesilmesi
Dernekler, vakıflar, sendika, federasyon ve konfederasyonlar, özel sağlık kuruluşları, özel öğretim kurumları, vakıf yükseköğretim kurumları, özel radyo ve televizyon kuruluşları, gazete ve dergiler, haber ajansları, yayınevleri ve dağıtım kanallarının kapatılması
Emekli personelin rütbelerinin alınması

Gözaltı süresi kısaltıldı
Yayımlanan 684 numaralı KHK ile terörle mücadele dışında kalan suçlamalar kapsamında gözaltı süresi 7 güne indirildi.
“Delillerin toplanmasındaki güçlük veya şüpheli sayısının çokluğu nedeniyle Cumhuriyet savcısı, gözaltı süresinin yedi gün süreyle uzatılmasına yazılı olarak emir verebilir” ifadesi kullanıldı.
Aynı zamanda, “Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ve toplu işlenen suçlar nedeniyle gözaltına alınan kişiler hakkında gözaltı süresi en çok kayseri escort otuz gün olarak uygulanır” denildi.
OHAL sırasında çıkarılan ilk KHK’da gözaltı süresi 30 gün olarak belirlenmişti.

Kaynak: BBC Türkçe