SİYASET: Çavuşoğlu’ndan Kıbrıs açıklaması

Çavuşoğlu, Kıbrıs müzakerelerinin kritik bir kavşakta olduğunu belirtti. Yunanistan’ın zaman istediğini belirten Türk Dışişleri Bakanı, 18 Ocak’ta teknik uzmanların bir araya geleceğini, ardından dışişleri bakanlarının buluşacağını duyurdu. Müzakerelerin mutlaka bir takvime bağlanmasını isteyen Çavuşoğlu, adadaki Türk askerinin ayrılmasının söz konusu olamayacağını açıkladı.

İsviçre’nin Cenevre kentindeki tarihi Kıbrıs zirvesinde taraflar masadan sonuç alamadan ayrıldı. Sürecin kritik bir aşamaya geldiğini aktaran Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 18 Ocak’ta uzmanların teknik konuları müzakere edeceğini, ardından bakanların yeniden bir araya geleceğini söyledi.

Toplantının yapıldığı Birleşmiş Milletler (BM) ofisinde bir basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, “Konferansta alınan kararlar çerçevesinde uzmanlar, bugün dile getirilen görüşlerin nasıl yakınlaştırılabileceğine dair bir teknik çalışma yapacaklar” dedi.

Türk Dışişleri Bakanı, şu açıklamayı yaptı:

“Bu çerçevede 18 Ocak’ta yardımcılarımız tekrar bir araya gelecekler, her ülke kendi başkentlerinde tüm bu konularla ilgili somut önerilerini hazırlayacaklar. Birleşmiş Milletlerin de yardımıyla tekrar bir araya gelinip tüm bu konulardaki pozisyonları uzmanlar, yardımcılarımız değerlendirecek. Bu değerlendirmeler yapıldıktan sonra tekrar dışişleri bakanları olarak bir araya gelecek ve buradan da bir sonuç çıkarsa başbakanları davet edeceğiz; süreci bağlamak için. Böyle bir süreci izleme konusunda hemfikir olduk.”

TÜRKİYE ARA VERİLMESİNİ İSTEMEDİ

Zirvede Türkiye görüşmelerin ara verilmeden sürmesini talep etti ancak Yunanistan zaman istedi. Çavuşoğlu, “Bu işin takviminin belirlenmesi lazım. Ömür boyu bu süreç böyle gidemez. Bu konferansın süreci de ilelebet gitmez. Bu nedenle 18 Ocak’ta başlayıp en kısa zamanda bakanların bir araya gelmesi lazım” açıklamasını yaptı.

18 Ocak’ta buluşacak teknik uzmanlar grubunda Türk heyetine Dışişleri Bakanlığı’ndan Müsteşar Yardımcısı Ahmet Muhtar Gün başkanlık edecek.

Çavuşoğlu, “Bu akşam Cenevre için son gün ama tamamen bitmiş değil, söylediğim formatta devam edecek” diye konuştu.

TÜRK ASKERİ AYRILMAYACAK

Çavuşoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve diğer Türk ekibiyle bir araya gelerek durum değerlendirmesi de yaptı. Ankara’ya göre, adadaki Türk askerinin ayrılması söz konusu değil. Çavuşoğlu, “Bu Kıbrıs Türk halkının vazgeçilmez talebidir. Onlar için en hassas hayati konudur. Bu konudaki tutumumuz son derece nettir” ifadesini kullandı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile de ikili görüşmeler yapan Türk Dışişleri Bakanı, Suriye ve Astana’da yapılacak barış zirvesinin ele aldıklarını bildirdi.

Çavuşoğlu’ndan birkaç saat sonra BM’den de bir açıklama geldi. Yazılı açıklama yapan uluslararası örgüt, Rumlar ve Türklerin müzakerelerin başarıyla bitmesi için zamanın geldiği konusunda hemfikir olduğunu duyurdu.

Kaynak: MİLLİYET