EKONOMİ: Merkez Bankası’ndan dolar hamlesi

Dolar fiyatları yeni günde yeniden yükselişe geçerken Merkez Bankası’nın attığı adım ile geriledi. Merkez bugün de repo ihalesi yapmadı, dolar fiyatları geriledi. Dolar/TL, saat 11.50 itibari ile 3.8020 seviyesinden işlem gördü. Peki, an itibariyle dolar ne kadar oldu? İşte, son durum!

Dolarda hareketlilik sürüyor. Dolar fiyatları dün 3.75 seviyesinin altına gerilerken bugün güne 3.78 seviyesinin üstünde başlamıştı. Kur ilerleyen saatlerde 3.81 seviyesinin üstünü görürken, Merkez Bankası’nın bugün de repo ihalesi açmaması üzerine 3.78 seviyesinin altını gördü. Dolar/TL, sonrasında yenieden 3.80 seviyesinin üzerini gördü. Kur, bankalararası piyasada saat 11.50 itibari ile 3.8020 seviyesinden işlem gördü

TCMB’nin dün haftalık repo ihalesi açmamasının sıkılaştırma olarak yorumlanması, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın TCMB’nin tedbir kabiliyeti olduğunu açıklaması ve global piyasalardaki olumlu hava ile dolar/TL yaklaşık 20 kuruş gerilemişti.

Öte yandan tahvil faizleri de dün yönünü aşağı çevirdi.

DOLAR FİYATLARINDA YÖN NERESİ?

KapitalFx Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, “Merkez Bankası bir önceki gün yaptığı gibi, yine haftalık repo ihalesi açmayarak piyasa sıkılaştırması uygulamaya devam ediyor. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti bugün %8.34, 1 haftalık repo faiz ise %8. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti bu hamlelerle %8,39’a yükselecektir, yukarıda %8,50’ye kadar yolu var. Merkez Bankası’nın piyasayı fonlama maliyetinin artması TRY için olumludur. TRY maliyetinin artmasıyla beraber, aynı zamanda belli oranda faiz artırımının da yolu açılmaktadır. Bu nedenle; Merkez Bankası’nın önceki gün gerçekleştirdiği hamlede kur 3,92 seviyesinden 3,75 seviyesine kadar geriledi. Repo ihalesinin bugün de açılmaması sonrasında; 3,82 seviyesine yükselmiş olan kur 3,78 seviyelerine doğru geri çekildi. Gelişmekte olan ülke kur sepeti içerisinde TRY’nin emsal para birimleri ile mukayese edildiğinde zayıf kalmaya devam ettiği görülmektedir” şeklinde belirtti.

TRY lehine bir trend öngörmek zor olduğunu söyleyen Erkan, “Bir hasar tespiti için erken olduğunu düşünüyoruz, çünkü kurun oturduğu belli bir bant yok. Günlük, iki günlük, haftalık değişimler çok fazla. Kurun gerilediği seviyeler aşağı yukarı iki üç gün öncesinin seviyeleri. Biz ana hareketlerin halen yukarıya doğru olabileceğini düşünüyoruz. Geniş resimde Anayasa süreci, TCMB faiz kararı ve Fitch not açıklaması gibi 3 lokal gelişme TRY açısından belirleyici olacaktır” dedi.

Erkan şöyle devam etti: “Bu kapsamda 24 Ocak’ta verilecek olan faiz kararı önemli. Merkez Bankası’nın alternatif enstrümanlarıyla piyasada aktif olması olumlu. Kurda, 24 Ocak’a kadar olağanüstü toplantıya sebebiyet verebilecek bir volatilitenin önüne geçeceklerdir. Merkez Bankası şu anda paranın maliyetini artırarak AOFM’yi yukarı çekiyor. Faiz artışı olursa, bunun ilave bir piyasa sıkılaştırması getirmesi gereklidir, AOFM’nin 8,50’ye doğru gitmesi faiz artırım miktarına ilişkin gereksinimi düşürür. Diğer unsur da not açıklamasıyla alakalı. Gelişmekte olan ülkelere fon akımının azaldığı bir ortamda son IG seviyesinde notumuzun da kırılması durumunda TRY adına kırılganlık artacaktır”

İYİ BİR ALGI YÖNETİMİ İLE NEDEN OLMASIN?

XTB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Arzu Toktay; “TCMB’nin Türk Lirası’nın aşırı değer kaybına karşı dün yaptığı manevranın başarılı olma ihtimalini yüksek görüyoruz. İlk olarak zamanlama olarak iyi bir zamanlama ve kurlarda yükseliş beklentisini kıracak yeni bir takım önlemler ile desteklenirse döviz piyasasında Türk Lirası pozitif fiyatlama kalıcı olabilir. İki gün öncesinde Anayasa referandum süreci ve 27 Ocak Fitch değerlemesine ilişkin olumsuz bekleyiş ile yapılan fiyatlamalara bakınca bugün hiç bir şey değişmedi” dedi.

Toktay şöyle devam etti: “Ancak arka planda sinsi risk unsurlarına rağmen piyasaların hep aynı yönde hareket etmesini bekleyemezsiniz ve güçlü trendlerde dahi arada düzeltmeler yaşanmalı.Bu süreçte öncelikle hükümet kanadında Merkez’in politikalarının destek bulması gerekiyor. Öte yanda Ocak ayı küresel piyasalar için Amerika’da yeni kabinenin neler yapabileceğini ölçüp tartma zamanı olabilir. Bu senaryo bizim işimize yarar mı? Kesinlikle evet öncesinde aşırı alım bölgesinde olan ve doygunluk seviyesine yaklaşan Dolar/TL paritesi kısa vadede 3,7500 desteğinin kırılması ile 3,6500 seviyesine doğru geri çekilebilir. Euro/TL paritesine gelince dışarıda Euro’nun değer kazanma çabalarına bağlı olarak 3,9500 altına inmekte zorlanacağını tahmin ediyoruz. Piyasalarda algı yönetiminin iyi yapılması gereken günlerden geçiyoruz ve bu dönemde topyekün bir değişim için hepimiz üstümüze düşeni yapmalıyız. Bu anlamda şimdilik kısa vadeli olarak gördüğümüz düzeltme hareketi gerekli adımlar atılırsa orta vadeye yayılabilir ve reel sektör rahat bir nefes alabilir. Neden olmasın?”

MERKEZ BANKASI’NDAN DOLARA YENİ HAMLE

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün de 1 hafta vadeli repo ihalesi açmadı. Merkez Bankası’nın bu adımı öncesi 3.80 seviyesinin üstünde işlem görüren dolar, sonrasında 3.78 seviyesinin altını gördü.

Uzmanlar repo ihalesi açılmamasının amacının TL’nin maliyetini artırarak Döviz kurlarındaki yükselişi sınırlamak olduğunu belirtiyor.

DOLAR DÜN SERT GERİLEDİ

Bankacılar TCMB’nin haftalık repo ihalesi açmamaya devam etmesi halinde gerçekten sıkılaştırmanın başlamış olacağını, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin de kademeli olarak yükseleceğini böylece “örtülü faiz artırımı” yapılmış olacağını belirtiyor.

Son dönemde siyasi endişeler, enflasyonun yükselişe geçmesi ve TCMB’nin TL’deki değer kaybını durdurmak adına gerekli adımları atmayacağı endişesi ile TL gelişmekte olan ülke paralarından negatif ayrışmış ve dolar karşısındaki günlük değer kayıpları yüzde 3 seviyelerine yaklaşmıştı.

Dün haftalık vadede 7 milyar TL repo dönüşü bulunan TCMB, miktar yöntemiyle bir hafta vadeli repo ihalesi açmadı.

TCMB’nin dünkü adımı piyasada likidite kompozisyonunu ayarlayarak örtülü faiz artırımı yapacağı beklentisi oluşturmasıyla TL dolar karşısında yüzde 3’e yakın değer kazanmasına neden oldu.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türk ekonomisindeki sorunların döviz kurunun şu andaki seviyesinin açıklaması olmadığını belirterek, döviz kurunu silah gibi kullananlara karşı Merkez Bankası’nın (TCMB) tedbir alacak imkan ve kabiliyetinin bulunduğunu dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de dün Twitter’dan yaptığı açıklamada, TCMB’nin ellerinin bağlı olmadığını, harekete geçmesi gerektiğini ve geçeceğini söylemişti.

FAİZDEN BAŞKA BİRÇOK ENSTRÜMAN VAR

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Bülent Gedikli de dün Twitter’dan yaptığı açıklamada, TCMB’nin attığı bu adımın spekülatif atakları bertaraf etmek için atılabilecek adımlardan biri olduğunu söyleyerek, “Spekülatif atakları bertaraf için (faizden başka) birçok enstrüman olduğunu belirtmiştik” dedi.

TAHVİL BONO PİYASASI

Tahvil-bono piyasasında önceki gün yüzde 11.94 seviyesinden kapanan 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.71, valörde son işlemde yüzde 11.52 seviyesindeydi.

Önceki gün yüzde 11.55 seviyesinden kapanan 11 Temmuz 2018 itfalı iki yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta yüzde 11.30, valörde son işlemde yüzde 11.23 seviyesindeydi.

Öte yandan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings yetkilisi James McCormack, Türkiye’nin kredi notunun ay sonunda düşürülme riskinin olduğunu ve Fitch’ten bir ekibin şu an Türkiye’de çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Kaynak: Hürriyet