KÜLTÜR: Çizimleri ilk defa gün yüzüne çıkıyor

‘Bir Osmanlı Bürokratının Karikatürleri’ sanatseverle buluşuyor. Karikatürist Yusuf Franko’nun 1884-1896 yılları arasında bir albümde topladığı, Avrupa karikatür geleneği ile etkileşime sahip çizimleri ilk defa gün yüzüne çıkacak.
‘Yusuf Franko’nun İnsanları; Bir Osmanlı Bürokratının Karikatürleri’ başlıklı sergi, 26 Ocak’tan itibaren 1 Haziran 2017 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

 Karikatürist Yusuf Franko
Karikatürist Yusuf Franko

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç’un sanat koleksiyonundan 19. yüzyıl sonu Osmanlı bürokratı Yusuf Franko Kusa’ya ait karikatür albümü çıktı. Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), Ömer M. Koç Koleksiyonu’nda yer alan, 19. yüzyıl sonu Osmanlı bürokratı, hariciyeci, mutasarrıf, cemiyet adamı Yusuf Franko Kusa Bey’e ait karikatür albümünü ve içindeki çizimleri sergileyecek. ‘Yusuf Franko’nun İnsanları; Bir Osmanlı Bürokratının Karikatürleri’ başlıklı sergide, Yusuf Franko’nun 1884-1896 yılları arasında bir albümde topladığı, Avrupa karikatür geleneği ile etkileşime sahip çizimleri ilk defa gün yüzüne çıkacak. Karikatürlerin aracılığı ile sergide, 19. yüzyıl sonunun zengin kapitalistleri, yüksek cemiyet mensupları, Osmanlı paşaları, Levantenleri, sanatçıları ve diplomatlarının hiciv yüklü portreleri ziyaretçiler ile buluşacak.

‘Bir Osmanlı Bürokratının Karikatürleri’ sanatseverle buluşuyor.
‘Bir Osmanlı Bürokratının Karikatürleri’ sanatseverle buluşuyor.

Yusuf Franko’nun karikatürleri, özellikle 19. yüzyıl sonunun Beyoğlu / Pera semtini, kendisinin de parçası olduğu renkli sosyal ağları ve İstanbul’un küresel mekânlarını gözlemek için izleyiciye imkân sunuyor. Sergi, karikatürlerdeki karakterleri ve ait oldukları mekânları takip ederek, Galata ve Beyoğlu’nun bir finans ve diplomasi merkezi haline geldiğinin, uluslararası kültür-sanat trafiğinin uğrak noktalarından biri olduğunun altını çiziyor. Yusuf Franko’nun eserlerini ağırlıklı olarak mekân perspektifinden okumaya çalışan sergi, bir yandan Naum Tiyatrosu gibi dönemin önemli mekânlarına değinirken, diğer yandan albümde kendine yer bulamamış, ‘artık olmayan’ mekânları da hatırlatacak.

Yusuf Franko
Yusuf Franko

YUSUF FRANKO KUSA KİMDİR?
Yusuf Franko Kusa, Lübnan’dan İstanbul’a göçen, Osmanlı Hariciyesi’nde kendine yer edinen ve buradan yeniden Lübnan’a uzanan Franko Kusa ailesine mensuptur. Beyoğlu’nun meşhur ve öncü sanat mekânı Naum Tiyatrosu’nun kurucusu Michel Naum’la da akraba olan Yusuf Franko Kusa’nın kariyerindeki en yüksek basamak, 1907-1912 arasında yaptığı Cebel-i Lübnan Mutasarrıflığı’dır. Karikatürlerinde geç 19. yüzyıl Beyoğlusu’nun önde gelen kişilerini bir araya getirmiştir.

Cemiyet davetlerinde boy gösteren Osmanlı paşaları ve yedi düvelin diplomatları, yerli ve yabancı sermayecileri, sanatçıları kendine özgü tarzıyla resmeden Yusuf Franko; gerek kendi karakteri gerekse de çizdiği karakterleriyle, uluslararası bir finans, diplomasi ve kültür-sanat merkezi haline gelen bu özel dünyanın bir ürünü ve aynı zamanda tanığıydı.

Yusuf Franko Kusa
Yusuf Franko Kusa
Yusuf Franko Kusa
Yusuf Franko Kusa

Kaynak: SÖZCÜ – HABERTURK