DÜNYA: “Barış için adım atmak istiyorum”

Esad ın yaptığı iddia edilen açıklama dünya gündemine yerleşti.
İşte detaylar:
Fransız gazetecilere röportaj veren Şam rejimi lideri Beşar Esad’ın sözlerini, Suriye’deki resmi medya organları aktardı. 23 Ocak’ta Kazakistan’ın başkenti Astana’da başlayacak barış görüşmelerinde her konuyu görüşmeye hazır olduğunu söyleyen Beşar Esad, şu açıklamayı yaptı:

“Krizi sona erdirecek ya da Suriye’nin geleceğini konuşacak müzakereler için sınır yok. Ancak diğer taraftan masada kim olacak? Bunu henüz bilmiyoruz. Gerçek Suriye muhalefeti mi olacak? ‘Gerçek’ derken, kökleri Suriye’de olandan söz ediyorum. Suudi, Fransız ya da İngiliz değil. Müzakerelerin başarısı, buna bağlı.”
Gazetecilerden gelen ‘Başkan olarak pozisyonunuzu da müzakere etmeye hazır mısınız? Tartışmaya açıldı…?” şeklindeki soruya Esad’ın yanıtı “Elbette ancak benim pozisyonum anayasal. Anayasada da başkanın hangi yollarla değişeceği açık bir şekilde yer alıyor… Eğer onu istemiyorsanız, sandığa gidelim” oldu.
Barış görüşmeleri, Türkiye ve Rusya’nın garantörlüğünde imzalanan ateşkesten sonra ikinci adım özelliğini taşıyor. (Milliyet)