DÜNYA: 2016’da dünyayı sarsan olaylar

2016’da dünyayı sarsan olayları anlatan en etkileyici fotoğrafları seçildi. İşte fotoğraflarla 2016:

Yılın başında insan ırkı, Zika virüsünün Güney Amerika'da neden ve nasıl beyin deformasyonuyla bebeklerin doğumuna yol açtığını bulmaya çalıştı. Brezilya, Ekim 2015'ten beri mikrosefali yani kafaları anormal küçüklükte doğan bebek sayısının 4 bini aştığını bildirdi. Dünya Sağlık Örgütü, Zika virüsü için 'küresel acil durum' ilan etti.
Yılın başında insan ırkı, Zika virüsünün Güney Amerika’da neden ve nasıl beyin deformasyonuyla bebeklerin doğumuna yol açtığını bulmaya çalıştı. Brezilya, Ekim 2015’ten beri mikrosefali yani kafaları anormal küçüklükte doğan bebek sayısının 4 bini aştığını bildirdi. Dünya Sağlık Örgütü, Zika virüsü için ‘küresel acil durum’ ilan etti.

 

ABD'de başkanlık yarışına giren Donald Trump'ı, Massachusetts eyaletindeki seçim kampanyası sırasında karşısında görmenin şaşkınlığını ve mutluluğunu yaşayan bir destekçi. Trump yarışa girdiğinde seçimleri kazanması düşük bir ihtimal olarak görülüyordu. Seçim kampanyası sırasında protestoları kendi lehine çeviren Trump, ABD Başkanı seçildikten sonra da protesto edildi.
ABD’de başkanlık yarışına giren Donald Trump’ı, Massachusetts eyaletindeki seçim kampanyası sırasında karşısında görmenin şaşkınlığını ve mutluluğunu yaşayan bir destekçi. Trump yarışa girdiğinde seçimleri kazanması düşük bir ihtimal olarak görülüyordu. Seçim kampanyası sırasında protestoları kendi lehine çeviren Trump, ABD Başkanı seçildikten sonra da protesto edildi.

 

ABD Başkanı Barack Obama ve First Lady Michelle Obama, resmi ziyaret için gittikleri Arjantin'de devlet yemeği sırasında ülkenin ulusal dansı Tango'yu denemeleri için yüreklendirildi.
ABD Başkanı Barack Obama ve First Lady Michelle Obama, resmi ziyaret için gittikleri Arjantin’de devlet yemeği sırasında ülkenin ulusal dansı Tango’yu denemeleri için yüreklendirildi.

 

27 yaşındaki Ieshia Evans, bu fotoğrafın internette yayılmasından sonra, siyahi vatandaşların polis kurşunlarıyla vurulmalarına tepki olarak ortaya çıkan Black Lives Matter hareketinin ikonu haline geldi. New Yorklu hemşire fotoğrafın çekildiği sırada, ABD'nin Louisiana eyaletinin başkenti Baton Rouge'da Alton Sterling isimli siyahi kişinin polisler tarafından öldürülmesini protesto ediyordu.
27 yaşındaki Ieshia Evans, bu fotoğrafın internette yayılmasından sonra, siyahi vatandaşların polis kurşunlarıyla vurulmalarına tepki olarak ortaya çıkan Black Lives Matter hareketinin ikonu haline geldi. New Yorklu hemşire fotoğrafın çekildiği sırada, ABD’nin Louisiana eyaletinin başkenti Baton Rouge’da Alton Sterling isimli siyahi kişinin polisler tarafından öldürülmesini protesto ediyordu.

 

11 Temmuz'da New Yorkular, güneşin gökdelenlerle aynı düzleme geldiğini gözlemledi.
11 Temmuz’da New Yorkular, güneşin gökdelenlerle aynı düzleme geldiğini gözlemledi.

 

Türkiye'de 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, Boğaziçi Köprüsü'nde (sonradan ismi 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirildi) bazı askerlerle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla sokağa dökülenler karşı karşıya geldi.
Türkiye’de 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında, Boğaziçi Köprüsü’nde (sonradan ismi 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirildi) bazı askerlerle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla sokağa dökülenler karşı karşıya geldi.

 

Çin, Tianmen Dağı'ndaki camdan yürüyüş parkurunu Ağustos ayında açtı. 300 metre yükseklikteki parkur, dağın dik yüzünde yer alıyor. Parkur, yükseklik korkusu olmayanlar için Hunan eyaletinin harika manzaralarını sunuyor.
Çin, Tianmen Dağı’ndaki camdan yürüyüş parkurunu Ağustos ayında açtı. 300 metre yükseklikteki parkur, dağın dik yüzünde yer alıyor. Parkur, yükseklik korkusu olmayanlar için Hunan eyaletinin harika manzaralarını sunuyor.

 

11 Ocak'ta yaşamını yitiren İngiliz şarkıcı David Bowie'nin bu duvar resmi, ölümünden sonra hayranları için bir mabet haline geldi. Hayranları, Bowie'nin doğum yeri olan ve Londra'nın güneyinde bulunan Brixton'da bir araya geldi. Şarkıcı 69 yaşında kanserden hayatını kaybetti.
11 Ocak’ta yaşamını yitiren İngiliz şarkıcı David Bowie’nin bu duvar resmi, ölümünden sonra hayranları için bir mabet haline geldi. Hayranları, Bowie’nin doğum yeri olan ve Londra’nın güneyinde bulunan Brixton’da bir araya geldi. Şarkıcı 69 yaşında kanserden hayatını kaybetti.

 

Ünlü Amerikalı şarkıcı Beyonce, ABD'nin Los Angeles kentindeki BET ödül töreninde sahne performansını su dolu bir havuzda gerçekleştirdi. Törende 3 ödül alan Beyonce, Londra konseri nedeniyle ödül töreninden erken ayrılmak zorunda kalınca, ödüllerini onun adına annesi aldı.
Ünlü Amerikalı şarkıcı Beyonce, ABD’nin Los Angeles kentindeki BET ödül töreninde sahne performansını su dolu bir havuzda gerçekleştirdi. Törende 3 ödül alan Beyonce, Londra konseri nedeniyle ödül töreninden erken ayrılmak zorunda kalınca, ödüllerini onun adına annesi aldı.

 

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), 2016'da Akdeniz'de yaklaşık 5 bin göçmenin boğulduğunu açıkladı. Bu rakam, şimdiye kadarki en yüksek yıllık rakam. Fotoğrafta Eritreli göçmenler, Libya'daki kurtarma operasyonu sırasında suya atlamış şekilde görünüyorlar.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), 2016’da Akdeniz’de yaklaşık 5 bin göçmenin boğulduğunu açıkladı. Bu rakam, şimdiye kadarki en yüksek yıllık rakam. Fotoğrafta Eritreli göçmenler, Libya’daki kurtarma operasyonu sırasında suya atlamış şekilde görünüyorlar.

 

Rio Olimpiyatları'nda 5 bin metre elemeleri sırasında birbirine yardım etmek için duran iki koşucu, övgü toplamıştı. İki kadın sporcu çarpıştıktan sonra, ABD'li koşucu Abbey D'Agostino, Yeni Zelandalı Nikki Hamblin'i yarışa devam etmesi için cesaretlendirmeye çalıştı. D'Agostino rakibi Hamblin'in durumunun iyi olduğuna ve yarışa devam edebileceğine kanaat getirdikten sonra dizinde oluşan sakatlığa karşın koşusuna devam etti. Ancak D'Agustino topallayarak yarışa devam ederken bir kez daha yere düştü. Bu kez de Hamblin durup, rakibine yardım etti.
Rio Olimpiyatları’nda 5 bin metre elemeleri sırasında birbirine yardım etmek için duran iki koşucu, övgü toplamıştı. İki kadın sporcu çarpıştıktan sonra, ABD’li koşucu Abbey D’Agostino, Yeni Zelandalı Nikki Hamblin’i yarışa devam etmesi için cesaretlendirmeye çalıştı. D’Agostino rakibi Hamblin’in durumunun iyi olduğuna ve yarışa devam edebileceğine kanaat getirdikten sonra dizinde oluşan sakatlığa karşın koşusuna devam etti. Ancak D’Agustino topallayarak yarışa devam ederken bir kez daha yere düştü. Bu kez de Hamblin durup, rakibine yardım etti.

 

Jamaikalı sprinter Usain Bolt, Rio'daki olimpiyat oyunlarında 100 metre yarı finalini kazanmasına kısa süre kala kameralara gülümsemeyi ihmal etmedi. Finali 9.81 saniyede tamamlayarak birinci olan Bolt, Olimpiyat tarihinde üst üste üçüncü kez 100 metre erkeklerde altın madalya kazanan tek sporcu olarak tarihe geçti.
Jamaikalı sprinter Usain Bolt, Rio’daki olimpiyat oyunlarında 100 metre yarı finalini kazanmasına kısa süre kala kameralara gülümsemeyi ihmal etmedi. Finali 9.81 saniyede tamamlayarak birinci olan Bolt, Olimpiyat tarihinde üst üste üçüncü kez 100 metre erkeklerde altın madalya kazanan tek sporcu olarak tarihe geçti.

 

Halep'teki bir hava saldırısının ardından enkaz altından çıkartılan beş yaşındaki Ümran Dakneş'in bu fotoğrafı, tüm dünyada yankı uyandırdı. Kafası karışmış bir şekilde ne olduğuna anlam veremeden ambulansta hareketsizce oturan Ümran'ın fotoğrafı, sosyal medyada yaygın bir şekilde paylaşıldı.
Halep’teki bir hava saldırısının ardından enkaz altından çıkartılan beş yaşındaki Ümran Dakneş’in bu fotoğrafı, tüm dünyada yankı uyandırdı. Kafası karışmış bir şekilde ne olduğuna anlam veremeden ambulansta hareketsizce oturan Ümran’ın fotoğrafı, sosyal medyada yaygın bir şekilde paylaşıldı.

 

Kongolu askerler, hükümetin Kuzey Kivu eyaletinde çatışmaları durdurmakta başarısız olduğu gerekçesiyle yapılan protesto gösterisinde bir protestocuyu gözaltına alıyor. Günler öncesinde, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 30 sivil ölmüştü. Ordu, Rwangoma köyündeki ölümler için Demokratik Güçler İttifakı (ADF) adlı isyancı örgütü suçluyor.
Kongolu askerler, hükümetin Kuzey Kivu eyaletinde çatışmaları durdurmakta başarısız olduğu gerekçesiyle yapılan protesto gösterisinde bir protestocuyu gözaltına alıyor. Günler öncesinde, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 30 sivil ölmüştü. Ordu, Rwangoma köyündeki ölümler için Demokratik Güçler İttifakı (ADF) adlı isyancı örgütü suçluyor.

 

Halep'te bir hava saldırısının ardından aileler, yıkılan binaların enkazının arasından geçiyor. Beşar Esad rejimi ve muhalifler arasında Aralık ayı içerisinde ateşkes yapılmış, hükümet Halep'in kontrolünü tamamen ele geçirdiğini duyurmuştu.
Halep’te bir hava saldırısının ardından aileler, yıkılan binaların enkazının arasından geçiyor. Beşar Esad rejimi ve muhalifler arasında Aralık ayı içerisinde ateşkes yapılmış, hükümet Halep’in kontrolünü tamamen ele geçirdiğini duyurmuştu.

 

Hindu tanrısı Ganeşa'nın heykeli, Mumbai kentinde 10 gün süren Ganeşa Chaturthi festivalinin son gününde sokaklarda gezdiriliyor. Ganeşa bolluk ve refah tanrısı olarak biliniyor.
Hindu tanrısı Ganeşa’nın heykeli, Mumbai kentinde 10 gün süren Ganeşa Chaturthi festivalinin son gününde sokaklarda gezdiriliyor. Ganeşa bolluk ve refah tanrısı olarak biliniyor.

 

Irak'ın Musul kentini Irak Şam İslam Devleti'nden (IŞİD) geri almaya yönelik operasyon 17 Ekim'de başlatıldı. Operasyon nedeniyle binlerce sivil evlerini terk etmek zorunda kaldı. IŞİD Musul'u 2014 yılında ele geçirmişti.
Irak’ın Musul kentini Irak Şam İslam Devleti’nden (IŞİD) geri almaya yönelik operasyon 17 Ekim’de başlatıldı. Operasyon nedeniyle binlerce sivil evlerini terk etmek zorunda kaldı. IŞİD Musul’u 2014 yılında ele geçirmişti.

 

Ay, bu yıl Dünya'ya 1948'den beri ilk kez bu kadar yaklaştı. Tüm dünyada gökyüzü gözlemcileri, şehirlerin simgelerinde, plajlarda ve yüksek binaların üzerinde bu anı yakalayabilmek için uğraştı. İstanbul'daki Galata Kulesi'ni gösteren bu fotoğraf 14 Kasım'da çekildi.
Ay, bu yıl Dünya’ya 1948’den beri ilk kez bu kadar yaklaştı. Tüm dünyada gökyüzü gözlemcileri, şehirlerin simgelerinde, plajlarda ve yüksek binaların üzerinde bu anı yakalayabilmek için uğraştı. İstanbul’daki Galata Kulesi’ni gösteren bu fotoğraf 14 Kasım’da çekildi.

Kaynak: BBC Türkçe