BEŞİKTAŞ: Boğaz’ı birbirine bağlayan tünel açıldı

Asya ile Avrupa kıtasını deniz tabanının altından karayoluyla birleştirecek Avrasya Tüneli, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve çok sayıda yabancı konuğun katılımıyla bugün hizmete açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tünelin ücretinin yılbaşına kadar 15 lira olacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, “Yılbaşına kadar diyoruz ki; buranın ücreti 15 lira olsun. Ama bu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığındaki şehitlerimize yönelik o hesaba girecek. 15 liradan o güne kadar bu geçişler yapılacak ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığındaki şehit ve gazilerimize yönelik hesapta bu para toplanmış olacak” dedi.

Erdoğan, “Terörün bizi kendi gündemine esir etmesine izin vermedik, vermeyeceğiz. Onun için bugün burada bu eserin açılışının yapılmasını dedik ki ertelemeyeceğiz, yapacağız. Bunun teröre karşı en doğru ve en etkili tutum olduğuna inanıyoruz” ifadesini de kullandı.
“Yeni havalimanımızı inşallah 26 Şubat 2018’de devreye almış olacağız”

Başbakan Yıldırım da Avrasya Tüneli’nin açılış töreninde şöyle konuştu:

“Avrasya Tüneli de en büyük rüyalarımızdan, en büyük hayallerimizden biriydi. Hamdolsun, Marmaray gibi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi ve Osman Gazi Köprüsü gibi hayalleri birer birer gerçeğe dönüştürerek bu günlere geldik. Açtığımız her eser, ülkemize kazandırdığımız her büyük proje, yürüttüğümüz her hizmet bu toprakların hakkı ve emeği olan aziz milletimiz içindir.

156 yıllık demir yolu ağlarımızı yeniledik, kara tren devrinden hızlı tren dönemine geçtik. Hava yolunu ‘halkın yolu’ yaptık. Havaalanları sayısını ikiye katladık. Bugün dünyanın en büyük havalimanı yapan ülkenin adı Türkiye’dir. İnşallah yeni havalimanımızı 2018’in 26 Şubat’ında devreye almış olacağız. Hayırlı olsun şimdiden.”

Diğer bazı edinilen detaylar ise şöyle:

Tünelde maksimum hız saatte 70 kilometre olarak belirlenirken, geçiş ücretleri otomobil için 4 dolar+KDV, minibüsler için 6 dolar+KDV karşılığı Türk lirası olacak. Tünelde her iki yönde de geçişler ücretli olacak, sürücüler tünel geçiş ücretini Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ve Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) aracılığıyla ödeyebilecek. Ayrıca bir nakit gişesi bulunmayacak, araçtaki yolcular için ayrıca ödeme yapılmayacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, projenin tasarımı, inşaatı ve 24 yıl 5 ay işletmesini gerçekleştirmesi için Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ’yi (ATAŞ) görevlendirdi. İşletme süresinin tamamlanmasıyla tünel kamuya devredilecek.