KÜLTÜR: Leonardo da Vinci’nin görülmemiş eskizi keşfedildi

Leonardo da Vinci’nin daha önce dünyanın bilmediği bir eskizi keşfedildi. Keşfedilen yeni eskize 15,8 milyon dolar değer biçildi.

Uzun süredir kayıp olan eser, sanat dünyasında büyük yankı uyandırdı. Emekli bir doktorun Tajan müzayede evine değer biçilmesi için getirdiği tabloların arasında Aziz Sebastian tasviri, eski resimler müdürü Thaddee Prate’ın dikkatini çekti. Bunun üzerine danıştığı başka bir sanat uzmanı, eskizin sol el ile çizildiğini ve kağıdın arkasında iki küçük bilimsel çizimin olduğunu fark etti. Taslağın 530 yıllık kalem ve mürekkep ile yapılmış bir taslak olup, Rönesansın dehası Davinci’ye atfedildi.

Leonardo da Vinci'nin görülmemiş eskizi keşfedildi
Leonardo da Vinci’nin görülmemiş eskizi keşfedildi

New York Times Metropolitan Sanat Müzesi’ndeki İtalyan ve İspanyol resimlerin küratörü Carmen C. Bambach, “Gözlerim yuvalarından dışarı fırladı” dedi ve solaklığıyla meşhur Da Vinci’ye ait olduğunu doğruladı. Eskisizin, Davinci’nin 1482-1485 yılları arasında Milan’da olduğu dönemde yapıldığını söyledi.

Bambach, 7.5 x 5 inçlik eskizin, da Vinci’nin Codex Atlanticus defterlerinde listelediği Hıristiyan şehit Aziz Sebastian’ın sekiz çalışmasından birinin olduğuna inanıyor. “Burada sahip olduğumuz açık ve kapalı bir durum. Bu heyecan verici bir keşif. ” dedi.

Leonardo da Vinci'nin görülmemiş eskizi keşfedildi
Leonardo da Vinci’nin görülmemiş eskizi keşfedildi

Sanat tarihçileri, Da Vinci’nin bitmiş bir St. Sebastian resminin var olduğunu ancak, henüz keşfedilmediğini tahmin ediyorlar. Sadece 15 adet bitmiş tablo İtalyan ustasına atfediliyor.

Bambach, keşfedilen eskizin üç St. Sebastian çalışmasından en etkileyicisinin olduğuna inanıyor ve bu çizimi düşündüğümde kalbinin her zaman çarptığını söylüyor. “Çok fazla fikir değişikliği var, figürü araştırma yolunda çok fazla enerjik şekil var. Öfkeli bir kendiliğindenliği var. ” sözlerini ekliyor.

Leonardo da Vinci'nin görülmemiş eskizi keşfedildi
Leonardo da Vinci’nin görülmemiş eskizi keşfedildi