TURİZM: Uludağ’dan Palandöken’e…

Kışın en güzel tarafı kuşkusuz bembeyaz karlar üzerinde kayak yapmak. Türkiye’de bu keyfi doyasıya yaşatan çok sayıda merkez bulunuyor. Üstelik bu kayak merkezleri eğlenceli ve renkli aktiviteleri ile de öne çıkıyor.

ULUDAĞ
Bursa şehir merkezine 35 kilometre uzaklıktaki kayak merkezi, büyük şehirlere olan yakınlığı ve eğlenceli gece hayatı ile biliniyor. Gündüz doyasıya kayanlar akşam kulüplerde eğlenmeye devam ediyor. İki tepe üzerine kurulu merkez, milli park statüsündeki uçsuz bucaksız bir doğa parkının içinde bulunuyor. Uludağ’ın en yüksek yeri 2435 metre. 21 pistin uzunlukları 500 metre ile 1989 metre arasında değişiyor. Karinna, Kar Tanesi, Mandıra, Kırgözler ve Baia (500 metre) en kolay pistler, Maden (1989 metre) ve Kuşaklı (1200 metre) zor pistler arasında yer alıyor. Alp disiplini stili kayak türünün yaygın olduğu merkezde kar kalınlığı yüksek yerlerde 4 metreye ulaşıyor. Hava sıcaklığı ise ortalama 5 derece. Uludağ birinci ve ikinci bölge olarak ikiye ayrılıyor. Birinci bölge genelde kalabalık. Burada hem resmi hem de özel sektöre ait tesisler bulunuyor. İkinci bölge ise yenilenmiş tesisleriyle dikkat çekiyor. Alkoçlar, Kervansaray, Grand Yazıcı, Monte Baia, Bof, Karinna, Ağaoğlu, Uslan Otel ve Büyük Otel Uludağ, kayak merkezindeki tesislerden sadece birkaçı. Alpin stilden snowboard’a, cross country’den helikopterli kayağa birçok dal için elverişli pistlerin bulunduğu Uludağ’da daha önce kayak yapmayanlar profesyonel hocalardan yardım alabiliyor. Kayak ve snowboard takımları 80 ile 130 TL arasında bir fiyata kiralanabiliyor. Kar kıyafetlerinin kira bedeli ise yaklaşık 100 TL. Eğitim ücretleri kişi başı saati 120 TL civarındayken, iki kişi 180, üç kişi 210 ve dört kişi 240 TL’ye ders alabiliyor. Kayak ve snowboard dışında macera düşkünleri ise kar motoru kiralıyor. Kayak yaparak ulaşılamayan gizli kalmış bölgeleri kar motoruyla keşfediyor. Uludağ’a gitmişken ormanlık alanlarla çevrelenmiş Batı Anadolu’nun en yüksek dağında manzaranın keyfini sahlep eşliğinde çıkarmayı da unutmayın. Uludağ’da kayak sonrası yapılacak pek çok aktivite var. Hamam, havuz ve sauna keyfinin ardından şömine başında vakit geçirmek gibi. Yemek için birinci bölgedeki kafeleri ve terasları tercih edebilirsiniz. Otellerin restoranları da oldukça iddialı. Buranın sucuk-ekmeği meşhur. Gece ise eğlence kulüplerinde devam ediyor.

PALANDÖKEN
Palandöken Dağları, Erzurum Havaalanı’na sadece 18 km mesafede. Erzurum’dan İstanbul, Ankara gibi merkezlere tek bir uçak bağlantısıyla ulaşmak mümkün. Palandöken Dağları üzerine kurulmuş olan Palandöken Kayak Merkezi ise Türkiye’nin en yüksek zirvesine sahip. Uluslararası olimpiyatların yapıldığı merkez, profesyonellerin de ilk tercih ettiği yerler arasında. Erzurum şehir merkezine beş kilometre uzaklıktaki Palandöken’de kar makineleri sayesinde sezon uzun sürüyor. Üstelik gece kayağı imkanı da bulunuyor. 3 bin 130 metre rakıma çıkan 24 pistin uzunluğu 60 kilometre.10 kilometrelik uzunluğuyla dünyanın sayılı pistleri arasında yer alan Ejder Pisti de burada. Palandöken’de sekiz mekanik tesis, bir teleski, bir gondol ve altı telesiyej bulunuyor. 3 metre civarında kar kalınlığı bulunan Palandöken kuru ve soğuk bir iklime sahip. Geceleri eksi 40 dereceyi gördüğü oluyor. Palandöken’de ekipmanların kirası günlük 60 ile 100 TL arasında değişiyor. 60 TL’ye ise kıyafet kiralanabiliyor. Kayak derslerinin fiyatları ise 130 TL ile 250 TL arasında değişiyor. Soğuk fakat güneşli, keyifli bir kış sabahında kayak yapmak, kar ve kar havasının dinginliğini yaşamak isteyenler Palandöken’i tercin ediyor. Polat Erzurum Resort, Sway Hotels Palandöken ve Dedeman Palandöken Ski Lodge konaklama seçenekleri arasında. Kayak dışında Erzurum’un mistik havasına kendinizi kaptırmanız mümkün. Bunun için arabanıza atlayıp, Palandöken’den aşağıya 5 kilometre inmeniz yeterli… Atatürk Müzesi, Çifte Minareli Medrese, Yakutiye Medresesi, Aziziye Tabyası, Narman Peribacaları ve Çobandede Köprüsü’nü görmek, kayak tatiline kültür turu eklemek isteyenler için iyi bir alternatif. Günümüzde Türk-İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi olarak kullanılan Yakutiye Medresesi, taç kapısında bulunan kitabeye göre İlhanlı Hükümdarı Sultan Olcayto zamanında, Cemaleddin Hoca Yakut Gazani tarafından 1310 yılında yaptırılmış. Çifte Minareli Medrese’nin, 13’üncü yüzyıl sonlarında yapıldığı kabul ediliyor. Dört eyvanlı, açık avlulu medreselerin Anadolu’daki en büyük örneği olarak kabul edilen Çifte Minareli Medrese’nin çok yakınındaki Üç Kümbetler, Anadolu’daki mezar anıtlarının en güzel örneklerinden. Erzurum Kalesi’ni gezip görmek de bir alternatif… Erzurum’daki tarihi yapılardan biri de Kanuni Sultan Süleyman’ın Sadrazamı Rüstem Paşa tarafından 1561’de yaptırılan kervansaray. Yemek yemenin başlı başına kültür olduğu Erzurum’da, kültür turunuza güzel bir yemek arası verebilirsiniz. Kentte yemekler genellikle ayran aşıyla başlıyor, kadayıf dolmasıyla bitiyor. Çay servisinden önce ise civil peynir yeniyor. Çay genelde kıtlama denilen usul ile içiliyor. Erzurum’a gitmişken mutlaka su böreği, herle aşı, kesme çorbası, ayran aşı, ekşili dolma, cağ kebabı, çiriş, yumurta pilavı, kadayıf dolması yiyin ve kıtlama usulü ile çay için.

KARTALKAYA
Bolu merkezine 45 kilometre uzaklıkta olan Kartalkaya, geniş pistleri, ılıman havası, sakin ortamı ile kış tatili için akla gelen ilk seçeneklerden. Kartalkaya, yüksek kar kalitesi ile de dikkat çekiyor. Özellikle snowboard meraklılarının uğrak yeri Kartalkaya, Avrupa standartlarına uygun olarak hazırlanmış özel board pisti ile bütün board sevenleri bir araya topluyor. Yeni başlayanlar için baby pistlerin de bulunduğu Kartalkaya bölgesi, Dorukkaya Otel pistleri ile Kartal Otel pistleri olarak ikiye ayrılıyor. Kartal Otel bölgesinin pistleri, 2 Baby Lift ile Resuldede (600 metre), Çamçukuru ve Kazankaya (650 metre), Yeşil Lift (700 metre), İnekçayırı (900 metre), Köroğlu Lift (1200 metre) olarak sıralanıyor. Snowboard yapanların uğrak noktası olan Dorukkaya pistleri ise 240 ile 1500 metre arasında değişkenlik gösteriyor Korunaklı yamaçları sayesinde sert rüzgarlardan etkilenmeyen merkezde her seviyeden kayakçı keyifle kayabiliyor. Bölgede Dorukkaya Mountain Resort, Grand Kartal ve Kaya Palazzo Ski&Mountain Resort gibi oteller bulunuyor. Kar kalınlığı ortalama 3 metre olan Kartalkaya’da hava sıcaklığı Uludağ’a göre daha ılıman oluyor. Kartalkaya’da ekipman kiraları günlük 80 ile 130 TL arasında değişiyor. Kıyafet kiralamak ise 70 TL civarında. Kartalkaya’da kayak dersinin ücreti 150 ile 250 TL arasında değişiyor. Kartalkaya sadece kayanlar için değil, bu molayı kafa dinlemek için alternatif görenler için de güzel bir seçenek. Kartalkaya’daki otellerde gün içinde kaymanın dışında vakit geçirmek isteyenler için bir çok alternatif mevcut.

ERCİYES
Kolay yapışmayan yumuşak karıyla ünlü Erciyes Alpler’e rakip olacak kadar iddialı. Erciyes Kayak Merkezi, 3916 metre yüksekliğinde ve Kayseri şehir merkezine 25 kilometre mesafede. Türkiye’nin en yüksek 5. dağı olan Erciyes’in zirvesindeki kayak merkezinde 31 pist bulunuyor. En kısa pist 230 metreyken, en uzun pist 2980 metre olarak karşımıza çıkıyor. Bölgedeki oteller arasında Grand Eras, Ramada Resort Erciyes, Mirada Del Monte, Mirada Del Lago, Ace Hotel bulunuyor. Normal şartlar altında 3 metre civarında olan kar kalınlığı hava koşullarına göre 4-5 metreye de çıkabiliyor. Soğuk ve kuru bir havaya sahip olan Erciyes, toz kara sahip olduğundan kayak için oldukça elverişli bir bölge. Pist eğimleri yüzde 10 ila yüzde 20 arasında değiştiğinden Erciyes Kayak Merkezi hem snowboard hem de snowkite için uygun zemin sunuyor. Ayağınızda kayak ya da paten oluyor, ellerinizde ise uzun iplere bağlı bir paraşüt. Yamaç paraşütüne benziyor. Erciyes volkanik bir dağ olması nedeniyle ağaçsız bir yapıya sahip ve bu da bu spor için ideal bir alan olmasını sağlıyor. Develi Kapı mevkii snowkite alanında Türkiye’nin en iyi parkurlarına ev sahipliği yapıyor. Sezon aralık ayında açılıyor, nisanda son buluyor. Dünya şampiyonası düzenlemek için çalışmaların sürdüğü Erciyes Kayak Merkezi’nde her yıl Uluslararası Snowkite Festivali gerçekleştiriliyor. Sadece kayak ve snowkite değil, burada farklı kış sporları da yapabilirsiniz. Kar motosikleti, helikopter kayağı, kar ayakkabılı arazi yürüyüşü de seçenekler arasında. Gençler snowboard’u tercih ediyor. Çocuklar ise kar kızağına bayılıyor. Geceleri, liftler boyunca uzanan ışıkların altında kızakla kaymak çok eğlenceli. Tesislerin tümünde kiralık kızaklar bulunuyor. Bu arada Erciyes Kış Sporları Merkezi’nde hizmet veren kayak eğitim birimleri sömestr döneminde indirimli kayak kursları düzenliyor. Beş günlük kurs paketine öğle yemeği, skipass kartı ve kiralık kayak malzemeleri dahil. Ekipman kirası 70-90 TL civarındayken, kıyafet kiralama da 60 TL civarında değişkenlik gösteriyor. Erciyes’de eğitim ücretleri 100 TL’den başlıyor. Kayseri mutfağında et ve hamur işleri baskın. Buradaki besiciler hayvanları ahırlara kapatmıyor. Karlı havalarda birkaç ay kapalı mekanda kalan hayvanlar, güneş yüzünü gösterdi mi dağ bayır dolaşıp yayılıyorlar. Bu sebeple etleri çok lezzetli. Kayseri denilince akla pastırmadan sonra bir de mantı geliyor. Araştırmalara göre bu yörede 36 çeşit mantı pişiriliyor. Kayseri ve Erciyes’te çok sayıda mantı yapan lokanta var. Kaynak: Sabah