KÜLTÜR: Mozart’ın gizli kalan eseri Türkiye’de

Orkestrasyonunu Mozart’ın yaptığı flüt konçertosu, 239 yıldır gizli kalmıştı. Gizli kalan eser, Şefika Kutluer tarafından dünyada ilk kez Türkiye’de seslendirildi.

Avusturyalı Tutti Mozart Orkestrası, Mozart ile ilgili yaptıkları çalışmalar sonucunda, Mozart ve annesinin mektuplarında bahsettikleri hiç çalınmamış olan konçertoyu İsviçre’deki bir kütüphanede buldular.

Yüzyıllardır kimsenin çalmadığı bu eser, NEF sponsorluğunda dünyada ilk kez Türkiye’de seslendirildi. 2 Aralık’ta 7. Uluslararası Şefika Kutluer Festivali’nin açılışında, Nef’in sponsorluğunda, Devlet sanatçısı ve Avusturya Devlet Kültür Nişanı sahibi uluslararası flüt sanatçısı Şefika Kutluer tarafından seslendirildi.

NTV’den edinilen bilgilere göre, açılış konseri Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde gerçekleşen festivalde, Şefika Kutluer tarafından seslendirilen esere Şef Vinicius Kattah yönetimindeki Avusturyalı Tutti Mozart Orkestrası eşlik etti. Aynı konser 4 Aralık’ta da Ankara’da Nazım Hikmet Konser salonunda tekrarlandı.

Nef, dünyada ilk defa İstanbul’da yapılan “ilk seslendirmenin” gerçekleştirildiği konserin yanı sıra, dünya kültür mirası için çok değerli olan eserin yer alacağı albümün de destekçisi oldu. Söz konusu eserin dünyadaki ilk kaydının yer aldığı albüm, şef Viniciua Kattah yönetimindeki Tutti Mozart Orkestrası eşliğinde, Şefika Kutluer’in yorumu ile 2017 yılı başında tüm dünyada satışa sunulacak.

Mozart’ın gizli kalan eseri Türkiye'de
Mozart’ın gizli kalan eseri Türkiye’de