EMLAK: İskan almak için para verilir mi?..

Türkiye’deki binaların yüzde 60’ına yakınının iskanı bulunmuyor. skanın sonradan alınması mümkün olsa da bazı şartları yerine getirmek ve belirli ücretleri ödemek gerekiyor.

Bir binanın iskan, diğer ifadeyle yapı kullanım izin belgesi, binanın inşaatı tamamlandıktan hemen sonra alınmalıdır. İskan almak için gereken süreçleri yönetmek ve maddi yükümlülükleri karşılamak tamamen inşaatın sahibinin veya yetkili müteahhittin sorumluluğundadır.

Sorumluluklarını yerine getirmeyen müteahhitler nedeniyle, satın aldığınız bir evin bulunduğu binada iskan izni olmayabilir. Öncelikle şunu bilmenizde fayda var ki yapı kullanım izin belgesi, daireler için ayrı ayrı değil, bütün bina için alınır. İskanı olmayan bir evi satın almanız durumunda, bina inşaatını yürüten yetkili kişi ile koordine bir biçimde bu izni almalısınız.

Ödenmesi Gereken Ücretler
Yapı kullanım izin belgesi almak isteyenlerin ödemesi gereken bedeller 2016 yılı için şöyledir:
Eğer eviniz bir rezidans içerisinde ve binanızın oturumu bin metrekare ve altında ise metrekare başına 2.75 lira: bin – 15 bin metrekare arasında ise 2.97 lira; 15 bin- 50 bin metrekare arasında ise 3.08 lira; 50 bin- 100 bin metrekare arasında ise 3.41 lira; 100 bin metrekare ve üzeri oturuma sahip binalar için ise 3.85 lira iskan ücreti ödemeniz gerekir.

Konut amacı dışında kullanılan AVM, otel, eğlence merkezi gibi yapılar için yapı kullanım izni harcı bin metrekare ve altı için 4.07 lira; bin – 15 bin metrekare için 4.29 lira; 15 bin- 50 bin metrekare için 5.17 lira; 50 bin- 100 bin metrekare için 5.17 lira; 100 bin metrekare ve üzeri için ise metrekare başına 6.05 lira olarak belirlenmiştir.

Sanayi kuruluşları ve özel hizmet binaları metrekare başına 2.09 lira; yurt, dernek binası gibi toplum yararına çalışan kuruluşlar 0.66 lira; tarımsal üretim amacıyla kullanılacak yapılar ise metrekare başına 0.28 lira ödemek durumundadırlar.

Gerekli Belgeler İzlenecek Yol
Daha önce de belirttiğimiz üzere, iskanın almak müteahhittin sorumluluğundadır. Bu yüzden, daha sonra alınacak bir iskan izni için de inşaatı yürüten müteahhittin gerekli evrakları hazırlaması ve süreci yürütmesi gerekir.

Bu işlemler için yetkili başvurulacak merci, yapının bulunduğunu belediyeye bağlı imar birimidir. Binanızın türü, bulunduğu bölge ve oturum alanına göre farklı belgeler istenebilir. Hangi belgelerin talep edildiğini, belediyenin imar biriminden öğrenebilirsiniz.

Gerekli evrakları hazırlayıp başvuru yaptıktan sonra, belediye tarafından atanan bilirkişiler, projeye uygunluk bakımından binayı denetlemeye gelirler. Bu denetimden önce, binanızda proje ile çelişen şeyler varsa düzeltmeye çalışın. Aksi halde iskan iznini almanız mümkün olmaz.