DÜNYA: Japonya’da büyük deprem

7.4 büyüklüğündeki depremle sarsılan ülkede verilen tsunami uyarısından saatler sonra ilk dalgalar kıyıya ulaştı. 05.59’da yeri sarsmaya başlayan büyük depremin dakikalar içinde tüm Japonya’ya dalga dalga yayıldığını gösteren bir grafik yayınlandı.

Japonya’nın Fukuşima bölgesi açıklarında yerel saatle 05.59’da 7.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. 2011 yılında tarihin gördüğü en yıkıcı depremlerden birine sahne olan Japonya’nın kuzeydoğusu, bugün bir kez daha sarsıldı. Merkez üssü Fukuşima açıkları olan depremin büyüklüğü 7.4. Gelen son dakika haberlerine göre depremde 12 kişi yaralandı.

Depremin ardından ülkenin kuzey Pasifik kıyılarının büyük bölümünde uzunluğu üç metreyi bulabilecek Tsunami uyarısı yapıldı. Ve saatler sonra dalgalar kıyıya ulaşmaya başladı, Miyagi’den geçen Sunaoshi Nehri’nde yükselip iç bölgeye doğru gelen dalgalar polis kamerası tarafından görüntülendi.

Hazırlanan bir grafik ise, saat tam 05.59’da yeryüzünü sarsmaya başlayan büyük depremin nasıl dalga dalga yayıldığını gösteriyor. Sarsıntı dakikalar içinde Japonya’nın tüm kıyılarına ulaşıyor ve 06.08’de sona eriyor.

BEŞ YIL ÖNCEKİ DEPREMİN ARTÇISI

Japonya Meteoroloji Ajansı, boyu bir metreyi aşan dev dalgalara yol açan depremin 2011’de Fukuşima nükleer felaketine neden olan 9 büyüklüğündeki büyük sarsıntının artçı şoku olduğunu açıkladı.

TSUNAMİ GÖRÜNTÜLERİ KAMERADA

Başkent Tokyo’da da hissedilen depremin merkez üssünün Fukuşima’nın 70 kadar açığında ve 10 kilometre derinlikte olduğu belirtildi.

Yerel saatle 5.59’da meydana gelen sarsıntının ardından, henüz herhangi bir hasar veya ölü ya da yaralı haberi gelmedi.

Japon Devlet Televizyonu NHK, Tokyo Elektrik Şirketi’nin Fukuşima’daki nüklere santrallerinin hasar alıp almadığını belirlemeye çalıştığını bildirdi.

FUKUŞİMA FELAKETİ

Şirketin Daiçi Nükleeer santrali Mart 2011’deki depremde hasar görmüştü. 9 büyüklüğündeki sarsıntı Japonya’da şu ana dek kayıtlara geçen en büyük tepremdi. Fukuşima felaketinin ardından ülkenin kıyı bölgelerindeki tüm nükleer santraller kapatıldı.

Japonya’da şu anda iki faal nükleer reaktör bulunuyor ve ikisi de ülkenin güneybatısında. Kapanmış nükleer santrallerde de harcanmış yakıtın soğutulması için soğutma sistemlerinin çalışması gerekiyor. Kaynak: Milliyet