Herkes tüketici, sorunu birlikte çözmeliyiz

Yıllar önceydi. Türkiye Avrupa ile Gümrük Birliği anlaşmasını imzalayacaktı. Tüm mevzuat, ekonomi ile ilgili kural ve kaideler bunu göre değişiyordu. Avrupa siz tüketici ile ilgili yasaların uyumla hale gelmesini istedi.
Ve Türkiye ilk tüketici yasası o zaman çıktı. O günlerin Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın yasa ile tüketicinin büyük haklar elde ettiğini vurgulamış bir sohbetimiz de şunu söylemişti…
– Avrupalı bu hakları elde etmek için kan vermiş can vermiş. Bu yasa ile elde edilen haklar için binlerce insan gözyaşı dökmüş ama söke söke alınmış bu haklar. Biz bunları çok kolay elde ettik. Bu yüzden hepimizin iyice okuyup içselleştirmesi gerekiyor.
Evet yukarıdan aşağı elde edilen bu haklar bir türlü istenen noktada hayata geçmedi. Tüketeci hareketi istenen etkinliğe ulaşmadı.
Tüketici hareketi içinde yanlış yapanlar oldu. Ama o günlerde bu işte uğraşmaya çalışan sevgili dostum Uğur Özgöker bugünü kadar çizgisini bozmadan geldi.
Tüketici hareketine büyük katkılar yaptı. Bilimsel olarak tüketici hareketinin bir üst noktaya çıkması çaba gösterdi. Sahada da tüketici önderleri çıktı. Bülent Deniz, Aydın Ağaoğlu, Fuat Engin bu isimler arasında sayılabilir.
Yaklaşık 20 yıldır birlikte olduğumuz bu ekibin neredeyse tamamı ile Levent Wyndham Grand Otel’de yapılan “Tüketici Haklarının Korunmasında Gıda Güvenliği Paneli”nde birlikteydik.
Önemli noktaların altın çizild.
Özellikle Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner konuyla ilgili tespitleri çok çarpıcıydı. Kamunun mutlaka kendisinden faydalanması gerekiyor.
Konuşmacıların ortaya koydukları tablo sıkıntılıydı. Sıkıntı sadece biz de değil dünyada sözkonusuydu…Ama aşılması mümkün görünüyordu.
Özellikle Türk Kuzey Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkan Yardımcısı ve TÜRDER-Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Derneği Genel Sekreteri Musa Karademir’in önümüzdeki günlerde tüm tarafların biraraya geleceği platformlar oluşturacaklarını açıklaması umut vericiydi.
Üretici de olsa, zengin de olsa, patron da olsa sonunda herkes bir tüketiciydi. Gıda tüketmek zorundaydı. O zaman gıdalardaki güvensizlik, yanlışlık herkesi vuruyordu.
Bunun çözüm yolları hep birlikte aranmalıydı. İşte tüketici hareketinin önde gelenlerinin katıldığı, üreticileri ise tek başına Necdet Buzbaş’ın temsil ettiği toplantıda gelinen nokta buydu.
Uğur Özgöker ve Musa Karademir önümüzdeki dönemde tüm tarafların temsilcilerinin sorunu çözmek için biraya geleceği platformda buluşturma çabası önemliydi. Bu çabaya herkes destek vermeli…