GÜNDEM: IŞİD Kur’an’ı Kerim’de kullanıyor

Sabah erken saatlerde üç köyü daha kaybeden IŞİD teröristleri, neredeyse hiçbir karşılık vermeden mevzilerini bıraktı. IŞİD, kendine ait haber ajansından militanların kent merkezinde devriye gezdiği görüntüleri yayınladı. Operasyonun başlangıcından bu yana IŞİD teröristleri ilk kez Musul merkezde göründüler.

The Guardian gazetesi, IŞİD tünellerinde tavan arasına sıkıştırılmış bir Kur’an’ı Kerim’de bu tuzağı olduğunu belirterek duvardaki bir bayrakta ‘Tanrı yok ama Allah var’ yazdığını aktarıyor.

Türkiye’nin askeri üssünün bulunduğu Başika’yı IŞİD’den kurtarmak için sabah saatlerinde operasyon başladı.

11.00 : The Guardian gazetesinden Fazel Hawramy, IŞİD üyelerinin terk ettiği, yerin 20 metre altındaki bir tünelden izlenimlerini aktardı. Peşmerge güçlerinin tünelde tavanın altına sıkıştırılmış bir Kur’an’ın bubi tuzağı olduğunu fark ettiğini anlatan Hawramy’nin haberinden bir bölüm: “Tünelde, geçiş yolları arasında teller çekilmiş. Tahta ve demir çubuklar kullanılarak tavan desteklenmiş ve tünelin çökmesi engellenmiş. Duvardaki bir bayrakta ‘Tanrı yok ama Allah var’ yazıyor. Tünelde bazıları kırılmış yumurtaların olduğu tepsiler, suda bırakılmış nohutlar, her yere saçılmış ay çekirdeği kabukları ve tavaların durduğu bir gaz sobası bulduk. Tüneldeki IŞİD militanları belli ki sonuna kadar savaşmak için hazırlanıyorlardı. Yerin altında, evin odalarında, peşmergenin tünele girmesi durumunda savunma için kullanıldığı düşünülen çantalarca toprak tavana kadar yükseliyordu.”

10.50 : Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, IŞİD’in Bartilla çevresinde dört bomba yüklü araçla intihar saldırısı denediğini ve araçların imha edildiğini duyurdu. Patlayıcı yüklü araçlardan biri tank atışıyla vuruldu.

10.35 : İngiliz The Times gazetesi, IŞİD’in El Mişrak’ta binlerce tonluk kimyasal kalıntı bulunduğu düşünülen sülfür üretim santralini patlayıcılarla donattığını ve bölgeyi canlı kalkan olarak kullandığı insanlarla çevrelediğini sayfalarına taşıdı. Gazeteye konuşan Tuğgeneral Hajar İsmail, koalisyonun da IŞİD’in kimyasal silah olarak hidrojen sülfür üretilen bu santrali askerler ve sivillere karşı kullanabileceği konusunda uyarıldığını söyledi. İsmail, patlatılırsa etkisi 10 km’ye kadar yayılacağı düşünülen santralin bölgede karşılaşılabilecek en büyük tehdit olacağını belirtti. Santralde eskiden direktör yardımcısı olarak çalışan ve ailesini korumak amacıyla ismini vermek istemeyen bir kaynak, Times’a IŞİD’in köylerde havaya ateş açarak erkekleri kadın ve çocuklardan ayırıp, esir olarak santrale yürümeye zorladığını anlattı.

10.30 : Uluslararası koalisyon güçlerinin komutanlarından ABD’li Tümgeneral Gary Volesky, “Musul’dan dışarı doğru hareketlilik gördük. Liderlerin kenti terk ettiklerine dair emareler var” dedi. IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’nin nerede olduğu bilinmiyor.

10.10 : Doğan Haber Ajansı, Nevaran bölgesindeki çatışmalarda Peşmerge’nin IŞİD’in insansız hava aracını düşürdüğünü bildiriyor. Düşürülen İHA’nın parçaları operasyonu izleyen basın mensuplarına gösterildi.

09.20 : Peşmerge, sabah saatlerinde başladığı operasyonda üç köyü IŞİD’den temizledi. Naveran ve Barime köyleri ile Musul Barajı’nda Batne köyü peşmergenin eline geçti. Barzani’nin yayın kuruluşu Rudaw, IŞİD’lilerin birkaç havan mermisi dışında ciddi bir karşılık vermeden kaçtığını bildirdi.

08.40 : Çatışmaları izleyen Rudaw muhabiri, IŞİD’lilerin savunma hattını hastane ve okullara taşıdığını, yaralıları ise camilere naklettiklerini aktarıyor.

08.30 : Reuters haber ajansı, Irak ordusunun özel birlikleri ile Kürt güçlerin sabah 06.00 sularında yeni bir saldırı başlattığını duyurdu.

08.10 : Peşmerge güçleri, Başika kasabasını geri almak için üç koldan harekete geçti. Bir sonraki hedef, çoğunlukta Hristiyanların yaşadığı kuzeydeki Tılkef ilçesini kurtarmak.

06.30 : Iraklı general Maan El Sadi, Associated Press haber ajansına özel kuvvetlerin Musul saldırılarına katıldığını söyledi.

02.15 : Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Musul’da sivilleri korumak için halı bombası kullanmayacaklarını açıkladı.

00.20 : Musul’u elinde tutan IŞİD, kendine ait haber ajansından militanların kent merkezinde devriye gezdiği görüntüleri yayınladı. Operasyonun başlangıcından bu yana IŞİD teröristleri ilk kez Musul merkezde göründüler.

00.10 : Koalisyon içindeki Amerikan savaş uçaklarından bazıları, Basra Körfezi’ndeki savaş gemisinden havalanıyor. USS Dwight D. Eisenhower CVN 69 gemisindeki savaş uçaklarının füzelerle yüklendiği fotoğrafları, Reuters foto muhabiri Hamad I Muhammed çekti.

00.00 : Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul’un IŞİD’den geri alınması için başlatılan operasyonda üçüncü gün… Sıcak bölgedeki tüm gelişmeleri dakika dakika aktaracağız. Kaynak: Milliyet