SİYASET: ‘Bu uzlaşmayı bozmamalıyız’

Darbe girişimi sonrası oluşan uzlaşma ortamının önemli olduğunu belirten CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, FETÖ soruşturmaları nedeniyle yaşanan mağduriyetlerin yanlış olduğunu belirtti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün İstanbul Silivri’deki Eser Diamond Hotel ve Convention Center’da Trakya Bölgesi’nin tarım sorunlarıyla ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

Daha sonra Silivri Belediyesi’nin Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi’ni (TÜRAM) ziyaret eden Kılıçdaroğlu’na merkezde üretilen kara buğdaydan yapılan pilav ikram ikram edildi. Son olarak Beylikdüzü Belediyesi’nin Yakuplu Mahallesi’nde gerçekleştirdiği 13 projenin temel atma törenine katılan Kılıçdaroğlu, yaptığı konuşmalarda tarımdan siyasete, dış politikadan darbe girişimine önemli mesajlar verdi.

Geleceğe dönük planlamayla devletin yönetilmesi gerektiğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “2015’te gelip Ergene Nehri’nde yüzeceğim’ diyen bakan acaba gelip Ergene Nehri’nde yüzecek mi? Yüzemeyecek. Trakya birinci sınıf tarım arazileriyle zenginleşti ancak tarım ürünleri ve tarım toprakları tehdit altında. Tarım stratejik bir alan. Doğal açıdan bu kadar zengin bir ülke nasıl oluyor da pirincini üretmek yerine önemli bir kısmını ithal ediyor. Niçin? Neden buğday, fasulye, saman, canlı hayvan ithal ediyoruz. Caddelerimizi yeşillendirmek için neden yurt dışından ağaç ithal ediyoruz. Seçim öncesi çiftçiye mazot vaadinde bulunduğumuzda “Parayı nereden bulacaksınız?” diye tepki gösterildi. Şimdi ‘Mazotun fiyatını yarı yarıya indireceğiz’ diyorlar. Demek ki para varmış, demek ki indirilebilirmiş. Çiftçinin traktörüne de ÖTV’siz, KDV’siz mazot verebilirsin. 14 yıl sonra muhalefet söyleyince mi uyandın. Havza bazında üretim yapılması konusunu da yıllardır biz söyledik. Türkiye tarım kıskacı içine girdi. Bu ayıp ülkeyi yönetenlerin ayıbı” dedi. “Bu memlekette her şeyden önce üretim ve huzura ihtiyacımız var. Memleketin derdi var. Terör, işsizlik almış başını gidiyor; Bir kişinin özel bir derdi var. ‘Benim koltuğum ne olacak?’, ‘Ne istiyorum?’, ‘Koltuk istiyorum’. Sana zaten bu ülke en önemli koltuğu vermiş daha ne istiyorsun kardeşim” diyen Kılıçdaroğlu, dış politikanın milli olması gerektiğini ve kararların muhalefetle birlikte alınması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “Dış politikada konuşurken gırtlağınızda 9 boğum olduğunu düşüneceksiniz. İç politikadaki gibi esip gürleyemezsiniz. Irak Başika’da askerlerimiz var. Olmalı mı? Olmalı. Ama bir kişinin kalkıp Dubai televizyonuna yaptığı bir açıklama, her şeyi berbat etti. Mezhep endeksli bir dış politikanın çağrısını yaptı. Ne oldu? Irak Başbakanı dedi ki; ‘Başika’dan, bizim topraklarımızı terk edin’. Ağır bir şey. Dış politika Türkiye’yi felakete sürüklüyor” dedi.

Darbe girişimine karşı parlamento içinde ve dışında geniş bir uzlaşı sağladıklarını belirten Kemal Kılıçdaroğlu, “Parlamentoda grubu olan olmayan partiler, sivil toplum kuruluşları ve meslek kuruluşları darbeye birlikte karşı çıktık. Tarihimizde bir ilktir. Bu uzlaşmayı bozmamalıyız. Ama darbe ile darbecilerle mücadele edilirken yeni mağdurlar yaratmamalıyız. Darbeyle asıl mücadele emri veren kişilerin bulunup yakalanmasıyla olur. 15 Temmuz gecesi komutan emir vermiş erler dışarı çıkmış. Erler linç edildi. Sayın Cumhurbaşkanına da, Başbakana da söyledim. O erleri linç edenlerin yakalanıp adalete teslim edilmesi lazım. Erin ne günahı var? Sorgulayacaksan eri değil kardeşim, komutanını yakala. 1 milyonun üzerinde mağdur doğru değildir. Hükümeti her yerde uyarıyorum. Bunlar yanlıştır diyorum. Darbeciyi, meclisi bombalayanı, git yakala. Hapse at, sorun yok. Talimatı vereni yakala. Gülen gelsin. İste, gelsin. ‘Ben suçsuzum’ diyor. Sen suçsuzsan, gelirsin Türkiye’ye, yargının önüne çıkarsın. Gelmiyorsan sen suçlusun o zaman” dedi.

CHP lideri, “Terörle mücadele 35 yıldır bitmiyor. Benim bu millete sözüm var. CHP iktidarında ben bu işi 4 yılda bitireceğim. Hiçbir ananın ağlamasına benim yüreğim dayanmaz. Ülkenin birliği ve bütünlüğü içinde, bu terör belasından Türkiye’yi kurtaracağım” dedi.

TÜRAM ziyareti esnasında Kılıçdaroğlu’na bilgi veren Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, “Burası bir direnme yeri. Betonlaşmasıyla üzerimize gelen İstanbul’da 430 kilometrekarelik alanımızı 8 yıldır bu merkezde korumaya çalışıyoruz. Toprakları koruyarak bir kalkınma aracı oluşturuyoruz. Elde ettiğimiz ürünlerimizden markalar yaratarak pazarla
buluşacağız” dedi. Kaynak: Milliyet