RÖPORTAJ: FETÖ nasıl temizlenir?

(ÖZEL HABER) Darbe kalkışması sonrası FETÖ ile nasıl mücadele edilmesi gerektiği konusunda, Beşiktaş yaşayanları ve esnafı görüşlerini paylaştı. Her türlü terör örgütüne karşı olunduğu ifade edilirken FETÖ veya hangi terör örgütü olursa olsun, mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı. Ancak yapılan çalışmalarda hassasiyet istendi ve özellikle hak ihlallerinin yaşanmaması temenni edildi.

Beşiktaş’ta FETÖ ile nasıl mücadele edilir, FETÖ nasıl temizlenir konusunda görüşleri almaya devam ediyoruz. FETÖ’nün darbe girişimi ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Unutulmasın ki Türkiye’deki darbe girişimi aynı zamanda dünya demokrasisine de yapıldı. Milletimiz o gece darbe heveslilerine tarihi bir ders verirken demokrasiye inanan tüm halklar için de ilham kaynağı oldu” diyerek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda seslenişte bulundu. Erdoğan, “Bu yeni nesil terör örgütü sadece Türkiye’nin değil varlık gösterdiği 170 ülkenin tamamı için bir milli güvenlik tehdididir. Diğer bir deyişle bugün bu genel kurulda temsil edilen ülkelerin büyük bölümü bu yapılanmanın tehdidi altındadır. Bu örgüt Türkiye’nin ötesinde tüm dünyayı boyunduruğu altına almak gibi derin bir zihni sapkınlık içindedir” ifadelerini kullandı.
Başbakan Binali Yıldırım, mücadele ile ilgili imzasız ihbarların dikkate alınmaması için bir genelge yapılacağını yaptığı açıklamalarda vurgularken FETÖ ile mücadelenin bir milli mesele olduğunu da belirtmişti. Yıldırım FETÖ ile mücadele konusunda; “Kim olursa olsun, nereye giderse gitsin her türlü mücadele yapılacaktır. Burada hiç kimsenin muafiyeti, istisnası söz konusu değildir” şeklinde konuştu.
Bu ayda Gazete Beşiktaş muhabirleri Çarşı içinde Beşiktaş sakinleri ve esnafa konu hakkında görüşlerini sordu. İşte özet görüşler:
Musa Çetin: Terörün son bulmasını istiyoruz. Terör olaylarının yaşanmasını artık istemiyoruz. İsim isim değil tüm terör olaylarının karşısındayız ve bitmesini istiyoruz. Haburdan törenle karşılandıktan sonra şimdi bir şeylerin çok da manasının olmadığını da düşünüyorum ama bir an önce ne olursa olsun tüm terör ile ilgil olanların olaylara yönelik yapılan operasyonların yapılması gerekiyor ve doğru buluyorum.
Feyyaz Dicle Sözeri: Terörün karşısındayız ve yapılan mücadelenin doğru olduğuna inanıyorum. Ancak terörle mücadele yapılırken şeffaflık olmadığını düşünüyorum. Kanun Hükmünde Kararnameler çıkıyor ve yeterince bilgiler alamadığımıza inanıyorum. Neticede tüm mücadele kapsamındaki çalışmalar hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Şeffaflık ve bilgilendirmeyi bu nedenle önemsiyorum. Terörle mücadele ederken de masum insanların zarar görmesini elbette istemem, doğru ve isabetli çalışmalar yapılmalı ve hasass olunmalı.
Tuncay Fırtına: FETÖ ya da başka bir terör örgütü… Terör ile mücadele tek taraflı olmasın. Şu an ideolojik olaark farklı olan insanlar masumsa zarar görmesin, hakları ihlal edilmesin şeklinde bir bakış açısıyla çok yönlü hassas bir mücadele olmasını umut ediyorum. Yanlı, çıkarcı, masumlara zarar veren bir yaklaşım olmamalı, Terörle mücadelenin her zaman yanındayız, milli değerlerimiz korunmalıdır.
İrfan Akdağ: Terörle mücadelenin yanındayız ama yetersiz buluyorum. Ayrıca yapılan çalışmalar ile ilgili olarak daha şeffaf davranılması gerektiğini düşünüyorum. Dolayısıyla hak ihlallerinin ve bunun hangi boyuta ulaştığı konusunda bilgi sahibi değiliz. Bu nedenle yapılan tüm çalışmalar hakkında bilgilendirilme yapılması ve şeffaf olunması gerektiği konusunu yinelemek isterim.
Olcay Bey: Şu anki yapılan çalışmayı doğru bulmuyorum. Sadece bunu söylemek istiyorum.
Resul Avşar: Terör hiç bir zaman kabul edilemez. Hiç bir zaman da terörün yanında durmayız. Türkiye Cumhuriyeti’nin yanındayız. Milli değerlerimiz korunmalıdır. FETÖ ya da başka bir terör örgütü ismi ne olursa olsun, hiçbir terör örgütü kabul edilemez.
Mehmet Ünsal: Terörle mücadele edilmeli, ancak çok hassas davranılarak çalışmalar sürdürülmeli. Alınan kararlarda masumların zarar görmesi doğru olmaz.
Erdem Bahşi: Terörün her türlüsünün karşısındayız. Ancak yapılan çalışmalar ile ilgili yeterince bilgi sahibi değiliz. Daha şeffaf olunması gerektiğini düşünüyorum. Darbe kalkışması sonrası terör örgütleri ile mücade sürerken hak ihlalleri yaşanmasın istiyoruz. Zor süreçten geçiyoruz zaten darbe kalkışması sonrası milletimiz gücünü göstermiştir. Cesaretini ortaya koyup sokağa dökülmüştür. Bu tip saldırılar, kalktıkça emperyalist güçler saldırıya atağa geçiyor. Umudumuz, halkın halen birlik ve beraberlik olgusunu yaşatıyor olması. Geleceğimizin daha güçlü olacağına inanıyorum.
Hüseyin Biber: Terörle mücadele edildiğine inanamıyorum. Şeffaf olunduğunu da düşünemiyorum. Kanunlar çıkıyor bu arada. Yeterince de bilgi sahibi olamıyoruz bu konuda. Kamuoyuna yapılanlarla ilgili açıklamalar bu noktada yetersiz. Terörle mücadele edilirken hak ihlalleri yaşanmasın. Hangi terör örgütü ile olursa olsun terörle mücadelenin yanındayız ancak yapılan çalışmalar halka açıklanmalı, çıkan kanunlar hakkında detaylar verilmeli, bu konuyla ilgili olarak muhalefet bile detayları öğrenemiyorsa biz nereden bilebiliriz ki…
Mehmet Erkesim: Terörle mücadele edilmeli ve toplumumuzun huzura ihtiyacı var. Terörle mücadele edilmeli masum insanlar da mağdur edilmemeli. Ancak suçlular da toplumdan ayıklanmalı.