OTOMOBİL: ÖTV’siz araç almanın koşullarını biliyor musunuz?

ÖTV’siz araç almanın koşulları
Taksi ve ticari araçlarını değiştirmek isteyenler Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödemeyecek. Şoför esnafına ve şehit yakınlarına ÖTV’siz araç yenileme imkanı getiren ve dün yürürlüğe giren düzenleme ile 2019’a kadar uzayan çok önemli bir vergi avantajı sağlandı. Sektörde 12 yıldır beklenen bu düzenleme ile Türkiye genelinde 350-450 bin civarında bir aracın yenileneceği öngörülüyor.

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, ÖTV’siz araç yenileme imkanının şoförlerin daha kaliteli hizmet vermesini sağlayacağını söyledi. Araçların değişimi için 30 Haziran 2019’a kadar süre verilmesini olumlu bulan Fevzi Apaydın, “Sürenin uzun tutulmasıyla aracını yenileyecek olan esnafımızın sayısı en az yüzde 20-25 artış gösterecektir” diye konuştu.

■Ticari araç kullanan esnaf, şehiriçi taksi, dolmuş, servis, minibüs, midibüs ve otobüs ile ticari yük taşımacılığı için kullanılan taşıtların yenilenmesi amacıyla 30 Haziran 2019’a kadar ilk alımda, vergiden muaf olacak.

■ Şehit eş veya çocuklarından birinin, eş ve çocuğun olmaması halinde şehidin anne veya babasından birinin edineceği 1600 cc veya altında motor silindir hacmine sahip binek otomobil, panelvan, eşya taşımaya mahsus 2800 cc veya altında motor silindir hacmine sahip van, panelvan, kamyonet gibi taşıtlar ile motosikletlerden bir defaya mahsus ÖTV alınmayacak.

■ Araç kiralama, özel yolcu transferi (motorlu taşıtlar, sürücü kursu, şoförlük kursu) gibi hizmet amaçlı kullanılan taşıtlar yararlanamayacak.

■ Şehirlerarası yolcu taşımacılığında ve kendisinin personel ve yükünü taşımak için kullanılan araçlara vergi istisnası olmayacak. kaynak: http://www.posta.com.tr/otv-siz-arac-almanin-kosullari-haberi-1234473