AKTÜEL: Barack Obama Mars’a gidiyor

Yakın gelecekte Mars’a yolculuk planlayan şirketlerin yolcuları arasında Obama’da olacak. ABD başkanın yaptığı açıklamada 2030’lu yıllarda marsa yolculuk yapacağı belirtildi.

Amerikan başkanı Barack Obama CNN e yaptığı açıklamada 2030’lu yıllarda marsa gideceğini açıkladı.

Bu açıklamada Obama’nın en büyük hedefinin insanları Mars’a gönderip orada uzun süre kalmalarını sağlayıp sonrasında sağ salim geriye getirmek olduğunu belirtti. Bu çalışma için 13 Ekim’de en iyi bilim adamlarını beyaz sarayda kabul edecek Obama, söz konusu uzay yolculuğu programını yakından takip ediyor.

Mars’a yolculuk programında 2024 yılında, yani en erken tarihi veren firma Elon Musk un kurucusu olduğu SpaceX görünüyor. Bu konuda oldukça iddialı olan firma geçtiğimiz günlerde marsa fırlatılacak roketin motorunun testlerinin başarılı bir şekilde tamamladığı bilgisini vermişti. Lakin bu yolculuğun bir hayli külfetli olması işi zorlaştırıyor. Elon Musk ‘ın yaptığı açıklamada şunları dile getirdi;

“Mars için üretilecek roketin yaklaşık maliyeti 10 milyar dolar olacak. Marsa yolculuklar 26 ayda bir şekilde olacak ve bilet fiyatları kişi başı 500 bin dolardan başlayarak zaman içinde düşecek. Mars’a insan taşımak gibi büyük bir görevi özel bir şirketin tek başına yapmasının mümkün olmayacağını, bunu ancak devletle ortak bir projede gerçekleştirebileceklerini de belirtti.”

Bu gelişmeyi desteklen NASA ise Uluslararası Uzay İstasyonunu özel şirketlere açacağını bildirdi. Mars’a insan taşımak için NASA ile ortak çalışmalar yürüten iki özel şirket yer almakta bunlardan bir diğeri de, dünyanın en büyük sivil, askeri uçak ve helikopter üreticilerinden biri olan Boeing firması. Söz konusu firmanın CEO’su da Mars’a insan taşımanın külfetli ve zor olduğu dile getirerek Musk gibi ortaklaşa çalışma yürütülmesi gerektiğini savunuyor.

Bu konuya ilişki Obama’nın dile getirdiği son açıklamada şunları dile getirdi;

“İlk hatırladığım anılarımdan biri dedemin omzunda Ay’a gidip geri dönen astronotlarımızın Hawaii’ye dönüşünü izleyerek bayrak sallamamdı. Benim torunlarım da benim omuzlarımda insanlarımızın Mars’a inişini izleyecek ve bunu hatırlayacak.”

YENİ AKİT