EKONOMİ: Küresel piyasalar Deutsche Bank etkisi

ABD borsalarının dünkü seansı ekside kapatmasının ardından Asya borsaları da Deutsche Bank kaynaklı endişeler nedeniyle ekside seyrediyor.

ABD borsalarının bankacılık sektörüne yönelik endişelerin etkisiyle dünkü seansı ekside kapatmasının ardından Asya borsaları da Deutsche Bank kaynaklı endişelerin finans hisselerinde yarattığı baskı nedeniyle ekside seyrediyor. Petrol fiyatları ise OPEC’in petrol üretimini sınırlama uzlaşısının küresel arz fazlasını ortadan kaldırmaya yeterli olmayacağına dair endişelerle dün gördüğü bir ayın zirve seviyelerinden geriledi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksinde kayıplar yüzde 1’e yaklaşırken, endeks geçen hafta kapanışa kıyasla yüzde 0.8 ekside bulunuyor. Ayın tamamına bakıldığında ise endeksin yüzde 1.7, üçüncü çeyreğin tamamında da yüzde 9 artıda olduğu görülüyor.

Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank’ın hisseleri, bankanın bazı hedge fund müşterilerinin banka üzerinden tuttukları pozisyonları kapattıklarını ve nakit paralarını çektiklerini iddia eden haberin ardından geriledi. Bu durum hedge fund’ların karşılıklı işlem yaptığı kişilerin bankayla iş yapmaktan kaçındığına işaret ediyor. Deutsche Bank’ın ABD’de işlem gören hisseleri 11.185 dolara kadar geriledikten sonra yüzde 6.7 düşüşle 11.48 dolardan kapandı.

Banka hakkındaki endişelerin temelinde ise, ABD Adalet Bakanlığı’nın usulsüz konut
kredisine dayalı menkul kıymet satışları nedeniyle bankaya verdiği 14 milyar dolarlık ceza bulunuyor. Banka cezaya itiraz edeceğini açıkladı. Müşterileri adına izinsiz hesap açtığı için para cezası alan ABD’li banka Wells Fargo’nun yöneticisinin ise siyasetçilerin sert sorularına maruz kalması da ABD borsalarında dünkü kayıpların artmasına katkıda bulundu.

DÜNYA