AKTÜEL: Yakamozların en muhteşemi!

Göz alıcı yakamozlar insanı kendisinden alıp götürür. Sudaki bu muhteşem renk gösterisi bizi duygusal olarak etkilese de deniz canlıları için aynı şey geçerli değil.

Bu ürkütücü parlama tek hücreli Noctiluca scintillans isimli organizmaların oluşturduğu biyolüminesans (canlı bir organizmanın ışık üretimi) parlaklığıdır. Bu canlılar sadece rahatsız edildiklerinde titreşerek parlıyorlar. Olağanüstü bir güzelliği sahip bu parlama insanları etkilese de deniz canlıları için ölümcül olabiliyor.

Denizde dalga varsa, bir tekne geçtiğinde ya da suya taş atıldığında bu parlak ışığı görebiliyorsunuz. Onların ışığı Hong Kong kıyılarını vuran dalgalarda görülüyor.

Bu parlayan bu eşsiz manzaranın Lusiferaz ve substrat lüsiferin enzimlerini içeren ışık üreten bir kimyasal reaksiyonu olduğunu söyleyen İskoç Deniz Bilimi Derneği’nde görevli Prof. Dr. Keith Davidson, “Böyle bir biyolüminesansın faydası çok bilinmiyor, fakat bu canlıların avlarına karşı bir saldırı ya da yırtıcılara karşı bir yıldırma olabilir.” diye konuştu.

Nitrojen ve fosfor içeren suni gübre, yakınlarındaki çiftliklerden denizlere bırakılır ve Noctiluca Scintillans parlamasına yol açar. Bu durum kendi başına zehirli olmazken, deniz suyuna amonyak salgılanır. Amonyak ise balıkları sinirlendirir ve onların solungaçlarının parlamasına neden olur. Bu nedenle balıklar parlayan kabartıların oluştuğu bu yerlerden kaçar.

Ancak bu tek hücreli Noctiluca Scintillans isimli organizmalar, bitkiler ve hayvanlar için ölümcül olabilir. Bilimadamları, bu türlerin orada yaşayan algleri öldürdüğünde ya da balık nüfusunu tehlikeye attıklarında bir ölü bölge oluşabileceğini düşünüyorlar.

POPÜLER DERGİ