DUYURU: LÜZUM ÜZERİNE YENİ TSYD AÇIKLAMAMIZ

Akreditasyon konusunda eleştirdiğimiz ve Beşiktaş maçında Beşiktaş Gazetesi’ne adeta sansür uygulayarak mesleğimizi yapamaz hale getirdiği gerekçesi ile gazeteciler olarak kınama yazısı yazdığımız TSYD yönetimi özür dileyeceğine, şirket telefonuna “Disipline verildiniz” mesajı çekti.
***
Beşiktaş Medya Grup olarak, muhatabı bile belli olmayan SMS mesajında söylenmek istenenleri gerekçeleri ile TSYD yönetimine ihtarname çekerek yasal yollardan sorduk.
***
Beşiktaş Medya Grup olarak, gazetecilik yaşantımız boyunca hep, kurumların saygın olmasına uğraştık. Kurumları ve üyeleri temsil edenlerin de yaptıkları icraatlarda etik olmayan davranışlardan kaçınmasının gerekliliğini savunduk.
Bunun için de önce gazeteci olmak lazım. Eleştiriye açık, fikir hürriyetine inanan, tartışabilecek entellektüel düzeyde… Olaylara kişisel değil de kurumsal bakabilen…
***
Kendi çıkarlarını kurumun çıkarlarından üstün görenler şahsi hareket edenler sağlıklı kararlar alamazlar. Kurumları tartışmalı noktaya getirirler.
Hangi dernek, hangi meslek kuruluşu, hangi STK olursa olsun temsil yeteneği önemlidir. Çünkü; temsil edilen öncelikle üyeler ve onların saygınlığıdır. Bu nedenle Bşk’lar ve yöneticilerin yaptıkları ile söyledikleri kurumu bağlar.
Bırakın üyeleri, sade vatandaşın bile topluma yön veren kuruluşları temsil eden kişiler hakkında eleştiri hakkı vardır. Hatta en ağır şekilde…
Onların hata yapma lüksü yoktur!..
Emsal kararları okuyun anlarsınız.
Eleştirdiğiniz kadar eleştiriye de açık olmalı kişi ve kurumlar…
Buna da fikir hürriyeti deniliyor.
Sözde değil özde…
***
Öncelikle, herkesin şunu bilmesi lazım. Beşiktaş Medya Grup, Gazete Beşiktaş, Radyo Beşiktaş, internet sitelerimiz ve sosyal medya departmanımız bağımsızdır. Gazeteler, radyo, internet ve sosyal medya ayrı ayrı gazeteciler tarafından yönetilmektedir.
Beşiktaş Medya Grup’ta onlarca tanınmış yazar ve sarı basın kartı sahibi gazeteci görev yapmaktadır.
Haberler yayınları, yorumlar ise, yazarı bağlar.
Bunu her gazeteci bilir.
Disipline sevk edildiği anlaşılan İmtiyaz sahibi İsmail Baştuğ’un yayınlarımızın hiç birinde TSYD ilgili imzalı yazısı yoktur. Ayrıca; olsa bile eleştiri haktır.
***
Onun için biz bu yaratılan durumu yayınlarımızdaki eleştirel haber ve yorumların önüne geçilmesi için atılan keyfi bir adım olarak algılıyoruz.
Ne yazık ki bu kararı verenler de, gazeteciler olarak en çok eleştirdiğimiz en kolay susturma yolunu seçmiş gözüküyor.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesiyiz. Başkan Turgay Olcayto bizim yayınlarımıza katkı veriyor yazıları ile… Değerli bir gazeteci, fikirlerimiz uyuşuyor. Ama, anlaşamadığımız zamanlar da oldu. Disipline mi verdi bizi?..
İcra Kurulu Başkanımız İsmail Baştuğ Hürriyet’te 1982 yıllarında birlikte çalıştığı arkadaşı rahmetli Onur Belge’nin Bşk olunca isteği üzerine üye olmuştu. Ne olacak üye olmasa, TSYD düzelecek mi? Veya siz hatalar yapınca bizler haber yapmayacağız veya yorumlamayacak mıyız?.. Gazeteciliğimiz bitecek mi? Bu mu istenen!!!
Çok kişi daha çocukken, bizler sarı basın kartı sahibi gazeteciydik.
Önemli olan üst kimlik…
Meslek onuru…
***
Hukukçularımız, yeni belge ve deliller eşliğinde, daha önce yazılan mesajlar, gazetelerde çıkan haberler ve yorumlar ile sosyal medyadaki yüzlerce tepkinin de bulunduğu mesajlar ve de şahitlerle birlikte o “Tartışılan tweet” hakkında savcılığa yeniden görüşülmesi için suç duyurusunda bulunmak üzere geniş bir dosya hazırlıyor.
Şu resmi yazı gelsin bakalım konu nedir?
Düşündüğümüz gibi mi?
Ona göre hareket edeceğiz…
Tüm gelişmeleri siyasi ve spor kamuoyu ile paylaşacağız.
***
Özetle; TSYD’nin telefon mesajına karşın gerekli gördüğümüz açıklamayı detaylara girmeden yaptık.
Resmi kanallardan da yazıyı gönderdik.
Şimdi…
Ya özür ya da bir düzeltme bekliyoruz.
Top bizden çıktı artık!..
***
NOT
Bir açıklamada bizim konumuzun dışında, TSYD seçimleri ile ilgili yapmak istiyoruz. Her iki konu da denk geldi, yanlış anlaşılmayı ortadan kaldırmak adına…
Yeni öğrendik… İmzalar toplanıyormuş, seçimler yapılacakmış. Bunlar bizim işimiz değil. Hiç bir kişi veya kurumla da hareket etmiyoruz. Kimse bizi bu durumdan vazife çıkartarak kullanmasın.
Bizler Beşiktaş Medya Gruba ve TGC, TSYD, AIPS üyesi’ne yapılan saygısızca tutum karşısında, hak arıyoruz, mesleğin onuru ve saygınlığı için mücadele veriyoruz. Haklı olduğumuz her konuda da hem yayınlarımızla hem de yasal yollardan vermeye devam edeceğiz.
Kamuoyuna ve TSYD’nin onurlu üyelerine duyurulur.