EMLAK: Konut sattıkça KDV düşecek

Hükümet, ekonominin lokomotif sektörlerinden inşaatta konut tesliminde yüzde 18 olarak uygulanan KDV’yi 31 Mart 2017’ye kadar yüzde 8’e indirdi. Alınan bu kararla, piyasanın hareketlenmesi ve stokların erimesi bekleniyor.

Hükümet piyasaların hareketlenmesi yaşanan durgunluğun giderilmesi için lokomotif sektör inşaatta konut teslimlerinde yüzde 18 olarak uygulanan KDV’yi 31 Mart 2017’ye kadar yüzde 8’e indirdi. Ancak bir ilk de bu dönemde olacak. Satıcıların daha çok konut üretmesini sağlamak için KDV iadesi de getirildi. Konut teslimlerinde halen yüzde 1 ve yüzde 8 olarak uygulanan KDV oranlarında ise değişiklik yapılmadı.

Bakanlar Kurulu, geçmişte de başarıyla uygulanmış, ekonomide canlılığa yol açmış, satışları artırarak stokları eriten konut satışlarında KDV oran indirimi uygulamalarını yeniden dikkate aldı.

HANGİ KONUTLARDA KDV DÜŞÜRÜLDÜ

KDV oranında yapılan 10 puanlık indirimi 8 Eylül 2016’dan 31 Mart 2017’ye kadar geçerli yaklaşık 7 ay içerisinde yapılacak konut satışlarında uygulanacak. Kararnameye göre yüzde 18’den yüzde 8’e KDV oranı düşürülecek olan konutların net alanı 150 metrekare ve üzerinde olacak. Yenişafak’tan Cahit Saraçoğlu’nun haberine göre 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde 6306 sayılı kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerlerde bulunan net alanı 150 metrekare ve üzeri konutlarda uygulama söz konusu olacak.