EMLAK: Öğrenciler en çok bu ilçede ev arıyor

Yapılan analizlerde, İstanbul’da okula dönüş mevsiminin hangi semtleri popülerleştirdiğine dair tespitler yapmamızı sağlarken, köklü üniversitelere yakın bölgelerdeki kiralarda yüzde 10 oranında artış olduğunu ortaya koydu.

En çok aranan konut tipinin metroya yakın 2+1 kiralıklar olduğu bu dönemde Üsküdar’ın deniz ulaşımı sebebiyle popüler olduğunu; Göztepe’nin Kadıköy ve Bağdat Caddesi gibi merkezlere yakınlığı ile öğrencilerin gözünde cazibesinin arttığını; Beşiktaş ve Maslak bölgelerinin fiyatları ile diğer noktalara oranla pahalı kaldığı dile getiriliyor.

İstanbul Üniversitesi’ne yakın Avcılar, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin yanı sıra denizyolu ulaşımı ile Boğaziçi, Galatasaray, Yıldız Teknik ve Mimar Sinan üniversitelerine yakın olan Üsküdar ve Marmara Üniversitesi’ne yakın Göztepe, hem merkeze yakın lokasyonları hem de nispeten uygun fiyatlarıyla öğrencileri cezbediyor. 100 metrekare bir dairenin ortalama kirası Üsküdar’da 1.900 TL, Göztepe’de minibüs ve E-5 hattı için 2.300 TL, Avcılar’da ise 1.400 TL civarında seyrediyor.”

Analize göre, ulaşım masraflarından kurtulmak isteyen öğrenciler, kira olarak ulaşılabilir olmasından dolayı küçük dairelere veya arkadaşlarıyla paylaşabilecekleri en az iki odalı dairelere ilgi gösteriyor. Metroya ve metrobüse yakın olan 2+1’ler en gözde ilanları oluşturuyor. Fiyatların nispeten daha yüksek olduğu Beşiktaş, Kadıköy ve Ulus gibi bölgeler ise ağırlıklı olarak daha üst gelir grubunun tercih ettiği lokasyonlar olarak ön plana çıkıyor. Beşiktaş, Kadıköy gibi köklü merkezlerde bulunan daireler, buradaki devlet okullarının kontenjanının çok yüksek olmasından ötürü her zaman revaçta, ancak buralarda nispeten daha yüksek kiraların olması, aramaları Ağustos’ta Üsküdar, Avcılar ve Göztepe’ye kaydırdı.

Beşiktaş’ta Yıldız bölgesinde 100 metrekare bir evin ortalama kirasının3.500 TL, Kadıköy’de (Ziverbey – Eğitim Mahallesi) 2.500 TL, Mecidiyeköy’de (Kuştepe Bölgesi), 2.800 TL, Beylikdüzü’nde 1.500 TL, Maslak’ta (Ayazağa Mahallesi) 3.300 TL, Bahçelievler’de 1.800 TL, Silivri’de 1000 TL, Şile’de 1.500 TL, Çekmeköy’de 1.500 TL, Ataköy’de 3.500 TL, Sarıyer’de (Maden Mahallesi) 2.500 TL, Tuzla’da 1.400 TL ve Maltepe’de 2000 TL olduğu gözlemleniyor. Detaylar Hürriyet.com’da