SİYASET: Kılıçdaroğlu: Herkes Yenikapı ruhuna saygı göstermesi lazım

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu,adli yıl açılışının Cumhurbaşkanlığı Külliye’de yapılmasını sert sözlerle eleştirdi. Yüzkarası toplantısı ifadesini kullanan CHP lideri “Orada adliyeyi topluyorsunuz. ABD Başkanı bir salona girdiği zaman orada hakimler alkışlamaz. Bizde hep beraber alkışlıyor. Bu ne demektir, yargı yürütmenin emrine girdi demektir”dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan adli yıl açılış töreni ile ilgili konuştu. Töreni sert bir dille eleştiren CHP lideri, “Herkesin bir yeri vardır. Ben ayağa kalkarım, bürokratlar da kalkar ama hakimlerin kalkmaması gerekir. Yargıya talimat veriyorlar. Bunun neresinde demokrasi var” dedi.

“Devletin kurumlarını kimse kendi arka bahçesi haline dönüştürmemeli” diyen CHP lideri şunları dile getirdi: “Bakanlar Kurulu gelip TBMM’de toplanabilir mi? Her yerin kendine ait bir özelliği var. Milletin mekanı diyorsunuz ama millet kaça mal olduğunu bilmiyor. Orada adliyeyi topluyorsunuz. ABD Başkanı bir salona girdiği zaman orada hakimler alkışlamaz. Bizde hep beraber alkışlıyor. Bu ne demektir, yargı yürütmenin emrine girdi demektir. Adli Yıl açtınız güzel, bir de kalkıp konuşma yapıyorsunuz. Bir de siyasi bir konuşma yapıyorsunuz. Tam bir yüz karası toplantıdır bu.

Niye katılmadım? ben anayasaya sadakat konusunda yemin ettim. Yeminimize bağlıyız, namusumuza bağlı olduğumuz için. Aksi bir tablo çizerseniz yargıyı siyasallaştırırsınız. Davaları hızlandırın diyor, bir de talimat veriyor. herkesin Yenikapı ruhuna saygı göstermesi lazım. Birlikte yaşamaya ihtiyacımız var. Ama devletin kurumlarını kimse kendi arka bahçesi haline dönüştürmemeli. O açıdan başta yargıya kendi göreviniz biliniz. Adaleti başkalarına teslim etmeyiniz.

Birliğe, kardeşliğe ihtiyacımız var mı var ama devletin kurumlarını hiç kimse kendi arka bahçesi haline getirmemeli. Böyle yaparsanız Türkiye’de birliği, beraberliği sağlayamazsınız. Adalete gölge düşürdüğünüz andan itibaren devleti devlet olmaktan çıkarırsınız. Anayasa’da bu korunmuştur. Hiç kimse yargıya emir ve talimat veremez diyor. Siz toplantı yapıyorsunuz, herkes ayağa kalkıyor. Onlara talimat veriyorsunuz, sonra çıkıyorsunuz. Bu anayasanın ayaklar altına alınmasıdır. Hiç kimse şunu söyleyemez, CHP Genel Başkanı bu ülkenin birliği için elinden geleni yapmıyor. Biz yeri geldi bağrımıza taş bastık, sesimizi çıkarmadık. Bu adaleti ve yargıyı aşağılamak demektir, böyle bir şey olamaz. Milletin yeriymiş, kimse buna itiraz etmiyor ki. O zaman gitsinler bir meydanda toplansınlar.” Kaynak: Milliyet