SİYASET: ‘Suriye’nin toprak bütünlüğü şart’

CHP lideri Kılıçdaroğlu, İran Büyükelçisi’ne Suriye’nin toprak bütünlüğü konusundaki hassasiyetlerini iletti. CHP lideri Ak Parti’nin Suriye konusundaki yapıcı politikasına da destek vaat etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ak Parti hükümetinin değişeceğine yönelik sinyaller verdiği Suriye politikasına ilişkin olarak, “Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda CHP olarak hassasız. Ak Parti hükümetinin Suriye konusunda yapıcı bir çizgiye kaymasından memnun oluruz” dediği belirtildi.

Kılıçdaroğlu, dün parti genel merkezinde İran’ın Ankara Büyükelçisi Mohammad Ebrahim Taherian Fard ile görüştü. Görüşmede CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz da hazır bulundu.
Alınan bilgilere göre Fard, 6 ay önce başladığı görevi çerçevesinde Kılıçdaroğlu’na nezaket ziyaretinde bulundu. Fard’ın, darbe girişiminin ardından CHP’nin bu süreçteki pozisyonunu sorduğu, iki ülke arasındaki ikili ziyaretler hakkında bilgi verdiği belirtildi.
Fard’ın Türkiye ve İran’ın özellikle Suriye ve Irak politikaları bağlamında daha yakın çalışmalarda bulunmasını temenni ettiklerini, “İki ülke de Suriye ve Irak’ın toprak bütünlüğünün korunmasından yana. Bu nedenle Türkiye ile daha uzun soluklu bir çalışma gerçekleştirebiliriz” görüşünü savundu.
Kılıçdaroğlu’nun ise Suriye’nin, “toprak bütünlüğü”nün korunmasından yana olduğunu, ancak “toprak bütünlüğü”nden kastın “üniter yapı”nın da sürdürülmesi olduğu, federal bir yapıyı benimsemediklerini ifade ettiği kaydedildi. Fard’ın İran olarak da “üniter yapı”dan yana olduklarını vurguladığı kaydedildi. Fard’ın hem aşırıcılık hem de terörle mücadele konusunda iki ülkenin işbirliği seviyesinin artmasından yana olduğunu ifade ettiği belirtildi.

CHP’nin darbe gecesi ve sonrası tutumunu övdüğü kaydedilen Fard’ın, “Türkiye, Suriye’yi figür olarak kimin yöneteceği konusuna değil, sürecin nasıl yürütüleceğiyle ilgilenmeli. Kimin yöneteceği süreç sonucunda zaten ortaya çıkacaktır” dediği ifade edildi. Ak Parti hükümetinin Suriye konusunda İran’ın perspektifine yaklaştığı tespiti yapılan görüşmede Kılıçdaroğlu’nun da, “Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda CHP olarak hassasız. Ak Parti hükümetinin Suriye konusunda yapıcı bir çizgiye kaymasından memnun oluruz” dediği belirtildi. Kaynak: Milliyet