AKTÜEL: 38 bin mahkûmun erken tahliye sevinci

Yeni KHK’dan mahkûmlara erken tahliye müjdesi çıktı. Şartlı tahliye için cezanın 3’te ikisini yatma şartı yarıya indirildi. Tahliye süresi ise 1 yıldan 2 yıla çıkarıldı. Düzenme 38 bin mahkûmu kapsıyor
Mahkûmların bir süredir beklediği “erken tahliye” sevinci Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile geldi. 1 Temmuz 2015’ten önce işlenen suçları kapsayan düzenleme, örneğin 12 yıl hapis cezası alan bir mahkûm için şu sonuçları doğuracak: Bu durumdaki mahkûmun şartla salıverilme süresi, yani cezasının “yatar”ı 3’te 2 hesabına göre 9 yıldı, şimdi 6 yıl olacak. Denetimli serbestlik süresi de 1 yıldı, şimdi 2 yıla çıkacak. Bu mahkûm 6 yıl olan şartla salıverilme süresine 2 yıl kala yani cezaevine girdiğinden itibaren 4 yıl sonra denetimli serbestliğe tabi olarak salıverilecek. Mahkûm için 6 yıl dolana kadar “karakolda belli aralıklarla imza atma”, “yurtdışına çıkmama”, “barlara gitme yasağı”, “evinden belli saatlerden çıkmama”, “çocukların bulunduğu yerlere gitmeme” gibi denetimli serbestlik yaptırımları uygulanacak. Şartlı salıverilmenin ardından “bihakkın tahliye” süresini, yani aldığı 12 yıllık ceza süresinin tamamlanmasını bekleyecek. Bu süre içinde sadece trafik kazası gibi taksirli suçlar dışında 5 yıl ve daha fazlası bir cezayı gerektiren suç işlerse şartla tahliyesini yakmış olacak ve sonraki suçtan alacağı cezaya bu 6 yıl eklenecek. 12 yıl hapis cezası bundan 6 yıl önce infaz edilmeye başlanmışsa mahkûm herhangi bir denetimli serbestliğe tabi tutulmaksızın şartla salıverilecek. 4 yıl önce cezaevine girmişse denetimli serbestliğe tabi tutulacak.

4 YIL ALAN HİÇ YATMAYACAK
Bugün bir mahkûm, 1 Temmuz öncesinde işlediği; hırsızlık, adam öldürme, terör gibi suçlar hariç bir suçtan dolayı 4 yıl ceza alırsa bunun “yatarı” 2 yıl, denetimli serbestlik süresi de 2 yıl olacağından bu mahkûm hiç cezaevine girmeyecek. KHK’nın yürürlüğe girmesiyle mahkûmlardan şartları uyanların tahliyesine başlandı.

TERÖRİSTE, TECAVÜZCÜYE HIRSIZA VE KATİLE YOK
KHK’ya göre tahliyeden şu suçlardan mahkum olanlar yararlanamayacak: “Terör örgütü üyesi olanlar, örgüte yardım ve yataklık edenler, örgütün propagandasını yapanlar, örgüte finansman sağlayanlar. Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmaya, anayasal düzeni değiştirmeye kalkışanlar. Cumhurbaşkanına suikast girişiminde bulunanlar. TBMM ve Hükümeti ortadan kaldırarak darbe girişiminde bulunanlar. Kasten adam öldürenler. Eş, çocuk, nine, dede, torun, kardeş gibi kişileri kasten yaralayanlar. Yaşlı ve çocuklar ile akıl sağlığı yerinde olmadığından kendini savunamayanları kasten yaralayanlar. Her türlü cinsel taciz suçunu işleyenler. Özel hayatın gizliliğini ihlal edip telefon dinleyenler, görüntüsünü kaydedenler, kamu görevlisi olarak yasadışı telefon dinleme işlemi yapanlar. Uyuşturucu ve uyarıcı maddeyi imal edenler ve ticaretini yapanlar.”

CHP: HAYIRLI OLSUN
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba denetimli serbestliğin iki yıla çıkarılmasıyla ilgili tekliflerinin tam üç dönemdir TBMM’de bekletildiğini, AK Parti tarafından kabul görmediğini hatırlatarak, “Darbe girişiminin ardından geçtiğimiz haftalarda bir kez daha bu teklifimizin artık bir zorunluluk haline geldiğini dile getirdim. Bunca uğraşımıza bugüne kadar olumlu yanıt vermeyen AKP, en sonunda zoraki de olsa dediğimize geldi. Kader mahkumlarına ve yakınlarına hayırlı olsun” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ise “bu konuda daha önceden birçok talep olduğunu belirterek, “Cezaevlerinin boşaltılmak istendiği yorumunu yapmak için erken” değerlendirmesinde bulundu. Kaynak: Sabah