SAĞLIK: Beyninizi ve zihnimizi güçlü tutan yiyecekler

Dünya’da olduğu gibi ülkemizde‘de yaşlı nüfusu giderek artmakta, bunama ve Alzheimer gibi problemler daha fazla görülmektedir. Beynimizi ve zihnimizi güçlü tutmak için aşağıdaki yiyeceklerin tüketilmesi, bulmaca çözme gibi diğer bazı önerilerle birlikte bize çok fayda sağlayacaktır.

1- Yağlı balıklar:

Somon, orkinoz, uskumru, ringa ve sardalya gibi besin öğesinden zengin omega-3 yağ asitlerini daha çok içeren balıklar, inflamasyon ile kolesterolü ve kalp hastalığı riskini azaltmada yardımcı olmaktadır. Dokozahekzaenoik asit (DHA) soğuk su balıklarında bulunan bir yağ asididir ve koroner arter hastalığı, tip 2 diyabet ve demans tedavisinde kullanılan bir destektir. DHA sinir dokusu yapımında önemli rol oynar, kan yoğunluğunu ve trigliseritleri azaltır. Bazı araştırmalar diyet ile DHA alımının artırılmasının Alzheimer’a karşı koruyucu etkisi olabileceğini göstermiştir.

2- Çilekgiller (Çilek, dut, yaban mersini vb):

Çilekgiller antioksidan açısından süper meyvelerdir. Bu gruptan en sevdiğiniz meyveleri sabah kahvaltınızda yulaf ezmesine veya ara öğünlerde yağsız yoğurda ekleyerek günde en az 1 kez tüketmeye çalışın

3- Taze sebzeler:

Tabağınızı yeşil yapraklı sebzeler ve lahana, karnabahar, brüksel lahanası gibi turpgiller ile doldurun. Yemeğinizin yanında bol miktarda salata ile haşlanmış, fırınlanmış veya ızgara sebze garnitürleri tüketin. Sebzeler antioksidanlarda, C vitamininden ve karotenoid adı verilen besin öğelerinden zengindir. Karetonoidler bitkisel pigmentlerdir ve özellikle beyindeki toksik serbest radikallerin uzaklaştırılmasında yardımcı olan güçlü bir antioksidan olan A vitaminini içerirler.

4- Avokado, Bitkisel yağlar, Kuruyemişler ve Yağlı tohumlar:

E vitamininin supleman olarak alınmasından yiyeceklerle alınmasının Alzheimer riskini %67 oranında azalttığı gösterilmiştir. E vitaminin iyi kaynakları arasında avokado, badem, fındık, antep fıstığı, pikan cevizi, ceviz, ayçekirdeği, kabak çekirdeği, susam ve kanola yağıdır.

5- Tam tahıllar:

Yulaf ezmesi, yulaf kepeği, kahverengi pirinç, arpa ve tam buğday unu, kan şekerinizi sabit tutmaya yardımcı olan kompleks karbonhidratlardır. Vücudunuz, işlenmiş yiyeceklerde bulunan beyaz un ve şeker gibi basit karbonhidratları çok hızlı bir şekilde sindirir ve bu da ani enerji yükselmesi ve düşüşlerine neden olarak beynimizin etkilenmesine neden olmaktadır.

6- Su:

Su içmek sizin ve beyninizin hidrate ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Yapılan çalışmalar, susuzluğunu gidermek için tüketilen suyun, bireylerin zihinsel testlerde daha iyi sonuçlar vermesini sağladığını göstermiştir. Yapılan bir çalışmada, susamış bireylerin su içtikten sonra yapılan zihinsel testte performanslarının iyileştiği görülmüştür. Farklı bir çalışmada da yeterli su tüketilmediği takdirde beynin gri maddesinin azaldığı ve bunun da düşünmeyi zorlaştırdığı gösterilmiştir.