SİYASET: Kılıçdaroğlu: Amacımız sanatçıyı yandaş yapmak değil

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Bizim amacımız sanatçıyı parti yandaşı yapmak değil onları özgürleştirmeyi ve üretkenleştirmeyi sağlamaktır. Özerk bir sanat kurumu aracılığıyla kamu kurumlarının kaynaklarının eşit dağıtılmasını sağlamak ve amaçlamaktır” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Bilim, Yönetim ve Kültür Platformunca  Seferihisar’daki bir otelde düzenlenen Türkiye Sanat Çalıştayı’nda yazarlar ve  sanatçılarla bir araya geldi. Kılıçdaroğlu burada yaptığı konuşmada, siyasetçilerin sanat ve  sanatçılar için yapacağı çok şey olduğuna işaret ederek sanatçıların da toplum  için çok büyük işler yapabileceğini dile getirdi.  Sanatın insancıl ve toplumsal olarak daha fazla özgürlük ve  demokrasiyi aradığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:  “Sanat var olan ile yetinmez. Çünkü kendisini yinelemek istemez.  Bilindiği gibi kendisini yineleyen sanat özgünlüğünü yitirir. Sanat olağan  akışına bırakıldığında güzeli, insancıllığı ve daha fazla özgürlüğü arama  sürecinde kendini yeniden oluşturur. Sanatın bu öz yapısı tutucu ve baskıcı  iktidarların sanatı tehlike olarak görmelerine yol açar. Tarihte bunun çok sayıda  örneğini biliyoruz, görüyoruz, okuyoruz.” Kılıçdaroğlu, bir yönetimin sanata ve sanatçılığa özgürlükçü  pencereden bakması durumunda o ülkede sanatın önünün açıldığını belirtti.
 Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:  “Sanat, sanat yapıtlarından oluşur ve onlar da sanatçılar tarafından  yapılır. Sanatın var olması için sanatçıların insanca özgürce yaşayabileceği  koşulların yaratılması gerekir. Sanat, sanat dışı etkilerle yönlendirilemez,  yönlendirilirse özgün ürünler üretemez. Bizim amacımız sanatın özerkliğini  sanatçının özgürlüğünü ve gelecek güvencesi de dahil insanca yaşamasını güvence  altına almaktır. Bizim amacımız sanatı her türlü dış belirlemenin dışında  tutmaktır. Bizim amacımız sanatçıyı parti yandaşı yapmak değil onları  özgürleştirmeyi ve üretkenleştirmeyi sağlamaktır. Özerk bir sanat kurumu  aracılığıyla kamu kurumlarının kaynaklarının eşit dağıtılmasını sağlamak ve  amaçlamaktır.” 
 CHP’nin sanat yapıtlarından yararlanmayı temel insan hakları olarak  gördüğüne işaret eden Kılıçdaroğlu, amaçlarının Türkiye’de her yurttaşın sanat  ürünlerinden yararlanmayı sağlamak olduğunu bildirdi.  Lise yıllarında 3 silahşörlerle ilgili kitabı okuduğunu, sanatın ve  sanatçının önemini anladığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:  “Aslında bu sanatın gücünü gösteren olağanüstü bir öykü, ve bir  yazarın gücünü gösteren olağanüstü bir öykü, bir kenti kendi beklentilerine uygun  olarak yeri ve zamanı geldiğinde bekletmesini bilen bir yaratıcı güç sanat o  nedenle bütün siyasetçiler şu veya bu şekilde hoşlansalar da hoşlanmasalar da  sanatın ve sanatçının önünde saygı duymak ve onun önünde eğilmek durumundalar.  Onun için bizi onurlandırdınız. Sizlerden alacağımız çok ders var.”  CHP Bilim, Yönetim, Kültür Platformu Başkanı Prof. Dr. Onur Bilge  Kula, Türkiye’de sanat ve sanatçının büyük zorluklarla karşılaştığını belirterek,  ülkedeki sanat politikasına yön vermek amacıyla sanatçılarla bir araya  geldiklerini belirtti. Çok  sayıda yazar, tiyatro ve sinema oyuncusunun katıldığı çalıştay açılış  konuşmalarının ardından basına kapalı devam etti. Kaynak: Milliyet