EMLAK: Kira Zammı Neye Göre Yapılmalı?

Kiracıların ve ev sahiplerinin cevabını en çok merak ettiği soruların başında “Kira zammı neye göre yapılır?” soru olmaktadır. Kiracıların ve ev sahiplerinin cevabını en çok merak ettiği sorular arasında yer alan “Kira zammı neye göre yapılır?” konusuyla ilgili mevcut işleyişte verilmiş 2 ayrı karar bulunuyor. Kira artış oranıyla ilgili hatalı bir işlem yapmamak için geçerli olan prosedürü dikkatlice incelemeli ve kira zammını bu prosedür dahilinde yapmalısınız.
 
Kira Zam Oranında TÜİK Verileri Baz Alınıyor
 
Konutlarda kira zammının ne kadar ve nasıl yapılacağını Borçlar Kanunu’nun 344. maddesi belirliyor. Bu maddeye göre kira zam oranının Türkiye İstatistik Kurumu tarafından aylık ve yıllık olarak belirlenen Üretici Fiyat Endeksi’ndeki artış oranını geçmemesi gerekiyor. Ancak kira artışı, Üretici Fiyat Endeksi artış oranıyla eşit seviyeye getirilirken ortaya bir belirsizlik çıkıyor. Buna göre; kira zammı bir önceki yılın aynı ayındaki ÜFE artış oranıyla mı eşit olmalı yoksa yıllık ÜFE ortalaması ile mi eşit olmalı?
 
TÜİK, her ay ve her yıl Tüketici Fiyat Endeksi ile birlikte Üretici Fiyat Endeksi verilerini de açıklıyor. Yine TÜİK tarafından bir önceki aya göre ve bir önceki yıla göre artış oranlarının karşılaştırması da yayınlanıyor. Yayınlanan veriler oldukça geniş bir kapsama sahip olduğu için kira artış oranına dair ortaya net olmayan sonuçlar çıkıyor. Diğer yandan yasalar tarafından kira artış oranıyla ilgili Üretici Fiyat Endeksi’nin artış oranı referans gösterilse de TÜİK, bu konudaki yetkili merci değil.
 
Yargıtayın Verdiği Karar Son Noktayı Koyuyor
 
ÜFE artış oranına bağlı kira artış oranıyla ilgili belirsizlikleri ortadan kaldıran yargıtay kararı bulunuyor. Bu karara göre; ÜFE artış oranı baz alınırken kira sözleşmesinin yenileneceği ayın bir önceki dönemi değil, yıllık ortalama dikkate alınmalı. Örneğin; Eylül ayında yenilenecek olan kira sözleşmesi için geçen yılın Eylül ayındaki ÜFE artış oranı yerine geçen yılın Eylül ayından bu yılın Eylül ayına kadar geçen süredeki ÜFE artış oranının ortalaması baz alınıyor. 
 
ÜFE artış oranı, aydan aya epey farklı seviyelerde seyrettiği için alınan yıllık ortalama da aylara göre epey fark ediyor. Bir önceki yılın aynı ayında ÜFE artış oranı % 3,10 olabilirken, diğer aylar da hesaba katılarak ortalaması alındığında ÜFE artış oranı % 8,79’a çıkabiliyor. Ancak kira sözleşmesi yenilenirken aylık ÜFE artış oranının değil, yıllık ÜFE artış oranının dikkate alınması gerekiyor.  Kaynak: Milliyet