EĞİTİM: “Yanlış tercih hayatın sonu değil”

Özellikle son yıllarda yanlış tercih yaptığına inanan öğrenciler okullarını bırakıp, bölümlerini değiştirebiliyor. Ancak bu durum öğrenciler üzerinde maddi ve manevi olarak olumsuz etkiler bırakabiliyor. Bu durumda kalan öğrencilerin seçeneklerini açıklayan Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, üniversitelerin sunduğu imkanların iyi incelenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yatay geçiş imkanlarının üniversiteler arasında olabildiği gibi, üniversiteler içerisinde de mümkün olduğunun bilgisini veren Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, “Öğrenciler üniversiteye girdikten sonra daha çok ilgilerini çeken bir bölüm olursa, o bölüme yatay geçiş yapma imkanına sahiptir. Yanlış tercih yaptığına inanan öğrencilerin öncelikle bu imkanları iyi incelemesi, yatay geçiş kriterleri için ÖSYM’yi takip etmeleri ve gerek maddi gerekse dönem kaybını minimuma indirecek şekilde geçiş yapmasında fayda vardır” açıklamasında bulundu. Prof. Dr. Aydın, 2016 – 2017 akademik yılı için, Türkiye’deki veya yurtdışındaki diğer yükseköğretim kurumlarından Kadir Has Üniversitesi programlarına yatay geçiş yoluyla kabulde son başvuru tarihinin 8 Ağustos Pazartesi olduğunun bilgisini verdi.

Yan ya da Çift Anadal Programları da İyi İncelenmeli

Anadal lisans programını başarıyla yürüten, ancak farklı bir alanda daha uzmanlık kazanmak isteyen öğrencilerin Çift Anadal Programı’ndan faydalanabileceğini aktaran Prof. Dr. Aydın, “Çift Anadal Programı sayesinde iki farklı lisans diplomasıyla mezun olunabilir. Anadal lisans programını başarıyla yürüten öğrencilerin aynı zamanda ikinci bir dalda lisans diploması almak üzere eğitim görmelerini amaçlayan programdan birçok başarılı öğrenci faydalanmaktadır. Çift anadal yapma imkanı olmayan öğrenciler yan dal uygulaması ile, yine farklı bir bölümde uzmanlık kazanabilir. Yan dal uygulaması ile anadal lisans programına ilaveten, farklı bir bölümün belirlenen koşullardaki derslerine devam etmek mümkün. Çift Anadal Programı’ndan farkı ise yan dal bölümünden lisans diploması yerine sertifika alınması. Böylelikle öğrenci mezun olduğunda lisans diplomasının yanı sıra bir de uzmanlık sertifikasına sahip olur. Bölümünden memnun olmayan, ancak Çift Anadal Programı için de başarı ortalaması yetersiz kalan öğrenciler, yan dal uygulaması ile mezun olduklarında farklı mesleklere yönelebilme imkanına sahip olabilir” şeklinde konuştu.