EMLAK: Gayrimenkule mi yoksa faize mi yatırım yapılmalı?

Yatırım dendiğinde her zaman akla gelen ilk sorulardan biri “Faize mi yoksa gayrimenkule mi yatırım yapmalı?” sorusudur.

Yatırım dendiğinde her zaman akla gelen ilk sorulardan biri “Faize mi yoksa gayrimenkule mi yatırım yapmalı?” sorusudur. Bu sorunun cevabı ihtiyaçlarınıza ve beklentilerinize göre değişmekle birlikte her iki seçeneğin geçerli olduğu durumlar da vardır.

Dünya ekonomisinde yaşanan hızlı değişimler ve bu değişimlerin yarattığı devalüasyon gibi olumsuz durumlardan dolayı faize yatırım yapmak her zaman daha riskli olsa da faizin de gayrimenkul yatırımına oranla daha fazla avantaj sağladığı durumlar bulunmaktadır.

Özellikle birikimini yakın gelecekte kullanmak ya da bir kısmını farklı şekilde değerlendirmek isteyenler için faize yatırım yapmak çok daha doğru bir karar olacaktır. Örneğin; mevcut birikiminizle ev satın aldığınızda bu evi kısa sürede satma ihtimaliniz varsa satış işleminden dikkate değer bir kâr elde edemeyebilir hatta zarara uğrayabilirsiniz. Satın aldığınız evi kiraya vermek istediğinizde de bu en az 1 yıl boyunca evinizi satamayacağınız anlamına gelir. Ayrıca faizden alacağınız tutarı kiradan elde edemeyebilirsiniz. Aynı şekilde yakın gelecekte birikiminizin tamamını olmasa da bir kısmını farklı şekilde değerlendirme ihtimaliniz varsa eve yatırım yapmak yine sizi zor durumda bırakabilir.

Uzun yıllar boyunca yaptığınız yatırımı koruyarak sürdürebilme ihtimaliniz yoksa faize yatırım yapmak çok daha avantajlı bir seçenek haline gelecektir. Faizde birikiminizi uzun süre boyunca herhangi bir mülke ya da kişiye bağlamadığınız gibi aylık olarak ev kirasından daha fazla gelir elde edebilirsiniz.

Birikimini değerlendirmek isteyen ve yakın gelecekte yaptığı bu yatırıma ihtiyaç duymayacak olanlar ev alarak oldukça kazançlı çıkabilirler. Bir evin değerlenebilmesi için istisnai durumlar dışında en az 5 yıllık bir süreç gerektiği düşünülürse gayrimenkule yatırım yapmak ancak uzun vadede kârlı bir hal alacaktır.
Eve yapılan yatırımdan kazançlı çıkmak için uzun bir süre gerekse de sonucu faize yapılan yatırıma oranla çok daha yüksek olabilmektedir. Faiz uzun vadede değer kaybına uğrama ihtimali fazla olan bir yatırım türü iken eve yapılan yatırımda bu tarz bir ihtimal oldukça düşüktür. Şehirden şehre, bölgeden bölgeye değişse de eve yatırım yapmanın getirisi uzun vadede faize oranla her zaman daha yüksek olma ihtimaline sahiptir. Ek olarak yatırım amaçlı ev almak miras gibi durumlar için de oldukça garantili ve efektif bir yöntemdir. Kaynak: Milliyet