EKONOMİ: Vatandaş 9 milyar dolar bozdurdu

“Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, CNNTÜRK canlı yayınında 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ekonomiye ilişkin çok dikkat çekici açıklamalarda bulundu. ”

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in konuşmasının satır başları…

“Yabancı yatırımcı parasını alıp Türkiye’den çıkmaya çalışırken vatandaşımız 9 milyar doların üzerinde dövizini bozup Türk Lirası’na geçmiş, çok önemli. Bu dalga boyunu sınırladı. Bu ekonomide darbe yapmak isteyenlere de halk bir darbe vurmuş oluyor.

15 Temmuz günü milletin feraseti bana umut veriyor. Sistemin darbe üretmesi engellenecek ama halkın refleksi bana güven veriyor. Millet faktörü çok ciddi bir şekilde dikkate alınacaktır ki son olayda bunun dikkate alınmadığı ortaya çıktı.

Türkiye’ye girişler başladı, bir miktar çıkış yaşandı ve yaşanıyor. Bu kriz ekonomiyi etkiliyor, etkileyecek. Bunların tahribata yol açmaması için gerekenleri yapıyoruz. Sorunlarımız var, ama temellerimiz nispeten sağlam.

Siyasetten de Türkiye’nin demokrasisi güçlendi. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde daha geniş kapsamlı yurtdışı programlarımız olabilir. Türkiye’nin uzun vadede yatırım yapılabilir bir ülke olduğunu anlatacağız. Geniş muhattap bulmak önemli. Uluslararası yatırım bankalarıyla oturup bir değerlendirme yapacağız; nereye gidersek en fazla muhattap ve en fazla etkili oluruz ona bakacağız.

Risk yaşanmış. Darbe bir ülkeyi 3. dünya ükesi yapar. Bunun önlenmesi not düşüşünü sınırlıyor.

Kaygılar Türkiye bu süreci iyi yönetir mi? Reformları yapar mı? Gelinen son aşamada Türkiye bir daha bunu yaşamamak için yapısal dönüşümü sağlayacak mı?

Darbe üreten bir sistemimiz var. İlk defa böyle bir süreci ilk elden yaşıyoruz. Sistemik ve önemli reform çalışmaları var. İnşallah bir defa daha olmaz. Sistemin darbe üretmesini engelleyeceğiz. Bu adımlar atılıyor, daha da atılacak. Milletin başarısı başka ülkelere de ilham kaynağı olacak.

Başbakanımızla konuştum, espri yapıyorum ‘Burada seni burada görmek istemiyorum’ dedi. Yani şu anda seferberlik anlayışıyla sıkıntıları en az maliyetle atlatmasını sağlamak için çalışıyoruz.

Kriz etkileyecek, etkiliyor ama kalıcı bir tahribata çevirmemesi için çalışıyoruz.

Bu darbeyi medyanın ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın iradesi ve milletimizle engelledik. Darbe karşıtı güçlü bir duruş sergilendi. Tüm bunları yatırımcıya anlatıyoruz.

Bu krizin ekonomide kalıcı tahribata yol açmaması için gereken yapılıyor.

Türkiye’nin uzun vadede yatırım yapılabilir ülke olduğunu anlatacağız.

“En önemli zaafiyetimiz tasarruf açığı”

Türkiye’nin en önemli zafiyeti bana göre tasarruf açığıdır. 100 liralık milli gelirimizin 85 lirasını tüketip 15 lirasını tasarruf ediyoruz.

Reform süreci dinamiktir, asla durmamak lazım. G-20’de darbeyi anlattım, herkes pür dikkat dinledi.

Önemli olan sizin nasıl tepki verdiğinizdir. Reformları yaparak, hukuk devleti içerisinde yönettiğinde kimse bu ülkeyi tutumaz.

Yatırım Türkiye’nin geleceği. Vatandaşımızın devletin desteklediği bireysel emeklilik sistemi ile tasarruf yapmalı. Kenara daha çok para koyalım, daha çok yatırım yapılsın, daha çok üretelim diyoruz.

Türkiye’nin kredi notu

Darbe girişimi başarılı olsaydı kaos olurdu, ülke 30 yıl geriye giderdi. Dışarıdan ahkam kesenler bunu hiç düşünmüyor. Bu memleket nasıl bir badireyi atlattı onu düşünmüyorlar.

S&P hakkında şunu söyleyeceğim. Milletimiz bilsin ki Hazine olarak biz onlarla çalışmıyoruz. Onlarla çalışmasanız da kredi notu verebiliyorlar.

Ama şunu beklerdim. Şimdi normalde siz bir ülke ile ilgili bir kanaat yürüteceksiniz ne yaparsınız? Sizin söyleyeceğiniz bir şey var mı diye ararsınız. Kararı vermişler ondan sonra haberimiz oluyor. Durun bir oturalım konuşalım.

Ya inanılır gibi değil! Türkiye’de gerilim azaldı, demokrasi güçlendi, milletimiz kenetlendi. Şimdi her yerde görüyorsunuz. Bunların not indirimlerinin tamamı yanlış çıktı.

Moody’s ile bugün Ankara’da görüşeceğim. Türkiye’nin notunun indirilmesi için hiçbir sebep yok.

Rusya ile ilişkiler

Dün Rusya’dan çok yoğun bir gün yaşadık. Çok uzun süren bir toplantı yaptık. Üst düzeyde görüşmelerimiz oldu. Maliye Bakanlarına bir ziyaretim oldu.

Rusya’daki atmosfer son derece olumlu. Normalleşme süreci hızlanacak. Rusya ile yeni bir sayfa açılıyor. Ruslar yapıcı, iyi niyetli ve destekleyici.

Tarifelere hemen izin verdiler. Ama Rusya’dan gelenlerin çoğu Charter seferlerle yapılıyor. Bizden güvenlik için bir takım talepleri oldu. Bu konuda ülkemize davet ettik.

Rusya ile olan ilişkilerin zirve yapıldığı dönemde 100 milyar dolarlık bir hedef konulmuştu, bunun üzerine daha yüksek bir gelecek kuralım dedik.

Bizim için önemli olan ihracat… Bu konuda da uçak krizinden önce inişli çıkışlı bir ilişkimiz vardı. Bu süreçte hızlanacak. Önlemleri yerinde görmeleri için Rusları davet ettik. Bazı sektörlerde Türk firmalarının çalışma yasağının kaldırılmasını istedik.

Vize uygulamalarının hızlı bir şekilde normalleştirilmesini istedik, biraraya geleceğiz.

Enerji Rusya açısından önemli bir alan. Bu projelerin önünde bir engel yok. Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nde sorun olmadığını Rusya’ya ilettik. Rusya’da teknik altyapı hazırladık, kararlar liderlere kaldı.

FED faiz artırır mı?

ABD Merkez Bankası’ndan (FED) yakın dönemde faiz artışı olmaz. Bu bizim gibi ülkeler için iyi.

Hedefler

Büyümede aşağı yönlü riskler konuşuluyor. Merkez Bankası enflayonda yüzde 7.5 hedefini tutturur. Cari açık son 6 yılın en düşük seviyesinde ama hala yüksek.
gaste.tv