AKTÜEL: Zehir gemisinden rekor çıktı

KKTC’den aldığı yükü Ukrayna’ya götüren gemide kaçak sigara bulunduğu ihbarı üzerine düzenlenen operasyonda, tam 3 milyon 300 bin paket sigara ele geçirildi.
İstanbul Boğazı’nda film gibi “kaçak sigara” operasyonu… Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na geçen ay ulaşan bir ihbarda, Moldova bandıralı bir kargo gemisiyle sigara kaçakçılığı yapılacağı belirtilince dev operasyonun hazırlığı yapıldı. Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü ile İstanbul Deniz Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, gemi hakkında istihbarat toplamaya başladı. Gemi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden aldığı yükle Ukrayna’nın Skadovsk Limanı’na gitmek için hareket etti. Türk karasularına girmesinin ardından gemi, Komuta Kontrol Merkezi’nde Otomatik Tanımlama Sistemi aracılığıyla uydu üzerinden dakika dakika takip edildi. Devriye botları da fiziki takip yaptı. Bir ay süren takibin ardından gemi İstanbul Boğazı’ndan geçerek Karadeniz’e açıldı. Gemi, Ukrayna’nın Skadovsk Limanı’na gitmesi gerekirken Bulgaristan açıklarında beklemeye başladı.

DEĞERİ 28.5 MİLYON TL

Skadovsk Limanı’na uğramış ve yükünü boşaltmış gibi evrak hazırlayan geminin yetkilileri, geminin rotasını yeniden İstanbul’a doğru çevirdi. Küçükçekmece’ye doğru ilerleyen gemiye İstanbul Boğazı girişinde İstanbul Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı hücum botlarıyla baskın düzenlendi. Gemi kaptanı, gemide yük bulunmadığını söyleyerek, ekiplere yükün Ukrayna’da boşaltıldığına dair düzenledikleri ‘sahte’ belgeyi gösterdi. Belgeleri şüpheli bulan ekipler, yaptıkları aramalarda geminin rekor miktarda kaçak sigara ile yüklü olduğunu belirledi. Haydarpaşa Limanı’na çekilen gemideki incelemelerde tam 3 milyon 300 bin paket kaçak sigara ele geçirildi. Sigaraların piyasa değerinin 28 milyon 500 bin lira olduğu bildirildi. Operasyonla birlikte devletin 23 milyon liralık vergi kaybından da kurtulduğu ifade edildi. Baskınla kaçak sigara ağına büyük bir darbe vurulurken, sigaraların terör örgütü PKK ile ilgili olduğu iddia edildi. Kaynak: Sabah