TEKNOLOJİ: The Technomancer İnceleme

2010 yılında geliştirdiği Faery: Legends of Avalon adlı RPG oyunuyla adından söz ettiren Fransa merkezli Spiders firması, aksiyon RPG türündeki oyunlara odaklanarak yoluna devam etti ve ardından 2012’deki Of Orcs and Men ile başarısını yükseltti. Bir sonraki gelen Mars: War Logs ise Mars’da geçen aksiyon odaklı içeriğiyle epey ses getirdi. Spiders, son olarak 2014’deki Bound by Flame adlı oyunla çizgisini sürdürdü. Firmanın geliştirdiği oyunların tümü, benzer biçimde Fransa merkezli Focus Home Interactive tarafından dağıtıma sunulmuştu.

Bilim kurgu odaklı Mars: War Logs’un fanatikleri ne zamandan beri bu oyunun devamı niteliğinde olacak, aynı evren ve gezegende geçecek The Technomancer için sabırsızlıkla bekliyorlardı. Geçen senenin Nisan ayında ilan edilmiş olan The Technomancer’a ait 13 dakikalık oynayış videosu geçen sene bu zamanlarda dağıtıma sunulmuştu. İlk duyurular sırasında oyunun Mars: War Logs’a kıyasla çok daha geniş bir alan ve görevler içereceği, tamamlamanın en az 25 saat süreceği, yan görevlerle birlikte 50 saati bulabileceği söylenmişti. The Technomancer denildiğinde, teknolojiyi kullanarak büyülü güçlere sahip olabilen karakterleri anlamamız gerekiyor. Bunları bir anlamda geleceğin güvenlik güçleri olarak düşünebiliriz.

28 Haziran 2016 tarihinde Focus Home Interactive tarafından Windows, Sony PS4 ve Microsoft Xbox One sürümleri dağıtıma sunulan oyunun Steam üzerinden 130 TL’ye Türk kullanıcılara sunulduğu görülüyor. Steam yaz indirimleri boyunca yani 4 Temmuz akşamına kadar yüzde 15 indirimle 110.5 TL ediyor yani 38 Dolar gibi yüksek bir değere geliyor. Maalesef fiyat, ABD’deki değerle aynı seviyede tutulmuş. Herhangi bir özel sürüm olmadığı gibi ufukta DLC ya da Season Pass gözükmüyor. Altı dilde arabirim ve altyazı olmasına rağmen Türkçe desteği yer almamakta.

Sistem gereksinimleri açısından baktığımızda 64-bit işletim sistemi, Core i5-2500 işlemci, 4 GB RAM, 1 GB bellekli DirectX 11 destekli AMD Radeon HD 6950 / NVIDIA GeForce GTX 560 ekran kartı ve 11 GB boş disk alanı gibi düşük istekler görmekteyiz yani çoğu oyuncu rahat biçimde akıcı FPS değeri elde edebilir. Gereksinimlerin düşük olmasının nedeni, Spiders firmasının Mars: War Logs ve Bound by Flame oyunlarında olduğu gibi Sony imzalı PhyreEngine oyun motorunun Silk Engine adındaki özelleştirilmiş sürümünü kullanmaya devam ediyor olması. Tam kapsamlı kontrolcü desteği yer almakta. Bu arada Mac OS X, Linux ya da SteamOS sürümleri yer almamakta. Sadece tek oyuncu modu olan The Technomancer’ın çok oyuncu desteği bulunmuyor.

Aksiyon RPG türünün bilim kurgu odaklı seçeneklerinden The Technomancer’da Abundance firmasına üye Zachariah adlı acemi bir technomancer’ı kontrol ediyorsunuz. Vücuduna eklenmiş siber implant’lar sayesinde elektrik esaslı güçler uygulayabilen kahramanımız daha genç yaşlardan itibaren korkusuz bir savaşçı olacak biçimde eğitilmiş durumda. İnsanların Mars’da koloniler kurmasının üzerinden 200 sene geçmiş ve “Su Savaşları” ön planda olduğundan düzeni sağlayacak güvenlik güçleri şart. Diğer yandan gizli servis tarafından aranmakta olan Zaccariah’ın oyun başlar başlamaz komutanı tarafından müjdesi verilen son sınavı geçerek technomancer diploması almaya hak kazanmaktan başka çaresi yok.

Bundan sonraysa unutulan mekanlar, buzlar altında saklı şehirler ve toz kaplı Mars gezegenindeki distopik gecekondularda geçecek maceralar sizleri bekliyor. Sadece tehlikeli düşmanlara değil, aynı zamanda uzay canlılarına da göğüs germeniz şart. İşte bu esnada üç ayrı dövüş stilini, elektrik kontrol gücünüzü, yeri geldiğinde diplomasiyi ve hatta hileleri kullanarak yolunuza devam etmeyi bileceksiniz. Oyun içinde XP puanları toplamakla birlikte aynı zamanda sağlık seviyenizi iyileştirmek için serum değerinizi arttırmanız gerekiyor. Serumu öncelikli olarak hakladığınız düşmanlarda toplayabilirsiniz. Ayrıca ana karakterin yankesicilik yaparak serumunu arttırma kabiliyeti de var.

RPG türünün genel yapısına uygun biçimde oyunda ilerledikçe karakteriniz seviye atlayacak ve 4 ayrı eşsiz yetenek ağacı üzerinden terfi ediyor olacak. Diğer yandan topladığınız ganimetleri kullanarak ve malzemeleri birleştirip crafting gerçekleştirerek daha güçlü silah ve ekipmanlar elde edebileceksiniz. Bu serüven boyunca yolda karşınıza çıkacak diğer karakterlerle işbirliği yapıp birlikte yol almanız da mümkün olacak. Off-road sürücüsü Amelia, doktor ve bilimadamı Scott, Zacariah’ın eğitmeni Sean ve gizli polis albay Viktor da bizlerle oluyor. Bir diğer avantajsa yaptığınız seçimlere göre macera boyunca gerçekleşecek aksiyonlar ve senaryonun değişmesi, aynı zamanda oyun sonunda beş ayrı bitiş senaryosunun olması.

Üçüncü kişi görünümüyle oynanan The Technomancer oyununda grafiksel anlamda iddialı görüntüler söz konusu değil. Seneler önceki oyunlarda gördüğümüz kıvamda karakter ve yüz modellemeleri, animasyonlar bizlerle. Diğer yandan ortamlardaki detaylar başarılı ve ince detaylara kadar girilmiş. Bu sayede etkileyici ve oyuncuyu saran bir atmosfer sunulabiliyor. Ortam sesleri, efektler ve karakter seslendirmeleri memnun edici düzeyde. Oyun müzikleriniyse Alone in the Dark, Of Orcs and Men, Remember Me, Bound by Flame oyunlarında görev almış olan Fransız sanatçı Olivier Derivière imza atmış. Geniş bir dünyada derinlemesine deneyim sunmayı başaran oyunu denemenizi öneriyoruz. Mars: War Logs’u geride bıraktığı ortada.

PUAN: 83

Geliştirici: Spiders
Yayıncı: Focus Home Interactive
Platform: PC, PS4, XO
facebook.com/thetechnomancerrpg

Kaynak: PCNet