DÜNYA: Alman vekillerden İncirlik tehdidi

Türkiye’nin, Almanya Savunma Bakanlığı müsteşarı Ralf Brauksiepe ve baraberindeki vekillerin temmuz ayında İncirlik Hava Üssü’nü ziyaret etmesine izin vermemesi Almanya’da tepki çekmeyi sürdürüyor.
Son olarak Alman milletvekilleri Türkiye’yi, NATO kapsamında gönderilecek Awacs misyonunu onaylamama ile tehdit etti. NATO misyonu kapsamında, Türkiye’nin hava savunmasına destek vermek için Alman AWACS keşif uçakları ve Alman askerlerinin Türkiye’ye gönderilmesi planıyor.
Almanya Federal Meclisi Savunma Komisyonu Başkanı Wolfgang Hellmich, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, söz konusu planın hayata geçirilebilmesi için Alman meclisinin onayının şart olduğunu hatırlattı. Hellmich, Türkiye’nin bir kez daha bir Alman meclis heyetinin İncirlik ziyaretine izin vermemesi halinde, meclisin bu misyona onay vermeyebileceğini söyledi. Her bir Awacs uçağının içinde 16 kişilik personel bulunuyor. Awacs personelinin yüzde 30’unu Alman ordusu karşılıyor. Öte yandan Federal Meclis Savunma Komisyonu, önceki gün düzenlenen oturumda ise eylül ayında bir heyetin İncirlik’i ziyaret etmesini kararlaştırdı. Ankara, sadece teknik ekibe İncirlik izni verileceğini açıklamıştı. Kaynak: Milliyet