EKONOMİ:“Pozitif büyüme devam ediyor”

“Haziran ayı SAMEKS verileri Bolu’da açıklandı. Haziran ayında 53,2 puanlık değeriyle, üst üste 11 ay 50 referans puanı üzerinde yer alan SAMEKS Bileşik Endeksi, ekonomik aktivitenin canlılığını sürdürdüğüne ve pozitif büyümenin devamlılığına işaret ediyor.”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), üniversitelerle ve çeşitli akademik kesimlerle 3 yıllık ortak çalışmaların neticesinde ön raporlarını hazırladıkları SAMEKS verilerini 2 yıldır kamuoyu ile paylaşıyor. Her ayın son iş gününde kamuoyuyla paylaşılan Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) verileri MÜSİAD Bolu Şubesi ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısında açıklandı.

Haziran ayında, Sanayi Endeksi bir önceki aya göre 1,2 puan azalarak 56,5 puanına gerilerken, Hizmet Endeksi de bir önceki aya göre 0,3 puanlık artış göstererek 51,9değerine yükseldi. Haziran ayında SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak 53,2 puana geriledi.

Ekonomik canlılığı göstermesi ve gelecek aylardaki ekonomik hareketler hakkında bilgi vermesi açısından önemli olan SAMEKS verileri, bin 100 iş yerinde tespit edilen havuz çalışmasında, 500 iş yerinin satın alma müdürleri ile yapılan veri çalışmasından akademisyenlerin de desteği ile hazırlanıyor.

Sanayi Endeksi hız kaybetmesine rağmen 50 baz puanın üzerinde
Sanayi sektörünün hız kaybetmesinde stoklar, satın alım, yeni sipariş ve istihdam alt endeksinde gözlenen azalışlar etkili olurken, üretim alt endeksindeki artış ise sanayi sektöründeki düşüşü sınırlandırdı. Haziran ayında gözlenen hız kaybına rağmen; SAMEKS Sanayi Endeksi, 50 baz puanının üzerinde 56,5 puanı ile yer alarak sanayi sektöründe ekonomik aktivitenin canlılığına işaret ediyor.

Hizmet sektörünün hız kazanmasında iş hacmi, tedarikçilerin teslimat süresi ve istihdam alt endekslerinde gerçekleşen artışlar belirleyici olurken, satın alım ve nihai mal stoku alt endeksinde görülen azalışlar ise bu artışı sınırlandırdı.

“Üretim ve iş hacminin artmasını bekliyoruz”

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Türkiye’nin en önemli noktalarından biri olan Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen bombalı saldırılar sebebiyle büyük üzüntü duyduklarını ifade ederek, saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet ve yaralılara da acil şifalar diledi.

Olpak, 2016 yılının ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarına dikkat çekerek ağırlıklı olarak iç talep kaynaklı büyüyen Türkiye ekonomisinin, SAMEKS verisi tarafından da desteklendiğini ifade etti. Olpak, “SAMEKS, yılın ilk yarısındaki talep artışına bağlı olarak, he­men hemen tüm alt bileşenlerde artış kay­detti. Yılın ikinci çeyreği boyunca 50 baz puanı üzerinde yer almayı sürdüren ve 54,1 puan ortalaması yakalayan SAMEKS, ikinci çeyrekte de ekonomik aktivitedeki canlılığın bu dönemde de sür­düğüne ve pozitif büyüme eğiliminin de­vamına işaret ediyor. Haziran 2016 döneminde, SAMEKS Bile­şik Endekste önceki aya göre nispi bir hız kaybı gözlemlenmesine karşın, endekse ait girdi alımları ve yeni siparişlerdeki artış trendinin, önümüzdeki dönemlerde üre­tim ve iş hacmini artırmasını bekliyoruz” diye konuştu.

“Türkiye ekonomisinde pozitif büyüme trendi sürüyor”

Dünyadaki ve Türkiye’deki ekonomik gelişmeleri değerlendiren Olpak, 2016 yılı Haziran ayında, küresel ekono­mide en önemli gündem maddesinin İngiltere’nin AB’den çıkışına onay veren referandumu ve FED’in faiz kararı olduğunu belirterek, küre­sel ekonomideki toparlanma sürecinin ılımlı bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Türkiye ekonomisinin, 2016 yılının 1. çeyreğinde %4,8 ile pozitif büyüme eğilimini sürdürdüğünü ve 26 çeyreğe ulaşan bu performansı ile 2016 yılı geneli için oldukça olumlu bir işaret ver­diğini ifade eden Olpak, “Yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen 4,8 puanlık bu oran, Orta Vadeli Program kap­samında belirlenen %4,5 oranındaki yılsonu beklentisini güçlendirmektedir. Yılın ilk çeyreğinde %4,7 artış kaydeden sanayi üretiminin bu dönemde büyüme rakamlarına olumlu yansıdığını görüyoruz” şeklinde konuştu.