OTOMOBİL: O araçlar 18C’nin altında hava kirletiyor

Dizel araçlar 18C’nin altında daha fazla kirletiyor
Bir araştırma hava 18 derecenin altına düşünce dizel araçların büyük bölümünün daha çok hava kirliliğine neden olduğunu ortaya koydu.
Emission Analytics isimli denetleme şirketi BBC’ye açıklamasında hava sıcaklığı düştükçe pek çok farklı araç modelinin zehirli gaz salımlarında artış olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Özellikle gaz salım standartlarının belirlendiği 2011 yılında zorunlu kılınan Euro 5 sınıfındaki araçlar arasında büyük sorun yaşanıyor. kaynak: sabah

Şirket 31 üretici arasında 213 araç modelini test etti.

Araştırma milyonlarca aracın hava kirliliği kontrol panellerini kapalı olarak kullanıldığını ortaya koydu.

AB yasaları üreticilere motoru korumak için kirlilik kontrol panellerinde kesintiye gitmesine müsaade ediyor.

Mühendislere göre aşırı sıcak ve soğuk havalar aracın bazı parçalarına zarar verebilir.

Ancak kimi uzmanlar otomobil şirketlerinin aracın yakıt verimliliğini arttırdığı için bu kuralı kötüye kullandığı görüşünde.

Emissions Analytics üst düzey yöneticisi Nick Molden “Verilerimize göre Euro 5 nesli otomobiller arasında bu oldukça yaygın. 18 derecenin altında pek çok araç daha yüksek gaz salımlarına sahip. Bunun amacı arabaya daha iyi yakıt ekonomisi yaratmak olabilir” dedi.

“3,6 kat zehirli gaz salıyor”

Molden “Sıfırın altında daha yüksek gaz salımlarından söz etsek bu anlaşılır olurdu. Çünkü motorun korunması gerekir. Ama ısı sınır eşiği oldukça yüksek ve bu şaşırtıcı bir durum” diye ekledi.