SAĞLIK: Nefes diyip geçmeyin

Uyku problemleri ve stresli anların çözümü bu nefes tekniğinde.
Şehirde yaşamanın, trafik ve iş hayatı stresiyle gelen panik atakların hepsine tek bir çözüm olsa harika olmaz mıydı? Neyse ki öyle bir şey gerçekten var! Adı da 4-7-8 tekniği.

Kulağa mucize gibi gelen o teknik şöyle:

– Sakin ve sessiz bir ortam yaratmaya çalışın.

– Aynı esnada burnunuzdan nefes almaya devam ederek, içinizden 4’e kadar sayın.

– 4’e geldiğinizde aldığınız nefesi tutun ve o sırada içinizden 7’ye kadar sayın.

– Şimdiyse nefesinizi içinizden 8’e kadar sayarak (nefesi kontrollü ve adım adım vermeniz gerekiyor ki, 8’e geldiğinizde nefesiniz çoktan bitmiş olmasın), ağzınızdan verin. Nefesi verirken ağzınızdan onun sesini de çıkarmanız çok iyi olacaktır (pilates sırasında nefes verirken çıkan sesi düşünün).
– Ara vermeden, bir sonraki nefesinizde yine aynı adımları yapın. Bu tekniği art arda, en az dört kez tekrar edin. Sonra normal yaşantınıza ve nefes alıp vermeye geri dönebilirsiniz.

Bu yöntem uygulandığında da şöyle oluyor: Önce beyninizdeki düşüncelerin boşalmaya başladığını hissediyorsunuz, ardından da bir rahatlama hissi geliyor. İkinci veya üçüncü tekrarda hafif bir uyku hali başlıyor ve bir bakıyorsunuz; ne stres, ne de panik var artık. Zaten bunu uyuyabilmek için yaptıysanız, biraz daha devam edince uyku halinin yerini kaliteli bir uyku alıyor. Yani iş, nefeste bitiyor.

Bu anlattıklarımız hala pek inandırıcı gelmeyebilir, çünkü biz de başta pek ihtimal vermemiştik. Ama bir kez deneyince, doğru nefesin neler yapabileceğini kendi gözlerinizle göreceksiniz.

Kaynak: Elle Sağlık