EKONOMİ: Migros’un Kipa’yı satın alma

Geçtiğimiz hafta Migros, Kipa’nın yüzde 95.5’lik payını302 milyon TL karşılığında satın alacağını borsaya bildirdi. Piyasa değerinin çok çok altında gerçekleşen bu satış işleminin altında Türkiye’de yüksek rekabetin olması ve Kipa’nın son yıllarda zarar etmesi yatmakta. Satın alma sonrası Borsaya kote hisseleri elinde tutan yatırımcıların mağduriyeti söz konusu.

Tesco PLC ve Migros arasında yapılan anlaşma gereğince hisse başına bedel 0.2375 TL olarak belirlendi. Bu haber gelmeden önce Kipa’nın son kapanış fiyatı 2.34 alındığında piyasa değeri 3 milyar 118 milyon TL idi. Migros’un Kipa’yı son piyasa değerinin yaklaşık 10’da 1’i fiyatına satın aldığını görmekteyiz. Ancak bu anlaşma Rekabet Kurulunun onayı ile gerçekleşebilir.

Rekabet Kurulu’nun, Kipa’nın Migros’a devrine onay vermesi durumunda SPK kanuna göre, Migros’un Kipa’nın azınlık hisselerini elinde bulunduran ortaklarına çağrı yapması gerekmekte. Ancak Migros bu çağrıdan muaf olabilmek için başvuru yapacağını duyurdu. Migros’un çağrı yükümlülüğü altına girmesi durumunda kalan yüzde 5’lik pay için ilgili SPK tebliği gereğince daha yüksek bir bedel ödemesi gerekebilir. SPK’nın Migros’un muafiyet talebini reddi halinde ilgili tebliğ hükümleri uyarınca ‘’hakim ortak konumunun kazanıldığının kamuya açıklandığı tarihten önceki otuz gün içinde borsada oluşan ağırlıklı ortalama fiyatların aritmetik ortalaması alınarak satma hakkı gerçekleştirilebilir’’ maddesi gereğince, çağrının bugün yapılması halinde son 30 gün baz alınarak yapılan hesaplama sonucu satma hakkının 2.15 TL’ye denk geldiği görülmekte. Bu fiyat güncel hisse fiyatı olan 1.38 TL’nin yüzde 55 üzerinde bir potansiyeli ifade etmektedir.

Migros’un muafiyet isteği reddedilirse Borsaya kote olan hisseler 2.15 TL’den hakim ortak olan Migros tarafından çağrı yolu ile satın alınacaktır.
gaste.tv