DÜNYA: BM: Dakikada 24 kişi kaçıyor

Suriye’den Güney Sudan’a, Burundi’den Ukrayna’ya dünya genelinde insanlar kanlı çatışmalardan kaçıyor. BM, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nde açıkladığı raporda mülteci sayısının rekor seviyeye ulaştığına dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin mültecilerin durumuna ilişkin açıkladığı rapora göre, dünya genelinde 65 milyonun üzerinde insan evlerini terk edip, kaçmak zorunda kalıyor. Kanlı çatışmalar ve acımasız siyasi takibat nedeniyle önceki yıllara oranla daha fazla kadın, çocuk ve erkek ülkelerini terk ediyor. Kaynak: Hürriyet

Örgüt raporunda, dünya genelinde her 113 kişiden birinin bu durumdan doğrudan etkilendiğine yer verdi. 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nde açıklanan rapor, 2015 yılındaki mülteci sayısının rekor seviyeye ulaştığını ortaya koydu.

Örgütün verilerine göre, 2005 yılında dakika başına 6 insan kaçmak zorunda kalırken, 2015 yılında bu sayının 24’e yükseldiği vurgulandı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, artan sayılarla birlikte kaçış rotaları üzerindeki tehlikelerin de arttığına dikkat çekti. Grandi, “Denizde korkutucu sayıda fazla insan hayatını kaybediyor, kapatılan sınırların sayısı arttıkça karayolu kullanılamaz durumda ve bazı ülkelerde mülteci karşıtı bir hava oluşturuluyor’ dedi.