AKTÜEL: Terörle mücadelede TSK’ya yasal kalkan

TBMM’ye sunulan yasal düzenleme: TSK terörle mücadelede bütün olarak görevlendirilebilecek. Bu görevlendirmeler sonrası gerekli hususları Genelkurmay belirleyecek. Askerlerin yargılanması izne tabi kılınacak.
Terörle mücadelede kolluk kuvvetlerinin imkan ve kabiliyetlerini aşan durumlarda Bakanlar Kurulu tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bir ilin sınırlarına bağlı kalınmaksızın bir bütün olarak görevlendirilmesinin önünü açan kanun tasarısı TBMM’ye sunuldu.
Gerekçede tasarı ile genel kolluk kuvvetlerinin “imkan ve kabiliyetlerini aşan durumlarda terörle mücadele için gerekli olması veya terör eylemlerinin kamu düzenini ciddi şekilde bozması halinde” Bakanlar Kurulu tarafından genel kolluk kuvvetlerine destek sağlanması maksadıyla TSK’nın bir bütün olarak görevlendirilebilmesi imkanı tanındığı kaydedildi.

Komuta askerde

İl İdaresi Kanunu kapsamında yürütülen faaliyetlerde valiler illerinde çıkan olayların emirlerindeki kuvvetlerle önlenmesini mümkün görmedikleri veya bu tür olayları önleyemedikleri takdirde sınır birlikleri dahil olmak üzere en yakın kara, deniz ve hava birlik komutanlığından yardım isteyebiliyor.
Görevlendirme kararına uygun olarak ve askeri gereklilikler göz önünde bulundurularak, görevlendirilecek birliklerin çapı, teşkilatı, konuşlandırılacağı yerler, emir komuta ilişkileri, kuvvet kaydırılması ve gerekli görülen diğer hususları belirleme yetkisi ise Genelkurmay Başkanlığı’na veriliyor.
İllerde TSK personelinin görevlendirilmesi halinde koordinasyon, işbirliği ve gözetimi valiler yerine getirecek. Komuta, sevk ve idare ise askeri birliklerin en kıdemli komutanında olacak.

Konuta girebilecekler

Aynı maddeye göre icra edilen operasyonlarda gecikmesinde sakınca bulunan hallerde güvenlik kuvvetlerinin elinden kaçmakta olan kişilerin izlenirken girdikleri konuta, işyerine veya kamuya açık olmayan kapalı alanlar ile bunların eklentilerine, can veya mal güvenliğinin sağlanması ya da kişinin yakalanması için TSK girebilecek.

Askeri suç sayılacak

Görevlendirilen TSK personelinin bu kapsamdaki faaliyetlerinin askerlik hizmet ve görevlerinden, bu faaliyetler sebebiyle işlendiği iddia edilen suçların ise askeri suç sayılacağı da aynı madde ile düzenleniyor. Böylece verilen görevlerin yerine getirilmesi sırasında işlendiği iddia olunan suçlar hakkında yapılacak soruşturma ve kovuşturma anayasanın ilgili maddeleri gereğince askeri yargı makamlarınca yürütülecek.

Yargılama başbakan iznine tabi

Aynı madde ile de görevlerini yerine getirirken görevin niteliğinden doğan veya görevle ilgili olmak şartıyla görevin ifası sırasında işlendiği iddia olunan suçlardan dolayı, adli yargı tarafından askerler hakkında soruşturma yapılabilmesi için izin alınması şartı getiriliyor. Ayrıca yapılabilecek olası bir suçlamadan dolayı soruşturma izni verilene kadar personelle ilgili yakalama, gözaltı ve tutuklama tedbirlerine başvurulamayacak. Tasarı yasalaşırsa, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının yargılanması Başbakanın iznine bağlanacak. Kaynak: Vatan