AKTÜEL: BERKER: Kadın olarak çalışma hayatının…

“Sektörün öncü isimlerinde önemli projelere imza atan Turizm şehri Antalya’ya İstanbul’dan transfer olan deneyimini Antalya projelerine aktaran Black Live İşletme Müdürü Nejla Berker ile, keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. İşte o röportajda konuştuklarımız. Nejla Berker çok samimi ve içten sizin için cevapladı. ”

Türkiye’de iş hayatında başarılı bir kadın olarak gerek iş gerekse de sosyal hayatta kadının konumunu nasıl yorumluyorsunuz?

Çalışmak ve kadın olmak bir aslında. tarlada çalışan kadını, kentleşen bölgelerimiz de ise fabrikalarda, kamuda, özel sektörde farklı kademelerde çalışan kadınlarımızı görebilirsiniz. Sonra, zaman ilerliyor ve bir bakıyorsunuz ki; kadın aslında hayatın her alanında çalışıyor; farklı şapkalar taşıyor; anne, ev kadını, iş kadını…

Ama dikkatlice incelediğinizde maalesef kadınların iş hayatındaki yerinin beklenenin çok altında olduğunu görüyorsunuz.

Kadın olarak çalışma hayatının her alanındayız.
Kadın zaten doğası gereği sosyal bir varlık. Gündemi takip ediyor, trendleri takip ediyor. Sosyalleşmek ve iş hayatında başarılı olmak aslında birbirine alternatif değil; aksine birbirini tamamlayan iki unsur. Başarılı bir iş kadını olmanın en önemli gerekliliklerinden biri, gündemi, trendleri takip etmek; sürekli kendini güncellemek.

Sosyalleşmek kendini güncel tutmanın ana kanallarından biri.
Ayrıca ruh ve beden sağlığı da çok önemli. Spor yapmak, müzik dinlemek, hatta dans etmek, sinema, tiyatro gibi… başarılı bir insan olmanın tanımı da artık değişti; sadece iş hayatınızdaki başarılar ile değerlendirilmiyorsunuz; sosyal yaşamdaki rolünüz, sosyal alana katkınız ve ne kadar güncel olduğunuz ile birlikte değerlendiriliyorsunuz ki bence de “başarı” tanımı bunların tamamını içeriyor.

Kadınlara tavsiyeleriniz nelerdir?
Hemcinslerime tavsiyelerim; ilk önce hedef sahibi olmak, sadece meslek sahibi olmak değil; bir alanda uzmanlaşmak ve kendini güncel tutmak… iş kadınlarının kendilerine bir alan seçerek o alanda uzmanlaşmalarını, o alanın vazgeçilmezi olmalarını öneririm.

Kadınların mutlaka en sevdikleri mesleği seçmeli… Sevdiğiniz işi yapınca artık o sizin yaşam biçiminiz de oluyor ve “çok çalışıyorum yoruluyorum” psikolojisi; “ben böyle yaşıyorum ve keyif alıyorum” a dönüyor.

Yaşadığınız Oturacağınız evi seçerken kriterleriniz neler olur?
Evim teknoloji ile donatılmış ve son derece konforlu olması benim için en önemli kriterler… Sonrasında semt geliyor. Tabi benim yaşam tarzıma uygun,hayatımı kolaylaştıran beni yormayan bir ortamda yaşamak isterim. Kendimi huzurlu hissetmek; güvende hissetmek ve yaşamın içinde hissetmek… Bir de kabul gören: Ev, iş yerine yakın olmalı.

Yaşamak için hangi semti ve Yatırım yapmak için hangi semti seçersiniz?
İstanbul’da oturmak için Avrupa yakasında Maçka, Beşiktaş,Arnavutköy, Bebek, Yeniköy olabilir; Anadolu yakasında ise Göztepe,Caddebostan, Çengelköy, Kalamış olabilir… Yatırım için Rize-Antalya olabilir.

Ev seçerken nelere dikkat edersiniz?
Toplu taşıma araçlarına ulaşımı kolay mı? Alışveriş merkezi var mı? Çevrede vakit geçirebilecek sosyal tesisler var mı? Yeşil alan var mı? Sağlık kuruluşlarına ulaşım kolay mı ? Konutun manzarası var ise, bunun daha sonradan kapanma olasılığı var mı? Acil durumlar için çevrede itfaiye, posta, kargo vb. var mı ? Yakın çevrede insan sağlığını etkileyecek, gürültü ve çevre kirliliği yapacak havaalanı, fabrika vb. var mı? Kanalizasyonun binaya olan mesafesi nedir? Müteahhitin güvenilirliğini, geçmişte yapmış olduğu konutlar hakkında bilgi edinmem gerekir. Binanın güvenilirliği, onu yapanların güvenilirliği ile orantılıdır.Binanın onaylı bir mimari projesi var mı ?mevcut taşıyıcı sisteminin asıl projeden farklılıkları var mı? deprem yönetmeliğine uygun mu inşa edilmiş, inşasında kullanılan malzeme kaliteli mi ? Kullanılan malzemeler standartlara uygun mu ? öğrenmem gerekir mutlaka… benim için önemlidir.
gaste.tv