GÜNDEM: En son depremler

Bursa’nın Gürsu ilçesinde 4.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem İstanbul ve çevre illerde de hissedildi. Can ve mal kaybının olmadığı bildiriliyor. Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsüne göre, Bursa’nın Gürsu ilçesinde saat 07.09 sıralarında meydana gelen deprem, yerin 13 kilometre altında, Kazıklı köyüne 2 kilometre uzaklıkta gerçekleşti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ise depremin şiddetini 4,3 olarak geçti. Depremin ardından 2,8, 2,4 ve 3,1 büyüklüğünde üç artçı sarsıntı daha gerçekleşti.

Görüldüğü üzer deprem haberleri gelmeye devam ediyor. Türkiye’de son günlerde meydana gelen depremler vatandaşları tedirgin etti. Antalya ve İzmir’de meydana gelen depremler paniğe neden oldu. Akdeniz ve Ege’nin ardından bu sabah Marmara’daki depremin ardından çok merak ettiğimiz bir konu olan Türkiye’nin deprem kuşağındaki yeri ve bölge bölge deprem gerçeğimiz…

SON DEPREMLER LİSTESİ

“NORMAL BİR DEPREM”

İstanbul Teknik Üniversitesinden Profesör Doktor Okan Tüysüz, açıklamalarda bulundu. “Bu normal bir durum. Bursa geçmişte de önemli depremlerden etkilendi ve bölgeden aktif fay geçiyor. 1855’te iki önemli deprem oldu, ciddi tahribat ve can kayıpları yaşandı” diyen Tüysüz şöyle devam etti: “Bursa’nın içinden geçen fay Manyas’ın güneyinden geçer ve Edremit Körfezi’ne kadar ilerler. Fay hattı Gürsu’dan geçerek İnegöl bölgesine uzanır. Sonuçta Bursa ve yöresi, Türkiye’nin önemli deprem kuşaklarından bir tanesinin üzerinde yer almakta. Bu deprem de, fay hattının hareketliliğinin devam etiğini göstermekte.”

İSTANBUL DEPREMİ İÇİN ÖNCÜ MÜ?

Prof. Okan Tüysüz, depremin İstanbul’dan da hissedilmesinin ne anlama geldiği ve öncü bir depremden bahsedilip bahsedilemeyeceği sorusu, “‘Öncü mü?’ sorusu için çok erken. Beklenen, bu depremin arkasından daha küçük bir iki deprem yaşanması, 3 ve hemen üzerinde ve sönümlenmesi. ‘Öncü mü?’ sorusunun yanıtı için beklemek gerekiyor” şeklinde yanıtladı.

PROF. DR. ERCAN: BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ OLMAZ

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Karabük Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Doğal Afetler ve Afet Yönetimi’ konulu sempozyumda konuştu. Prof. Dr. Ercan, dünya üzerinde her yıl 3.5 milyon deprem olduğunu, bunların yüzde 3’ünün Türkiye’ye düştüğünü söyledi. Türkiye’nin 1’inci derece deprem ülkesi olmadığını belirten Prof. Dr. Ercan, “Türkiye’de 8’den daha büyük depremler olmaz. Türkiye’nin en büyük depremi 1939 yılında Erzincan’da olan 7.9’dur. Türkiye’de daha büyük deprem olmamıştır. ‘9 olur, 8.5 olur’ demek desteksiz atmaktır” dedi.

Kaynak: Sabah