AKTÜEL: Dr. Paçacı: Spor yapmanın yaşı yoktur.

“Neşe Berber, Özel Doktorluk kavramını Türkiye’de ilk defa uygulayan Dr.Emin PAÇACI ile Özel Doktorluğun ne olduğunu, kimler özel doktor bulundurmalıyı, hayatını yakın zamanda kaybeden tanınmış isimleri ve Türkiye’de ki hastalar ve sağlıklı olabilmek adına neler yapabileceğimiz ile ilgili çok çarpıcı bir röportaja imza attı. ”

 Özel Doktorluk kavramını Türkiye'de ilk defa uygulayan Dr.Emin PAÇACI i
Özel Doktorluk kavramını Türkiye’de ilk defa uygulayan Dr.Emin PAÇACI i

Özel Doktor Dr. Emin Paçacı Özel Doktorluk nasıl bir kavram Türkiye’de?

Özel Doktorluk, Türkiye’de yeni bir kavram. İlk öce Amerika’da başlamış daha sonra İngiltere’de başlamış. İnsanların temel ihtiyaçlarından gelişmiş bir kavram. Tıpta gelişmeler ilerledikçe ihtiyaçlar artıyor. Kavramlar karışıyor. Anlaşılması daha zorlaşıyor. Bunu kolaylaştırabilmek için insanların sağlıklı kalabilmesinde önemli bir yol oldu Özel Doktor’luk. Ben de Türkiye’de bunu başlattım. Bir ilk olarak başladım.

Özel bir doktora neden ihtiyaç duyarız yada kimler ihtiyaç duyar?
Hastalandığınızda kime gideceğinizi bilemezsiniz, ya komşu tavsiyesi, yada bilindik hastahanelerden birine gidiyor insanlar.
Özel doktora geldiğinizde ise Türkiye’de ki en iyi doktorlar yada dünyada en iyi doktorlara ulaşabiliyorsunuz. En iyisinden kastım şu.
Türkiye’de bilinen üstadlar var bu doktorlardan bile randevu almanız çok kolay olmuyor. Gitmek istediğinizde randevu almak zor, alsanızda sadece 20 dakika ayırabiliyorlar. Biz onlarla bağlantılı çalışıyoruz. Çoğuda arkadaşım. Biz sizi yönetiyoruz hasta ve doktorlar arasında. Siz kendi hastalığınızı ve ne yapmanız gerektiğini bilerek çıkıyorsunuz.

Yani sağlıklı bir insanın özel doktora ihtiyacı var esas amaç hastalanmadan kontrolü sağlamak.

Mustafa Koç ölümü insanları şok etti. Eksik yapılan ne vardı? Neler yapılabilirdi insanlar bunu çok sordu, hastanesi olan bir işadamı ve imkanları çok olan biri olarak özel bir doktoru olsa yaşıyor olabilirmiydi?

Çok kıymetli bir insandı, ölümü herkesi çok üzdü, Benim gibi bir özel doktoru olsaydı yanında çok farklı olurdu. Mutlaka yanında hemşiresi olurdu. Bu kim olursa olsun bu tarz hastaların yanına özel hemşireler olmalıydı.

Ben belki kendi hastam üzerinden örnek verecek olursam, oda kalp hastası idi onun da kalbinde stand vardı. Biz herşeyini kontrol altına almıştık. Arabasında oksijen tüpü, evinde oksijen tüpü, arabasında, yardımcılarında, evinde, işyerinde, otel odasında ilacı vardı. Onunda kalp rahatsızlığı vardı. 22 yıl yaşadı. 92 yaşında vefat etti. Yani ilk müdahale yapılacak herşey elinin altında vardı ve etrafındaki herkes olmadık bir kriz anında ne yapacağını bilen bir ekibi vardı. Özel hemşireleri olmalı özel doktorların biz bir çok konuya önem veriyor. Her türlü eğitimi aldırıyoruz yardımcı persenolimize.
Benim hastam çok önemli bir isimdi, hastaneye yattığında bile ben gelmeden hiç bir şeye karar verdirtmezdi. Bana güvenirdi. Karşılıklı güven içinde çalışırdık.

EMİN PAÇACI
Özel Doktor olmak hayatınızı zorlaştırıyormu?
Organize etmek en zor ayağı, bu bir ekip işi. Çok acil durumda beni arıyor. Hemşirelerimiz özel eğitimli, onlar ilk görüşmeyi yapıyor. Ben herzaman hastalarıma öncelik veriyorum. Onların sistemini kurdum gerektiği yerde benide arayabiliyorlar.
Beni çağırdıkları zaman bir bedel ödüyorlar elbet. Bu sisteme dahil olmak için yıllık bir ücret ödeniyor.

‘Beni Türk Hekimlerine Emanet Edin’ diyebilirmiyiz?
Tabii, çok doğru inanın Türk hekimleri dünyadaki bir çok hekimden daha iyi, çok iyi hastahanelerimiz doktorlarımız var Türkiye’de. Hastahaneler canla başla çalışıyorlar, Dünya’da bakın bu kadar eğitimli, bilgili hastahane ve doktor bulamıyorsunuz.

Spor kulüpleri sizlerle çalışıyormu?
Hayır kulüpler genelde ortopedistlerle çalışıyor. Fizik tedavicilerle hatta bunlarlada çalışmıyorlar, genelde bir fizyoterapist oluyor yanlarında. Bir kere Türkiye’de spor dünyada spordan çok fazla. Şimdi daha çok içine girmeye başladım.
Spor’da mutlaka spor hekimi olmak zorunda. Şimdi Basketbol kampı yapılacak, sağlık ayağını ben organize ediyorum. Spor’da sakatlığı önlemek en önemli şey, sonra performansın arttırılması ikinci önemli konu. Spor yapmanın bir yaşı yoktur. Yürüyüş çok önemli bir şey ama Türkiye’de bu spor sayılmıyor. Hareket etmeli insanlar. Bu şart.

Kişisel gelişim ile sağlık koçu yapanlar var nasıl bakıyorsunuz?
Hastalığın koçluğu olmaz hekimlik benim için önemli. Diyetisyen yaşam koçu bir araya geldimi paslaşarak çalışıyorlar. Türkiye’de bu çok yaygın.
Bu bir sektör olmuş Türkiye’de.

Oya Aydoğan’ın doktoru ben olsaydım şansı yüksek olurdu….
Aynı şekilde bir hastam vardı, aortu beş santimdi, aynı şekilde ona göre tansiyonunu düşük tutuyorduk, herşeyini ona göre ayarlamıştık. Kontrol altında tutuyorduk.
Aort patates yutma ile yırtılırmı?
Aort belli bir erozyona uğramıştır, eğer bakılmazsa patates ile de yırtar, yolda yürürkende, hapşırıncada yırtar. Basınçla alakalı bir rahatsızlık. Aort en kalın damar vücudun ana arteri. En önemli damarı.

Özel Doktor nasıl kişiler ile çalışır?
Ciddi hastlıkları olan insanları, belli bir yaşın altında olan hastaları biz alıyoruz. Her hastaya özel bir yaşam çiziyoruz, oturacağı yerden, iş yerine kadar şekillendiriyoruz. Adam hayatını yaşıyor ama arkasında bir ekip çalışıyor, gerekirse fiziken yanında oluyoruz. Özel doktorluk buna hizmet ediyor. Bizim amacımız hastaya uygun programı yaparak, en doğru hizmeti vermek.

Türkiye’de bir ilkiz, Özel Doktorluk sistemi olarak.
Hastaları seçebilirim. Bizim yardımcı olamayacağımız bir hastayı almayız, sadece para kazanalım diye bunu yapmayız. Gerçekten faydalı olacağım kişileri alırız.
İmkanı olan kişilerin hem zamanlarını hemde paralarını hemde sağlığını kurtarmak için geliştirilmiş bir sistem bu, şimdilik tekiz, ilerde şubeleşmeyi düşünüyorum.
En önemli yanı diğer hekim arkadaşlar ile çalışabilmeyi kabul etmeyle başlıyor özel hekimlik.

Meme Kanseri alanında çalıştınız, Kadınlara ne önerirsiniz?
Meme kanseri ciddi bir hastalık, çok basit Kadınlar kendilerini muayene etmeyi bilseler bile erken teşhis olacaktır. Muayene çok önemli bunu yurtdışında sistemli evlere randevu gelir. Kadınlar gitmek zorunda olur. Meme Kanserinin en önemli olayı erken teşhistir. Kadınlar mutlaka muayene olsunlar. Elleri ilede arada kontrol yapsınlar. Hekimlerine başvursunlar.
gaste.tv