Metin TEKİN: İyiki Beşiktaş’ta Oynamışım

Neşe Berber Beşiktaş’lı Futbolcu Sarı Fırtınası Genç Kızların peşinden koştuğu futbolcu Metin Tekin ile çok özel bir röportaj gerçekleştirdi. Tekin tüm içtenliği ile soruları cevapladı. Kadınların ona olan ilgisi sorusuna ise bakın nasıl cevap verdi. Kadınların bana hayranlık duyması çok normaldi çünkü henüz O yıllarda pop müzik daha patlamamıştı. (gülümsüyor) Tabii o yıllarda insanların ilgisi olması futbol sevgisi olan herkesin böyle bir beğenisi olması gayet normaldi. Ayrıca gençlik yıllarında böyle hayranlık duyulmasıda gayet olağan bir durumdu.

Ama iyiki Beşiktaşa gelmişim, iyiki Beşiktaş’ta oynamışım, iyiki Beşiktaş beni istemiş, iyiki o formayı giyme şansım şansım olmuş. Çünkü bu güne kadar beni birçok yere taşımıştır. Oyüzden bir kere daha teşekkür ediyorum Beşiktaş için.
Beşiktaş ile 1982 yılında Kocaelispor genç takımında oynarken Beşiktaş profosyonel A takımına transferimle tanışmış oldum. Yani 18 yaşımda şeref stadında tanıştım. Tabiki çocukluğumdan beri bildiğim bir takımdı Beşiktaş, ama benim futbol hayatım 1982’de Beşiktaş’a transfer olmamla başladı.
Transfer olmanız için sizi kim keşfetti diyelim?
O dönem teknik direktör Dorde Miliç beni izlemiş ve alınmamı istemiş Beşiktaş’a. Böylelikle beni Kocaelispor genç takımından Beşiktaş A takımına transfer etmiş oldu. O dönem kulüp başkanı Mehmet Üstünkaya idi.

‘Sarı Fırtına’ ismi ile anılmanıza kim nedendir?
Günaydın gazetesi spor yazarı Süleyman Korkmaz bir gün haberinde ‘sarı fırtına’ diye haber yaptı o günden sonra öyle anılmaya başlandım. Tabi lakaplar hep konur ama kalıcı olmaz bu sanırım bana uydu, ozaman saçlarım uzun ve daha sarıydı yani kalıcı oldu.

Beşiktaş’ta ne kadar süre futbol oynadınız?
1982’de geldim 1997 yılına kadar 15 yıl oynadım.

Beşiktaş’tan teklif gelince ne hissettiniz?
Tabiiki çok mutlu oldum. 17 yaşındaydım futbol oynuyordum, hayalim İstanbul’da üç büyüklerde oynamaktı zaten. Ozamanlar Avrupaya gitme hayali yoktu. İstanbul’a gelmek vardı, burada oynamak hayallerimizdi. Hayallerimiz İstanbul ile sınırlıydı. Kocaelispor genç takımında oynuyordum ilk önce Kocaelispor A takımına geçmekti amacım ama Beşiktaş’tan bana böyle bir teklif gelince çok şaşırdım ve çok heyecanlandım çok mutlu oldum. Hayallerime ve hedeflerime ulaşmak için daha 18 yaşında böyle bir şans doğuyordu bana bende bunu iyi kullandım ve 15 yıl boyunca Beşiktaş’ta oynadım. Hayatımın en güzel günleriydi Beşiktaş’ta yaşadığım günler.

İlk maçınız hangisiydi?
Beşiktaş Samsunspor maçıydı 1-0 kazandık Ziya abi attı golü. (Ziya Doğan)
Tabii yıllar geçti 15 yıl oynadım 5 Türkiye şampiyonluğu gördüm, Cumhurbaşkanlığı kupası aldık, şöyle bir bakıyorumda forvet olarak 15 yıl kalmak aynı takımda kolay değil. Bizim zamanımızda belki biraz daha kalaymış ama günümüzde çok zor.

Ama iyiki Beşiktaşa gelmişim, iyiki Beşiktaş’ta oynamışım, iyiki Beşiktaş beni istemiş, iyiki o formayı giyme şansım şansım olmuş. Çünkü bu güne kadar beni birçok yere taşımıştır. Oyüzden bir kere daha teşekkür ediyorum Beşiktaş için.
Beşiktaş’ın Türk futbolundaki yeri?
Oynarken çok anlamıyorsunuz fakat bugün dönüp baktığımda yıllar oldu tabi futbolu bıraktım, teknik adamlık yaptım futbol yorumculuğu yapıyorum şimdi daha iyi değerlendirebiliyorum Beşiktaş’ın Türk futbolundaki yerini. Beşiktaş çok farklı bir kimlik farklı karekteri olan bir takımdır. Beşiktaş karekteri benimlede çok örtüştü. Beşiktaş en zengin olmayı sevmez, karşı çıkmayı sever, tepki koymayı sever zaman zaman, Beşiktaş çok büyük imkanların peşinde koşmaz ama başarının peşindedir.

Çarşıya gelelim ozaman madem başkaldırıdan bahsettiniz?
Gelelim tabii. Çarşı benim beşiktaşa transfer olduğum 1982 yılında kurulmuş,çarşı ile Beşiktaş yaşımız aynı. Çarşı benim 15 yıl boyunca çok iyi ilişkide olduğum taraftarlarımızdı. Taraftarlarımızla aram herzaman sıcak ve iyiydi. Tabii futbol oynanır tribün sizi değerlendirir. Çok güzel günler geçti, olumlu olumsuz günlerde oldu elbette ama hepsi güzel günlerdi. Çarşı tabii çok farklı duruşları tavırlarda sergiledi. Sadece sportif anlamda değil ülkedeki sosyal olaylardada kendini ifade etti. Zaman zaman benim eleştirdiğim sportif sahalarda aşırıya kaçmasıda bunu biraz törpilemek lazım, çarşı için şiddete başvurulduu zaman bu doğru olmuyor tabii.

Metin-Ali-Feyyaz birlikte anılması nasıl oldu?
Adanademirspor maçı ile oldu biz o maçı 10-0 kazanmıştık. Tarihi bir skordu. 4 gol Ali, 3 gol Feyyaz, 3 gol de ben atmıştım. Ondan sonraki Karşıyaka maçındada 4 gol atmıştık yine üçümüz atmıştık, üçüncü bir maçta 7-1 kazanmıştık yine biz attık. Tabii üç kere üst üste Metin-Ali-Feyyaz üçlemesi gol atınca adımız birlikte söylenmeye başlamıştı. Forvet oynamanız çok önemli Forvetler o şarkının sözleri olur biz o bestenin sözleri olarak Metin-Ali-Feyyaz olarak o maçlardan sonra çıktık. Sonrada üst üste 3 şampiyonluk olmasıyla perçimlemiş olduk. Ali’de, Feyyaz’da, bende çok mutlu olduk, onur duyduk tabii.

En unutulmaz anılarınız ne desem?
Tabii 10-0 maçını hiç unutamam. Hiç yenilmeden şampiyon olmak benim unutamadığım şampiyonluk anlarımdan biridir. 3 yıl üst üste şampiyonluk hep hatırladığım anılarımdan biridir. Üzüntüyle hatırladığım anılarımdan biride 4. şampiyonluğu averaj farkıyla kaçırmış olmamızdı.
Beşiktaş’ta benim Gordon Milne ile bir problemim olmuştu, neredeyse takımdan gönderiliyordum. Bana bir şans daha tanındı fenerbahçe maçıydı hiç unutmam çıkıp oynadım 3-1 yendik 2 golü benim kafa gollerimle oldu. Tabi buda hayatımın en unutamadığım anlarındandır.
Gordon Milne ne yaptı sonra?
Birşey söylemedi daha sonraki maçlarda beni oynattı. Bu verilecek en güzel cevaptı zaten.

Metin Tekin çok beğenilen biriydi? Nerden oluşmuştu bu genç kız hayranlar?
O yıllarda daha pop müzik daha patlamamıştı. (gülümsüyor) Tabii o yıllarda insanların ilgisi olması futbol sevgisi olan herkesin böyle bir beğenisi olması gayet normaldi. Ayrıca gençlik yıllarında böyle hayranlık duyulmasıda gayet olağan bir durumdu.

Beşiktaş semtinin sizin için önemi nedir?
Beşiktaş kulübünün en önemli yanı stadın semtte olmasıydı bu benim en hoşuma giden yanıydı. Semt takımı olmak çok keyifliydi. İnönü stadı kapandıktan sonra bunu söylemiştim, futbolu bıraktım ama ne zaman inönü dtadyumuna beşiktaş çarşıdan o ağaçların arasından stadyuma doğru yürüsem tekrar futbolcu oluyorum. Bana futbolu ve futbolculuğu hatırlatan tek şey İnönü stadyumudur. Orayı gördğüm an benim için futbolcu olmak hissi tekrar geçiyor içimden, çok özel bir duygu benim için. Ben hep stad’tan tribünlere baktım. Hayatım orada geçti. Benim dekorum saha, biz sahayı biliriz. Futbolcu içinde tribünün size bakışı çok önemlidir.

Türk futbolunda çok fazla oyuncu çıkmamasını neye bağlıyosunuz?
Tek bir neden söyleyemem ama en önemli neden donanımlı eğitimci yetersizliği diyebiliriz.
Gelişim antrenörlüğü yeterli düzeyde değil. Gelişim antrenörlüğü bilen çok az insan var. Sadece antrenörede haksızlık etmemek lazım, bunun metodolojiside yoktur. Metodu da bilmiyorduk şimdi var ama umuyorum bu çok iyi değerlendirirlir.

Yabancı futbolcu sayısı için ne düşünüyorsunuz?
Ben serbest bırakılsın derim tamamen serbest kalsın. Türk pasaportunun oynama hakkı getirmesi çok saçma geliyor bana oyuncu olarak yeterli olmanız önemlidir. Yabancı sayısı kalkarsa piyasanın çok daha gerçek fiyatların ortaya çıkacağını düşünüyorum. Şu anda şişirilmiş fiyatlarla oynadığını düşünüyorum bazı Türk oyuncuların. Orta vadede de daha çok Türk futbolcunun orta ölçekli avrupa ülkelerinde oynayacağını düşünüyorum.

Beşiktaştan teknik adamlık için teklif aldınızmı?
Beşiktaştan iki kere menejerlik teklifi aldım ama dönemler uygun değildi olmadı.
Genç milli takımda teknik adam olarak çalıştım. 5 senede A milli takımda Fatih Terim’in yardımcısı olarak yardımcı antrenörlük yaptım. Şimdi futbol yorumculuğu yapıyorum bundan sonra sadece yorumcu olarakta kalmak istiyorum.

Beşiktaşın şimdiki durumu için ne düşünüyorsunuz?
Şahane…
Beşiktaş stadını yapmadan şampiyonluk hedefi koyması çok zor evet seneye bitecek ama olsun doğru kadroyu şimdiden oluşturması gerekli.

Fikret Orman nasıl bir başkan?
Çok zor bir dönemde geldi beşiktaş’a hakkını vermek lazım, stadın yapılmasının önemi başkan içinde çok önemli. Başkanlık kısa bir dönem yapmıştı ve tekrar seçime girmişti bende kesinlikle beşiktaşta kalması taraftarıydım, bir oyum vardı onuda Fikret Orman’a verdim. Stad bittikten sonrada sportif başarıyı getirecek o kadroyu bekliyoruz kendisinden.

Taraftarlar hakkında düşünceniz neler?
Tabiiki tribün desteği önemli, tabi beğenmediğini belirteceksin zaman zaman öylede oldu ama beşiktaş taraftarı çok ilginçtir en zor günlerinde takıma hep destek olmuştur. Çok başarısız olduğu zamanlarda bile yapmıştır taraftar kimliğinde bu vardır.

Süleyman Seba sizin için ne ifade ediyor?
Çok önemli kişilik, çok önemli bir başkan. Süleyman Seba başkanımla 14 sene çalıştım çok değerli bir kişiliktir sayın başkanım. Beşiktaşın kimliğindede böyle algılanmasında çok önemli bir yeri olmuştur, sevgili başkanımın katkısı çoktur Beşiktaş kimliğine. Devlet memuru gibi başkanlık yapmıştır çok görülen bir şey değildir ülkemizde kulüplerde. Esas olan onun başkanlığında o kimliğidir.

Eski takım arkadaşlarınızla görüşüyormusunuzz?
Elbette herzaman görüşüyoruz hatta her salı halı saha maçları yaparız şimdi yok eylülde başlarız yine çalışmayan herkes katılır karşı takımdada galatasaraylı futbolcular var.
gaste.tv