AKTÜEL: Şehirlerin “KAHRAMANLIK” kuyruğu

Şanlıurfa’ya İstiklal Madalyası verilmesinin ardından, Kurtuluş Savaşı’nda mücadele veren diğer iller arasında da “kahramanlık” yarışı başladı. 5 il İstiklal Madalyası, 1 il de gazilik unvanı almak için TBMM’nin kapısını çaldı.
Şanlıurfa’dan sonra, kentler kahramanlık madalyası kuyruğuna girdi. gazete Habertürk’ten Saliha Çolak’ın haberine göre Şanlıurfa’ya İstiklal Madalyası verilmesinin ardından, Kurtuluş Savaşı’nda mücadele veren diğer iller arasında da “kahramanlık” yarışı başladı. 5 il İstiklal Madalyası, 1 il de gazilik unvanı almak için TBMM’nin kapısını çaldı.
İlk İstiklal Madalyası, 1924’te yılında İnebolu’ya verildi. 1925’te Kahramanmaraş madalyaya layık görüldü. 2008’de Gaziantep’e, son olarak da Şanlıurfa’ya İstiklal Madalyası verilmesi diğer illeri harekete geçirdi:
GAZİ Kars OLSUN: CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, memleketi Kars’a gazilik unvanı verilmesini öngören yasa teklifi sundu. Yarkadaş, teklifinde Kars’ın adının Gazi Kars olarak değiştirilmesini istedi.
ZAFERİN KİLİDİ: MHP afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak da Afyonkarahisar’a İstiklal Madalyası verilmesini önerdiği yasa teklifinin gerekçesinde, Atatürk’ün “Afyonkarahisar, son büyük zaferin kilidi oldu, esası oldu” sözlerine dikkati çekti.
DÜZENLİ HALK ORDUSU KURAN TEK İL: CHP Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu da seçim bölgesi Giresun’a İstiklal Madalyası verilmesini teklif etti. Bektaşoğlu, teklifin gerekçesinde, “Giresun düşman işgaline uğramamıştır fakat Giresunlular 42. ve 7. gönüllü alaylar ile Vatan savunmasında kahramanlıklar göstermişlerdir. Giresunlular dünyada ülkesini savunmak için gönüllü alay, düzenli halk ordusu kuran tek ildir. Kendi yaşadıkları yöreler düşman işgaline uğramadığı halde bu ilde yaşayanların ataları iki gönüllü alay kurarak Kurtuluş Savaşı’na katılmış- lardır. Bunlardan 42. Alay’ın tamamına yakını şehit olmuştur” ifadesini kullandı.
ÇANAKKALE’DE EN ÇOK ŞEHİT VEREN İL: CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın da Çanakkale Savaşı’nda 3 bin 737 kişiyle en çok şehit veren il olduklarını belirterek, Bursa ilinin manevi şahsiyetinin İstiklal Madalyası almayı hak ettiğini belirtti.
İŞGAL ORDUSUNU YIPRATTI: CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın da işgal ordusunu yıpratan, ileri hareketini durduran, Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yolun ilk harcını koyan Balıkesir’e, gösterdiği vatanseverlik ve bu uğurda verdiği mücadele dolayısıyla İstiklal Madalyası verilmesini istedi.
FRANSIZLARA KARŞI SAVAŞTI: MHP Milletvekili Muharrem Varlı ise Atatürk’ün “Bende bu vakayiin ilk hissi teşebbüsü bu memlekette bu güzel Adana’da vücut bulmuştur” sözlerini anımsatarak, Fransızları ağır yenilgiye uğratan Adana için İstiklal Madalyası istedi. Kaynak: Milliyet