AKTÜEL: Kore Başkonsolosu KO OK SOK’tan Türkiye’ye övgü…

“Kore İstanbul Başkonsolosu Mr. KO OK SOK ile Neşe Berber röportaj yaptı. Bakın neler anlattı.”
Kore İstanbul Başkonsolosu Mr. KO OK SOK ile bir yemek yarışması için jüri oldu, biz de Güney Kore yemek yarışması için Gaya restauranta gelen Mr. KO OK SOK ile KORE’e ile ilgili biraz konuşalım istedik. İşte Mr. KO OK SOK’un sözleri…

Mr. KO OK SOK Kore Turizm Organizasyonunu İstanbul’da yapılıyor, kim yapıyor bu organizasyonu destekçileri kim?

Kore yemekleri Globalleşme Vakfı’nın Başkanı MR. Kang Min Soo yapıyor.
Bu organizasyon Kore cumhurbaşkanının eşi Ms. Youn OK KİM başkanlık yaptı daha önce bunun için çok destek göruyor. Çok sponsor buluyor.

Kore Turizm Bakanlığı çok büyük destek veriyor projeye. Projeye devlet başkanları bakanlar hepsi katılıyor ve destekliyor.

Kültür içinde herşey var ama en önemlisi yemek kültürüdür. Yemek ile Kore’nin yaşam kültürüne ulaşabilirsiniz.

Kore yemeklerinin içeriğine baktığımızda bize neyi anlatıyor?
Kore’de yemek içinde belirli gıda maddeleri vardır. Kore’de fakirlik çok fazla idi. Eskiden insanlar en temel yemek maddeleri olan yağ, şeker, et yok. Zenginlik yoktu Kore’de eski zamanda. İnsanlar yaşamak için yağsız şekersiz ve etsiz yemekler yapmak zorunda kalmışlar. Şimdi ise bu zenginlik getirmiş, çünkü sağlıklı beslenmek için ideal yemekler olmuş Kore yemekleri. Diyet yemek ve çevre koruyan yemekleri ile dünyada öne çıkmıştır. Kore yemekleri bir trend oluşturmuştur.

Tuz, yağ ve şeker az kullanılmış. Pirinç kullanılıyor yemeklerin çoğunda ama sadece su ile pişiriliyor. Demekki biz insanlar böyle yiyerek sağlıklı beslenebiliyoruz. Soya ağırlıklı bir mutfak Kore’nin mutfağı. Soya ve pirinç ana maddelerimiz. Soya yağı kullanıyoruz. Soya herşeyimizde var. Tuz yerinede soya sosu kullanıyoruz. Soya’dan proteini alıyoruz. Soya’dan yağ, peynir, sos, et olarak kullanıyoruz.

Kore’de ki yaşam faktörleri giyim, ev ve yemek faktörü öne çıkıyor.
Olmazsa olmazımız.

Devlet neden bu organizasyona neden bu kadar destek veriyor?

Gıda insanın temel yaşam noktası olduğu için, Kore yemeklerini dünyaya tanıtırken bir taraftanda Kore yemeklerinin tanınarak satışınıda sağlamış oluyoruz bu organizasyonlar ile. Kore’nin ticareti için bu çok önemsediğimiz bir konu. Gerçek ticaret için bu gerekli. Kültürümüzü tanıtırken Turizm’e de katkısı büyük. Bu organizasyonları yaparken hem yemeklerimizin ticaretini yaparak, hemde Türkiye’den Kore’ye turizmi artırmış oluyoruz.
Özellikle Çin’liler Kore’ye çok geliyor. Gelen turistler genelde Kore yemeklerini yemek istiyor.

Siz Türk yemeklerinden hangisini çok seviyorsunuz?
Türk yemekleride hepsi çok lezzetli ama benim en sevdiğim yemek Türkiye’de döner kebap. Kebap, Kore’de döner kebap olarak biliniyor.

Kore yemeklerinde hangisi çok tercih ediliyor?
Hemen hemen aynı kolay olan yemeklerimiz ve pirinç ve sebze ağırlıklı yemeklerimiz tercih ediliyor. Yapılmasıda kolay yemekler bunlar.

Siz başkonsolos olarak jüri oldunuz bugün bu yarışmada, neden?
Bu projeye İstanbul başkonsolosu olarak her zaman destek veriyorum.
Kore’nin tanıtımı kore’nin mutfağı ile başlıyor. Yemek kültürü bizim kültürümüzü tanıtmamızda en önemli faktör.
Koreliler domuz etide yiyor ama Türkiye’de bulmak zor. Kore’den gelen misafirlerimize tabiki Gaya restaurantı öneriyorum. Herşeyi bulmak mümkün.
Kendi kültürlerinde her yemeği bulabiliyorlar.

Ne kadar süredir İstanbul’dasınız?
Bir yıldır İstanbul’da görev yapıyorum. İstanbul dünya’da çok iyi bir şehir çok büyük bir şehir oldu. Çok güzel bir şehir İstanbul.

İstanbul’da nasıl bir yaşam alanını tercih ettiği semt ve nasıl ortamlarda yaşamayı tercih ettiniz?

Maslak’ta bir site’de yaşıyorum. Site olduğu için yaşam alanı olarak Güvenlik ve rahatlık tercih ediyorum. En önemlisi güvenlik bizim için, risk olmaması önemli. Yabancılar bunu önemsiyor. Bizim için öncelik güvenlik eğer güvenli bir yerse bizim için en rahatı orasıdır.
gaste.tv